Hartz IV i mini job jak to wyglada?
| Autor |
Wiadomość |
carlos
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-05-02, 09:35 Hartz IV i mini job jak to wyglada?
|

|
|
Witam a wiec tak.Jestem od tamtego roku na Hartz IV mam gewerbe i Arbeitsgenehmigung EU.Mam pracodawce który mnie zatrudni na 165 euro czyli mini job.
Pierwsze pytanie .
1.Jak to wygląda jeżeli chodzi o job center co minusuja i ile?
2.Czy dać pracodawcy gewerbe czy Arbeitsgenehmigung.
Jak to wygląda technicznie .Proszę o wypowiedz osób jeżeli to możliwe ,które z takim tematem miały osobiście do czynienia.Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Michael
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-05-27, 13:44
|

|
|
Witam,
proponuje zamiast szukania niepewnych wiadomosci (powiedzial mojego psa kolegi kumpel...) udac sie do Jobcenter i konkretnie wyjasnic sprawe. Sadze, ze taka inicjatywe powitaja pozytywnie.
Michael |
|
|
|
 |
Kobieta pracujaca
Super Dyskutant

Pomogła: 35 razy Posty: 749 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-05-27, 18:12
|

|
|
| carlos napisał/a: | | 2.Czy dać pracodawcy gewerbe czy Arbeitsgenehmigung. |
Pracodawcy (Arbeitgeber) dajesz pozwolenie na prace (Arbeitsgenehmigung), pracujesz i dostajesz wyplate.
Zlecenodawcy nie musisz nic pokazywac (zameldowanie gewerby mozesz miec schowane w kieszeni), wykonujesz prace (zlecenie), wystawiasz rachunek i dostajesz pieniadze. Samodzielna praca (na gewerbe) to nie jest Minijob. |
|
|
|
 |
radinc
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-06-22, 15:20
|

|
|
Z tego, co sie kiedys zorientowalem (internet) to przy mini job 400 Euro, zostanie ci arbeitslosengeld obnizone do takiego poziomu, ze na koncu bedzie sie mialo ok 160 euro wiecej. Lepsze to, niz nic;)
pozdrawiam |
|
|
|
 |
agat79
Super Dyskutant

Pomogła: 23 razy Posty: 819 Skąd: Kiel
|
Wysłany: 2010-06-22, 19:12
|

|
|
| Kobieta pracujaca napisał/a: | | carlos napisał/a: | | 2.Czy dać pracodawcy gewerbe czy Arbeitsgenehmigung. |
Pracodawcy (Arbeitgeber) dajesz pozwolenie na prace (Arbeitsgenehmigung), pracujesz i dostajesz wyplate.
Zlecenodawcy nie musisz nic pokazywac (zameldowanie gewerby mozesz miec schowane w kieszeni), wykonujesz prace (zlecenie), wystawiasz rachunek i dostajesz pieniadze. Samodzielna praca (na gewerbe) to nie jest Minijob. |
Jesli na gewerbie masz dochod, musisz go wykazac, napewno musiales podac "prognozy" dochodow na pol roku, a po pol roku okazujesz faktyczny stan zarobkow, i wtedy dostajesz rozliczenie wstecz. Ale proponuje, jak ktos wczesniej radzil, dowiedziec sie u zrodla. |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 15 razy Posty: 601 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2010-06-26, 14:20
|

|
|
pierwsze 100 euro nie potracja,,mozna zachowac (jest to kwota wolna Grundfreibetrag)
Die ersten 100,- € aus Erwerbseinkommen werden nicht angerechnet (Grundfreibetrag)
od powyzej 100 do ponizej 800 dodatkowo procz tego 100 jeszcze 20% ..powyzej 800 dodatkowo 10 % zarobku i te 100
reszte info tu
Die ersten 100,- € aus Erwerbseinkommen werden nicht angerechnet (Grundfreibetrag),
zusätzlich bleiben 20% des über 100,- aber unter 800,- € liegenden Teils des Bruttoeinkommens anrechnungsfrei.
Zusätzlich zu den beiden anderen Freibeträgen werden 10% von ihrem Bruttolohn über 800,- € bis zur Verdienstobergrenze nicht angerechnet. Bei Hilfebedürftigen ohne Kind liegt die Verdienstobergrenze bei einem Bruttoeinkommen von 1.200,- €, bei Hilfebedürftigen mit mindestens einem Kind bei 1.500,- €.
http://www.hartz-4-empfaenger.de/freibetraege |
|
|
|
 |
|
|