forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Haushaltshilfe-gewerbe ?

Autor Wiadomość
marine 
Poczatkujacy

Wysłany: 2009-07-06, 11:37   Haushaltshilfe-gewerbe ?

Witam!
Mam pytanie,czy jako Haushaltshilfe musze zakladac gewerbe,by wypisac rachunek za sprzatanie,czy wystarczy tylko numer podatkowy?? Nie wiem jak mocno skomplikowane jest zalozenie Gewerbe i ile to trwa? bardzo prosze o odpowiedz.

Kobieta pracujaca 
Dyskutant

Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2009-07-06, 19:28   

Zapytaj np. tam: http://www.berlinczyk.de/

Le Banner 
Bardzo czesto tu bywa
Herr Le'Banner

Wysłany: 2009-07-06, 22:40   

Lepiej zapytaj w Polnischer Sozialriat na Oranienstrasse 34
tel 306151717
http://www.polskarada.de/index.html
Mnie pomogli nieraz...bo w berlinczyku nawet telefonu nieodbieraja...

agares 

Wysłany: 2009-07-16, 19:58   Re: Haushaltshilfe-gewerbe ?

marine napisał/a:
Witam!
Mam pytanie,czy jako Haushaltshilfe musze zakladac gewerbe,by wypisac rachunek za sprzatanie,czy wystarczy tylko numer podatkowy?? Nie wiem jak mocno skomplikowane jest zalozenie Gewerbe i ile to trwa? bardzo prosze o odpowiedz.

Jako Haushaltshilfe musisz założyć Gewerbe to jest obowiązkowe.

Rachunek uproszczony: Imię Nazwisko Nazwa firmy Numer podatkowy kwota za co itp nie jest trudne mogę pokazać jak to wygląda.

Założenie Gewerby nie jest w ogóle skomplikowane: wzór też znajdziesz w google

KROK 1: Meldunek

Każda osoba, chcąca prowadzić samodzielną działalność gospodarczą, musi zameldować się w urzędzie meldunkowym właściwym dla miejsca swojego faktycznego zamieszkania ( Bürgeramt, Ordnungsamt, Einwohnermeldeamt). Nie można z tym zwlekać dłużej niż 7 dni od przyjazdu.

KROK 2: Zaświadczenie o pobycie

Zaświadczenie stwierdzające uprawnienie do pobytu w Niemczech ( Freizügigkeitsbescheinigung) trzeba uzyskać w urzędzie do spraw cudzoziemców, właściwym dla miejsca zamieszkania danej osoby ( Ausländeramt). Jest ono wydawane maksymalnie na 5 lat, na podstawie oświadczenia, w którym wnioskodawca zapewnia, że ma środki na utrzymanie i ubezpieczenie zdrowotne na okres wnioskowanego pobytu. Może to być polisa niemiecka albo polska, jeżeli tylko dotyczy ubezpieczenia na okres pobytu w Niemczech i została przetłumaczona na język niemiecki.

KROK 3: Zarejestrowanie działalności

Chcąc prowadzić samodzielnie działalność gospodarczą, trzeba zarejestrować się we właściwym terytorialnie dla siedziby przedsiębiorstwa urzędzie do spraw gospodarczych (Gewerbeamt). To samo dotyczy wspólników spółek osobowych. W tym celu należy złożyć:

● kopię paszportu,

● dowód zameldowania,

● wypełniony formularz zawierający opis planowanej działalności gospodarczej,

● umowę kupna lub - zależnie od sytuacji - umowę dzierżawy lub najmu nieruchomości, która ma być wykorzystywana doprowadzenia działalności gospodarczej (przed zarejestrowaniem działalności urząd przeważnie sprawdza, czy ta informacja jest prawdziwa),

● jeżeli w grę wchodzi zawód wymagający posiadania koncesji lub specjalistycznego wykształcenia (np. zawody rzemieślnicze, których jest 41) - dowód o dopuszczeniu do działalności wystawiony przez odpowiednią niemiecką izbę rzemieślniczą.

Natomiast spółki kapitałowe trzeba zarejestrować w rejestrze handlowym ( Handelsregister).

Odpowiedz do tematu