forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Jak założyć jednoosobową firmę

Autor Wiadomość
degula 
Nowy

Wysłany: 2010-02-14, 09:44   Jak założyć jednoosobową firmę

Witam

Zastanawiam się czy nie będzie się opłacać założenie jednoosobowej firmy, od czego trzeba zacząć, i z czym to się wiąże jestem zupełnie zielona w tym temacie.

jolav 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2010-02-14, 09:54   

http://www.poloniaberlin....erbe-vt9432.htm

amelia12 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-02-16, 12:04   

Witam, zalozenie firmy jest bardzo proste...idziesz do urzedu ktory sie tym zajmuje, wypelniasz z pracownikiem ankiete, placisz 20 euro i masz swoja firme!

krystian73 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2010-02-16, 16:59   firma

zgadza sie wszystko. trzeba miec meldunek w berlinie i isc do Ordnungsamtu lub gewerbeamtu uzaleznionego od miejsca zameldowania.Zalozenie firmy kosztuje 26 euro a nie 20 euro.20euro to koszta ewentualnych zmian w Gewerbe lub miejsca zmiany zameldowania.Pozdrawiam krystian

Michael 
Uzytkownik

Wysłany: 2010-02-17, 13:22   

amelia12, uwazaj na mylne czy niepelne porady. Poza zgloszeniem dzialalnosci w "Gewerbeamt" (to akurat najmniejszy problem) musisz zglosic rzecz w Urzedzie Finansowym, opowiednio wypelniajac wniosek (tu uwaga, jest kilka wariantow! - wybor zalezy od tego, co chce sie robic i jak rozliczac), poza tym czeka Cie zgloszenie dzialalnosci w Berufsgenossenschaft i zlozenie tam wniosku o zwolnienie ze skladek (jako, ze nie zatrudniasz pracownikow, nalezy Ci sie) - niezgloszenie dzialalnosci moze sprawic Ci klopoty. Musisz tez posiadac niemieckie ubezpieczenie zdrowotne (zadne polskie nie wystarczy). Koszty sa niebagatelne, trzeba wiec porownac oferty i wziac pod uwage skladke comiesieczna kalkulujac zarobek. I jeszcze kilka rzeczy, zaleznych od tego, co chcesz wykonywac.
Naturalnie mozna zadowolic sie papierkiem z "Gewerbeamt" za 26 Euro i pojsc "na zywiol" jak sporo ludzi to czyni. Ale wtedy mozna sobie i ten papierek darowac, klopoty i tak moga byc a sam ten papierek, bez dopelnienia innych formalnosci, prawie nic nie wart.

amelia12 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-02-18, 10:12   

Ja nic takiego nie robilam i mam polskie ubezbieczenie wiec koszty minimalne! Zglosilam tylko w urzedzie finansowym ze jestem tzw. malym przedsiebiorca i mam firme! Nie place podatkow i nikogo nie zatrudniam!

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2010-02-18, 10:17   

amelia12 napisał/a:
Ja nic takiego nie robilam i mam polskie ubezbieczenie

No to zmien jak najszybciej na niemieckie, bo przyjdzie Ci placic od 1.stycznia 2009 wstecz! Nie chce straszyc, ale sprawa jest tu dosyc powazna!

amelia12 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-02-18, 18:16   

Nie rozumiem, jak wstecz? Chodze do lekarza i nigdy nie bylo problemu!

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2010-02-18, 18:22   

amelia12 napisał/a:
Nie rozumiem, jak wstecz? Chodze do lekarza i nigdy nie bylo problemu!

Nie bylo problemu, bo lekarza nie interesuje, czy jest tu turystacznie, czy na stale. Wedlug nowej ustawy, kazdy, kto jest zameldowany dluzej niz trzy miesiace i bezwzglednie kazdy, kto ma gewerbe, musi placic niemieckie ubezpieczenie!

Jesli nie jestes ubezpieczona w Niemczech, to kiedy Ciebie skontroluja, naloza Ci kare, w wysokosci ubezpieczenia, ktore placila bys od 1 stycznia 2009 (jesli mialas juz wtedy gewerbe), lub od momentu zalozenia Twojego gewerbe (jesli zalozylas je pozniej niz po 1 stycznia).

amelia12 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-02-19, 15:12   

A czy moglabys mi podac jaka to ustawa, chce to dokladnie sprawdzic ....troche mnie wystraszylas!

dluga 
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2010-02-19, 15:56   

Sisi ma racje obowiazek taki istnieje.Dziwne ze nic na ten temat nie wiesz bo przez ten rok temat ten byl wielokrotnie poruszany nie tylko w niemieckich mediach ale rowniez w polskich .

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2010-02-19, 16:12   

amelia12 napisał/a:
A czy moglabys mi podac jaka to ustawa, chce to dokladnie sprawdzic ....troche mnie wystraszylas!

To jest w ramach Gesundheitsreform vom 01 April 2007

Alle Bürgerinnen und Bürger in Deutschland sollen einen Krankenversicherungsschutz haben: Niemand soll durch Krankheit in seiner wirtschaftlichen Existenz gefährdet sein.

Kann man ab dem 1. Januar 2009 keinen verpflichtenden und erforderlichen Krankenversicherungsschutz nachweisen, muss mit Strafen gerechnet werden. Die Strafe sieht vor, dass ein Prämienzuschlag geleistet werden muss.

Musisz to jak najszybciej wyjasnic, bo mozesz miec potem problemy.

dluga napisał/a:
Dziwne ze nic na ten temat nie wiesz bo przez ten rok temat ten byl wielokrotnie poruszany nie tylko w niemieckich mediach ale rowniez w polskich
No wlasnie sie tez zdziwilam, ze jest jeszcze ktos, kto to przegapil ;)

amelia12 napisał/a:
mam polskie ubezbieczenie wiec koszty minimalne
Miedzy innymi dlatego wprowadzono ten obowiazek. Zarobki niemiecki, a ubezpieczenia polskie. Cos tu bylo nie tak i to sie nie spodobalo "wladzom". Podobnie Polacy kombinowali z autami, ale to juz osobny temat ;)

Pozdrawiam :)
sisi

KasiaBerek 
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2010-02-19, 17:29   

Co do ubezpieczenia to mogę trochę dodać. Siedzę w tym zawodowo. Przychodziły do mnie osoby, które nie miały ubezpieczenia w Niemczech, część dostała nawet kary pieniężne. No i trafili się także tacy co mieli w Niemczech założone, ale złe i traktowani byli tak samo jak osoby bez ubezpieczenia. A obowiązek ubezpieczenia istnieje.

amelia12 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-02-20, 20:48   

Dzieki za info....

Odpowiedz do tematu