| Autor |
Wiadomość |
Humbert
Nowy

|
Wysłany: 2010-06-03, 13:22 Granie na ulicy
|

|
|
Czy potrzebne są jakieś pozwolenia, by grać zarobkowo w Berlinie na ulicy?
Sytuacja wygląda tak: gość siedzi, śpiewa i gra na gitarze,a do kapelusza zbiera pieniążki - czy tak można po prostu bez niczego, czy raczej nie przejdzie? |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

Pomogła: 40 razy Posty: 1549 Skąd: ???
|
Wysłany: 2010-06-03, 18:19
|

|
|
| Raczej nie przejdzie. Widziałam niedawno reportaż w TV o muzykantach ulicznych. Bezwzględnie potrzebne jest pozwolenie, które wydaje Ordnungsamt.Ponoć trzeba baaaaardzo wcześnie tam się zjawić by kolejkę zaklepać, bo ilość pozwoleń jest ograniczona a chętnych masa. Oczywiście odpłatnie(nie wiem ile to kosztuje), do tego jest cała masa ograniczeń. Można grać tylko na wyznaczonych miejscach, o wyznaczonych godzinach, i tylko pół godziny w jednym miejscu, potem trzeba się przenosić. Ci których pokazywali i z którymi przeprowadzali wywiad całkiem sobie chwalili ten rodzaj zarobkowania. Z tym, że faktycznie było czego posłuchać.Ale mimo wszystko nie robiłabym sobie nadziei że się na tym majątek zrobi. |
|
|
|
 |
Le Banner
Bardzo czesto tu bywa Herr Le'Banner

|
Wysłany: 2010-06-03, 18:28
|

|
|
A co maja powiedzieć ci co grają w U Bahnie (U7) podczas jazdy w kierunku na Rudow?
Zapewne niemaja pozwolenia na granie w metrze bo przesiadają co chwile do innego wagonu. |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-06-03, 18:59
|

|
|
| Maciejewski napisał/a: | A co maja powiedzieć ci co grają w U Bahnie (U7) podczas jazdy w kierunku na Rudow?
Zapewne nie maja pozwolenia na granie w metrze bo przesiadają co chwile do innego wagonu. |
A co maja wagony i ich zmiana do tego?
Potrzebna jest do tego (aby byc w zgodzie
z prawem) Gewerbe, Reisegewerbe, o ile wiem. |
|
 |
Kobieta pracujaca
Super Dyskutant

Pomogła: 35 razy Posty: 748 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-06-03, 20:34
|

|
|
Co do grania na ulicy, to nie wiem. Granie w pociagach kostuje 6,60 na dzien:
http://www.bvg.de/index.p...enehmigung.html
Zapewne niemaja pozwolenia na granie w metrze bo przesiadają co chwile do innego wagonu.
A co, maja koncertowac caly czas tym samym pasazerom? Zeby zarobic trzeba sie przesiadac. |
|
|
|
 |
Pansensuppe
Bardzo czesto tu bywa Sklavenhändler

|
Wysłany: 2010-06-04, 15:27
|

|
|
Niema takiego czegos jak pozwolenie na granie w metrze , bo granie w pociagach U-Bahn i S-Bahn jest zabronione.
Mozna grac jedynie na dworcach, co jest na wyzej wklejonym linku dokladnie opisane. |
_________________ Dac Polsce Slask, to jak malpie dac zegarek.
David Lloyd George |
|
|
|
 |
duuuh
Nowy

|
Wysłany: 2011-07-09, 16:14
|

|
|
| alisa, Witaj, chciałbym wyjechac wlasnie na troche do Niemiec i pograc, szukałem troche w necie odnośnie tego pozwolenia, wiesz cos wiecej ? jak to znalezc, ile to kosztuje ? |
|
|
|
 |
malinaandtom
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz Posty: 86 Skąd: Dresden
|
Wysłany: 2011-07-09, 22:19
|

|
|
| a można malować i sprzedawać na ulicy? Wie ktoś? |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

Pomogła: 40 razy Posty: 1549 Skąd: ???
|
Wysłany: 2011-07-10, 06:26
|

|
|
| Poza tym, co już napisałam, nie orientuję się w szczegółach.Wrzuć w Google "strassenmusik". Każde miasto, gmina, ma swoje przepisy odnośnie muzykowania na ulicach.Jeden jest ogólny dla wszystkich, trzeba to zgłosić w "Ordnungsamt"i uiścić jakąś opłatę typu 6-10 €. |
|
|
|
 |
|
|