forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

HARTZ 4 i przeprowadzka do innego miasta

Autor Wiadomość
jazdaaa79 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-02-15, 12:39   HARTZ 4 i przeprowadzka do innego miasta

Mam pytanie mieszkam obecnie w Berlinie od jakiegoś roku jesteśmy z mężem na HARTZ 4 i chcemy sie przeprowadzić do Guben to jest miasto graniczące z gubinem ale po stronie niemieckiej. Zastanawiam się czy Job Center nie będzie robił z tego powodu problemów.Czy jest ktoś kto mógłby mi pomóc w załatwieniu tej sprawy oczywiście odpłatnie:)

Daisy
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-02-15, 13:01   

Najpierw musisz miec podstawy aby sie przeprowadzic jesli jestes na hartz 4 od tak sobie nikt Tobie nie da zgody na przeprowadzke.A jesli chodzi o zmiane miasta przewaznie podstawa jest to iz znalazlo sie np prace wtedy bez problemowo mozecie sie przeprowadzac chyba ze macie inne powody.

Zycze powodzenia,,:)))

jazdaaa79 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-02-15, 14:34   

No tak pracy w Berlinie nie mam ale w Guben też nie jak na razie. Chcę się wyprowadzić z Berlina bo to jest za duże miasto i żle się w nim czuje a po drugie tam mam dużo znajomych i a tu można powiedzieć nikogo i mam dosyć takiego życia.

Malgorzata 
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy
Wysłany: 2010-02-15, 14:40   

jazdaaa79 napisał/a:
a po drugie tam mam dużo znajomych i a tu można powiedzieć nikogo i mam dosyć takiego życia.

mysle,ze to za malo jest jako argument dla JC :roll: :???: :sad:

jazdaaa79 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-02-15, 14:52   

Ale ja powiem że tam mam lepsze perspektywy na znalezienie pracy. Czego oni mi mogą zabronić jak tam się przeprowadzę to nie dostane socjalu czy co?Dzięki za odpowiedzi ale ja naprawde nie mam pojęcia jak to wszystko wygląda:)

Daisy
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-02-15, 15:05   

Szczerze jesli chodzi ze gdzie indziej masz lepsze perspektywy na znalezienie pracy nie jest dla nich zadnym argumentem gdyz jesli tu nie mozesz znalezc co nagle znajdziesz tam.Musisz ja najpeirw znalezc aby dostac zgode na przeprowadzke.Jak by kazdy chcial sie przeprowadzac bo jest mu zle lub nie ma tu znajomych to Jc by nie wyrobil.Szczerze kiedys moj maz rozmawial w Jc wlasnie na taki temat nie dokaldnie iz nie ma tu znajomych czy zle mu bo by go baba chyba smiechem zabila tylko wlasnie chodzilo o prace .Znajdziesz przeprowadzasz sie.A czy ci zabiora pieniadze Nie poprostu jak chcesz sie przeprowadzac przeprowadzasz sie na wlasna reke i oplacasz sama chate (dalsze konsekwencje zapewne sie domyslasz jakie sa).Wiec mysle zebyscie sie trzy razy zastanowili nad konkretnymi argumentami bo wyjdziecie na ... z takim co sa wyzej wymienione.

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2010-02-15, 15:06   

jazdaaa79 napisał/a:
Ale ja powiem że tam mam lepsze perspektywy na znalezienie pracy.

wieksze perspektywy znalezienia pracy w strefie przygranicznej, z ktorej wszyscy uciekaja za zachod, anizeli w stolicy panstwa?? :mrgreen:

jazdaaa79 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-02-15, 15:25   

Szczerze to nie
wiem co mam wymyślić ale muszę coś wymyślić:) nie chodzi o kase na przeprowadzkę bo przewiezie mi wszystkie rzeczy szwagier bo ma busa.tylko czy mogę się wymeldować z berlińskiego JC i zameldować w guben w JC

[ Dodano: 2010-02-15, 15:29 ]
dlaczego by nie mieli mi dać tam pieniędzy na życie i mieszkanie tak jak tutaj w berlinie???

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2010-02-15, 15:53   

jazdaaa79 napisał/a:
[ Dodano: 2010-02-15, 15:29 ]
dlaczego by nie mieli mi dać tam pieniędzy na życie i mieszkanie tak jak tutaj w berlinie???

Moze dlatego, ze w Guben jest najwieksze bezrobocie w Brandenburgii (25%!) i nie za bardzo chcieliby w swoje szeregi wziac nowego bezrobotnego, ktory raczej w Guben pracy nie znajdzie (caly przemysl siadl), a jedynie tylko wyciagnie kase z budzetu i tak juz zadluzonej miejscowosci.

jazdaaa79 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-02-15, 18:28   

To w związku z tym jestem więżniem JC każą mi mieszkać w Berlinie to muszę tam mieszkać???Nie mogę sama zadecydować a ktoś w ogóle był w takiej sytuacji??

mque 
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2010-02-15, 18:33   

Idz do JC to wszystkiego sie dowiesz

Moj maz 10 lat temu bedac na JC przeprowadzil sie z Berlina do Goerlitz nie powiadamiajac JC.
Zglosil sie od razu do JC Goerlitz, mowi ze niemial problemow, ale to tez bylo tyle lat temu, wiec od tego czasu napewno sie przepisy zmienily.

Chociaz powiem szczcerze, ze ja mialabym jako urzednik przypuszczenia, ze bedziesz mieszkac w PL a pobierac socjal w DE i nie wyrazilabym zgody na taka przaprowadzke - ale to moja subiektywna opinia.

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2010-02-15, 18:37   

jazdaaa79 napisał/a:
To w związku z tym jestem więżniem JC każą mi mieszkać w Berlinie to muszę tam mieszkać???Nie mogę sama zadecydować a ktoś w ogóle był w takiej sytuacji??

Skoro zyjesz za ich (nasze) pieniadze, to pewnie jakies zobowiazania Tobie przysluguja, chocby i takie. Zawsze mozesz znalezc jakas prace i wtedy stac sie calkowicie uniezalezniona od JC i mieszkac, gdzie sie tylko Tobie podoba. Poszukaj, moze cos znajdziesz i wtedy caly problem sie sam rozwiaze:

http://www.google.de/sear...lient=firefox-a

Daisy
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-02-15, 18:39   

No wiesz niedosc ze Tobie placa kase za chate i daja na zycie to jeszcze ci zle .Myslisz ze mozna sobie tak skakac z kwiatka na kwiatek - niestety cos za cos.
Wyobraz sobie ze kazdy kto jest na bezrobociu chce sobie od tak zmienic mieszkanie - jesli masz wyobraznie to sobie mozesz wyobrazic jaki byl by sajgon.
Jest wiele innych ludzi, rodzin ,ktorzy naprawde potrzebuja np.zmiany mieszkania na inne lub gdzie inndziej i to z powaznych powodow a nie bo jest mu zle i nie ma znajomych.Powiedz mi kogo to obchodzi czy ta masz tu czy gdzie indziej znajomych.wybrales sobie zycie tutaj wiec je ukladaj a jak nie pasuje to trzeba znalezc sobie prace i wtedy sobie zmieniac chate nawet co tydzien jesli ci umowy wynajmu na to pozowla.
Jezu jak mnie to wpienia ludzie sa na bezrobociu daostaja kase nie wazne jaka dla jednego starcza dla drugiego nie,placa za chate dostaja jeszcze inne znizki typu np.w urzedach ,nawet jak idzie do zoo to pokazuje swistek ze nie pracuje i placi o polowe mniej i jeszcze ludziom zle .Niektorym to i by dali plac,ze sluzba i konto bez limitu to i tak by cos wymyslili ze im zle i czegos brakuje :evil: :evil: :evil:

Tomek0774 
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-02-15, 18:44   

Cytat:
To w związku z tym jestem więżniem JC każą mi mieszkać w Berlinie to muszę tam mieszkać???

Dokladnie jestes wiezniem JC . Nie mozesz nawet oddalac sie poza Berlin bez pozwolenia urzedu . Taki numer z przeprowadzka do innego miasta nie przejdzie. Jedyny konkretny powod to taki , ze znajdziesz sobie tam prace . A to ze masz tam znajomych to niestety , ale nikogo w JC nie interesuje .

Pausenclown 

Wysłany: 2010-02-15, 18:59   

Oooooch, taki fajny temat mnie minął.............. :)

Dam Ci też dobrą radę - wyprowadzaj się w kierunku München, Düsseldorf, Hamburg, Frankfurt am Main czy Stuttgart, wtedy uwierzą, ze szukasz pracy... :)

jazdaaa79 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-02-15, 19:09   

Z tego co wiem Niemcy są krajem demokratycznym i nikt nikogo nie może trzymać na siłę w jakimś tam miejscu. Z tego co mi wiadomo ludzie na bezrobociu bezproblemowo zmieniają mieszkania !!! Łaski nie robią że płacą pieniądze skoro nie potrafią zapewnić pracy. W własnej woli nie jestem na bezrobociu i wysłałam już niezliczoną ilość podań. Mam rozumieć z twojej wypowiedzi (Daisy) że chcąc się najpierw przeprowadzić i później może otworzyć własną firmę najpierw muszę zrobić to drugie. A po drugie mój ojciec zmarł niedawno a w Polsce mieszka moja matka która nie daje sobie rady ze wszystkimi domowymi obowiązkami i jestem zmuszony przeprowadzić sie bliżej niej.A mieszkać napewno bedziemy w niemczech bo mamy małego synka który od września idzie do przedszkola

[ Dodano: 2010-02-15, 19:12 ]
oczywiście do NIEMIECKIEGO PRZEDSZKOLA

Pausenclown 

Wysłany: 2010-02-15, 19:13   

jazdaaa79 napisał/a:
Łaski nie robią że płacą pieniądze skoro nie potrafią zapewnić pracy.

Komuno wróć! :mrgreen:

To państwo ma Ci prace zapewniać?? Spóźniłeś się o jakieś 30 lat... :)

Joker Adams 
Moderator

Wysłany: 2010-02-15, 19:18   

sisi napisał/a:
jazdaaa79 napisał/a:
Ale ja powiem że tam mam lepsze perspektywy na znalezienie pracy.

wieksze perspektywy znalezienia pracy w strefie przygranicznej, z ktorej wszyscy uciekaja za zachod, anizeli w stolicy panstwa?? :mrgreen:

Kolezanka miala w Guben biurowe miejsce pracy zwiazane wylacznie z jezykiem angielskim, w Berlinie takie nie znalazla... wiec nigdy nie mow nie. :wink:

jazdaaa79 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-02-15, 19:37   

komuna upadła 20 lat temu a nie 30 :roll: widocznie nie znacie się na temacie( oczywiście tyczy sie tylko tych mądrali co myślą ze wszystkie rozumy pozjadali) bo właśnie zgłosiła sie do mnie kobieta i zaoferowała pomoc :) :razz: sprawa się sama rozwiązała :!:

Pausenclown 

Wysłany: 2010-02-15, 19:53   

jazdaaa79 napisał/a:
widocznie nie znacie się na temacie

No powiedz tylko, że ten numer przejdzie........... :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Tracę wiarę w świat.................... :roll: :roll: :roll:

Odpowiedz do tematu