|
| Autor |
Wiadomość |
marine
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-07-06, 11:37 Haushaltshilfe-gewerbe ?
|

|
|
Witam!
Mam pytanie,czy jako Haushaltshilfe musze zakladac gewerbe,by wypisac rachunek za sprzatanie,czy wystarczy tylko numer podatkowy?? Nie wiem jak mocno skomplikowane jest zalozenie Gewerbe i ile to trwa? bardzo prosze o odpowiedz. |
|
|
|
 |
Kobieta pracujaca
Dyskutant

Pomogła: 37 razy Posty: 693 Skąd: Berlin
|
|
|
|
 |
Le Banner
Bardzo czesto tu bywa Herr Le'Banner

|
Wysłany: 2009-07-06, 22:40
|

|
|
Lepiej zapytaj w Polnischer Sozialriat na Oranienstrasse 34
tel 306151717
http://www.polskarada.de/index.html
Mnie pomogli nieraz...bo w berlinczyku nawet telefonu nieodbieraja... |
|
|
|
 |
agares
|
Wysłany: 2009-07-16, 19:58 Re: Haushaltshilfe-gewerbe ?
|

|
|
| marine napisał/a: | Witam!
Mam pytanie,czy jako Haushaltshilfe musze zakladac gewerbe,by wypisac rachunek za sprzatanie,czy wystarczy tylko numer podatkowy?? Nie wiem jak mocno skomplikowane jest zalozenie Gewerbe i ile to trwa? bardzo prosze o odpowiedz. |
Jako Haushaltshilfe musisz założyć Gewerbe to jest obowiązkowe.
Rachunek uproszczony: Imię Nazwisko Nazwa firmy Numer podatkowy kwota za co itp nie jest trudne mogę pokazać jak to wygląda.
Założenie Gewerby nie jest w ogóle skomplikowane: wzór też znajdziesz w google
KROK 1: Meldunek
Każda osoba, chcąca prowadzić samodzielną działalność gospodarczą, musi zameldować się w urzędzie meldunkowym właściwym dla miejsca swojego faktycznego zamieszkania ( Bürgeramt, Ordnungsamt, Einwohnermeldeamt). Nie można z tym zwlekać dłużej niż 7 dni od przyjazdu.
KROK 2: Zaświadczenie o pobycie
Zaświadczenie stwierdzające uprawnienie do pobytu w Niemczech ( Freizügigkeitsbescheinigung) trzeba uzyskać w urzędzie do spraw cudzoziemców, właściwym dla miejsca zamieszkania danej osoby ( Ausländeramt). Jest ono wydawane maksymalnie na 5 lat, na podstawie oświadczenia, w którym wnioskodawca zapewnia, że ma środki na utrzymanie i ubezpieczenie zdrowotne na okres wnioskowanego pobytu. Może to być polisa niemiecka albo polska, jeżeli tylko dotyczy ubezpieczenia na okres pobytu w Niemczech i została przetłumaczona na język niemiecki.
KROK 3: Zarejestrowanie działalności
Chcąc prowadzić samodzielnie działalność gospodarczą, trzeba zarejestrować się we właściwym terytorialnie dla siedziby przedsiębiorstwa urzędzie do spraw gospodarczych (Gewerbeamt). To samo dotyczy wspólników spółek osobowych. W tym celu należy złożyć:
● kopię paszportu,
● dowód zameldowania,
● wypełniony formularz zawierający opis planowanej działalności gospodarczej,
● umowę kupna lub - zależnie od sytuacji - umowę dzierżawy lub najmu nieruchomości, która ma być wykorzystywana doprowadzenia działalności gospodarczej (przed zarejestrowaniem działalności urząd przeważnie sprawdza, czy ta informacja jest prawdziwa),
● jeżeli w grę wchodzi zawód wymagający posiadania koncesji lub specjalistycznego wykształcenia (np. zawody rzemieślnicze, których jest 41) - dowód o dopuszczeniu do działalności wystawiony przez odpowiednią niemiecką izbę rzemieślniczą.
Natomiast spółki kapitałowe trzeba zarejestrować w rejestrze handlowym ( Handelsregister). |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|