Jak założyć jednoosobową firmę
| Autor |
Wiadomość |
degula
Nowy

|
Wysłany: 2010-02-14, 09:44 Jak założyć jednoosobową firmę
|

|
|
Witam
Zastanawiam się czy nie będzie się opłacać założenie jednoosobowej firmy, od czego trzeba zacząć, i z czym to się wiąże jestem zupełnie zielona w tym temacie. |
|
|
|
 |
jolav
Aktywny uzytkownik

|
|
|
|
 |
amelia12
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-02-16, 12:04
|

|
|
| Witam, zalozenie firmy jest bardzo proste...idziesz do urzedu ktory sie tym zajmuje, wypelniasz z pracownikiem ankiete, placisz 20 euro i masz swoja firme! |
_________________ amelia12 |
|
|
|
 |
krystian73
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2010-02-16, 16:59 firma
|

|
|
| zgadza sie wszystko. trzeba miec meldunek w berlinie i isc do Ordnungsamtu lub gewerbeamtu uzaleznionego od miejsca zameldowania.Zalozenie firmy kosztuje 26 euro a nie 20 euro.20euro to koszta ewentualnych zmian w Gewerbe lub miejsca zmiany zameldowania.Pozdrawiam krystian |
|
|
|
 |
Michael
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-02-17, 13:22
|

|
|
amelia12, uwazaj na mylne czy niepelne porady. Poza zgloszeniem dzialalnosci w "Gewerbeamt" (to akurat najmniejszy problem) musisz zglosic rzecz w Urzedzie Finansowym, opowiednio wypelniajac wniosek (tu uwaga, jest kilka wariantow! - wybor zalezy od tego, co chce sie robic i jak rozliczac), poza tym czeka Cie zgloszenie dzialalnosci w Berufsgenossenschaft i zlozenie tam wniosku o zwolnienie ze skladek (jako, ze nie zatrudniasz pracownikow, nalezy Ci sie) - niezgloszenie dzialalnosci moze sprawic Ci klopoty. Musisz tez posiadac niemieckie ubezpieczenie zdrowotne (zadne polskie nie wystarczy). Koszty sa niebagatelne, trzeba wiec porownac oferty i wziac pod uwage skladke comiesieczna kalkulujac zarobek. I jeszcze kilka rzeczy, zaleznych od tego, co chcesz wykonywac.
Naturalnie mozna zadowolic sie papierkiem z "Gewerbeamt" za 26 Euro i pojsc "na zywiol" jak sporo ludzi to czyni. Ale wtedy mozna sobie i ten papierek darowac, klopoty i tak moga byc a sam ten papierek, bez dopelnienia innych formalnosci, prawie nic nie wart. |
|
|
|
 |
amelia12
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-02-18, 10:12
|

|
|
| Ja nic takiego nie robilam i mam polskie ubezbieczenie wiec koszty minimalne! Zglosilam tylko w urzedzie finansowym ze jestem tzw. malym przedsiebiorca i mam firme! Nie place podatkow i nikogo nie zatrudniam! |
|
|
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-18, 10:17
|

|
|
| amelia12 napisał/a: | | Ja nic takiego nie robilam i mam polskie ubezbieczenie |
No to zmien jak najszybciej na niemieckie, bo przyjdzie Ci placic od 1.stycznia 2009 wstecz! Nie chce straszyc, ale sprawa jest tu dosyc powazna! |
|
|
|
 |
amelia12
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-02-18, 18:16
|

|
|
| Nie rozumiem, jak wstecz? Chodze do lekarza i nigdy nie bylo problemu! |
|
|
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-18, 18:22
|

|
|
| amelia12 napisał/a: | | Nie rozumiem, jak wstecz? Chodze do lekarza i nigdy nie bylo problemu! |
Nie bylo problemu, bo lekarza nie interesuje, czy jest tu turystacznie, czy na stale. Wedlug nowej ustawy, kazdy, kto jest zameldowany dluzej niz trzy miesiace i bezwzglednie kazdy, kto ma gewerbe, musi placic niemieckie ubezpieczenie!
Jesli nie jestes ubezpieczona w Niemczech, to kiedy Ciebie skontroluja, naloza Ci kare, w wysokosci ubezpieczenia, ktore placila bys od 1 stycznia 2009 (jesli mialas juz wtedy gewerbe), lub od momentu zalozenia Twojego gewerbe (jesli zalozylas je pozniej niz po 1 stycznia). |
|
|
|
 |
amelia12
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-02-19, 15:12
|

|
|
| A czy moglabys mi podac jaka to ustawa, chce to dokladnie sprawdzic ....troche mnie wystraszylas! |
|
|
|
 |
dluga
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 4 razy Posty: 100 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-02-19, 15:56
|

|
|
| Sisi ma racje obowiazek taki istnieje.Dziwne ze nic na ten temat nie wiesz bo przez ten rok temat ten byl wielokrotnie poruszany nie tylko w niemieckich mediach ale rowniez w polskich . |
_________________ Agnieszka |
|
|
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-19, 16:12
|

|
|
| amelia12 napisał/a: | | A czy moglabys mi podac jaka to ustawa, chce to dokladnie sprawdzic ....troche mnie wystraszylas! |
To jest w ramach Gesundheitsreform vom 01 April 2007
Alle Bürgerinnen und Bürger in Deutschland sollen einen Krankenversicherungsschutz haben: Niemand soll durch Krankheit in seiner wirtschaftlichen Existenz gefährdet sein.
Kann man ab dem 1. Januar 2009 keinen verpflichtenden und erforderlichen Krankenversicherungsschutz nachweisen, muss mit Strafen gerechnet werden. Die Strafe sieht vor, dass ein Prämienzuschlag geleistet werden muss.
Musisz to jak najszybciej wyjasnic, bo mozesz miec potem problemy.
| dluga napisał/a: | | Dziwne ze nic na ten temat nie wiesz bo przez ten rok temat ten byl wielokrotnie poruszany nie tylko w niemieckich mediach ale rowniez w polskich | No wlasnie sie tez zdziwilam, ze jest jeszcze ktos, kto to przegapil
| amelia12 napisał/a: | | mam polskie ubezbieczenie wiec koszty minimalne | Miedzy innymi dlatego wprowadzono ten obowiazek. Zarobki niemiecki, a ubezpieczenia polskie. Cos tu bylo nie tak i to sie nie spodobalo "wladzom". Podobnie Polacy kombinowali z autami, ale to juz osobny temat
Pozdrawiam
sisi |
|
|
|
 |
KasiaBerek
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz Posty: 73 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-02-19, 17:29
|

|
|
| Co do ubezpieczenia to mogę trochę dodać. Siedzę w tym zawodowo. Przychodziły do mnie osoby, które nie miały ubezpieczenia w Niemczech, część dostała nawet kary pieniężne. No i trafili się także tacy co mieli w Niemczech założone, ale złe i traktowani byli tak samo jak osoby bez ubezpieczenia. A obowiązek ubezpieczenia istnieje. |
|
|
|
 |
amelia12
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-02-20, 20:48
|

|
|
| Dzieki za info.... |