forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

kindergeld

Autor Wiadomość
Madziorka 
Nowy

Wysłany: 2010-02-27, 16:24   kindergeld

Witam!
obecnie mieszkam w polsce,jestem w ciazy i za miesiac rodzę.
Moje pytanie do was bzrmi:chce w tym roku otworzyc wlasna gewerbe i pracowac w niemczech w branzy kosmetycznej,prosze o podpowiedz czy beda mi sie nalezec na dziecko pieniadze od nich i ewentualne dodatki finansowe.Dodam ze jstem samotna matka jeszcze prowadzacą swoja dzialanosc na terenie polski.
Jak moge sie starac i od kiedy czy ewentualnie teraz moge sie zameldowac w berlinie i juz sie starac od kindergeld jak to wyglada?
prosze o podpowiedz z gory dziekuje

mque 
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2010-02-27, 16:31   

Chyba najpierw musisz konkretnie zasilac budzet panstwa niemieckiego, a dopiero pozniej starac sie o Kindergeld, no i o jakie dodatki Tobie chodzi??

Inaczej wszyscy z polski by przyjezdzali, rodzili dzieci, meldowali Gewerbe zeby pozniej dostawac kase na dzieci a pozniej zyc na socjalu.

Ale ja sie nie znam na tych sprawach, chociaz na logike tak to wyglada jak napisalam

Malgorzata 
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy
Wysłany: 2010-02-27, 16:33   

za miesiac rodzisz ,jestes samotna matka i chcesz w tym roku zaczac prace??? a co z dzidziusiem????

Madziorka napisał/a:
czy ewentualnie teraz moge sie zameldowac w berlinie i juz sie starac od kindergeld jak to wyglada?

juz??? przeciez jeszcze nie urodzilas :roll: :roll: :roll:

Madziorka 
Nowy

Wysłany: 2010-02-27, 16:35   

o czym ty mowisz slabo jestes poinformowana nie o taka odpowiedx mi chodzilo.
Ja nie chce tam mieszkac ani przyjedzac i rodzic,mam zamiar tam w tym roku uruchomic dzialnosc zwiazana z kosmetyka itd.
Chodzi mi o to czy po uruchomieniu moge od razu starac sie o kindergeld bo z tego co juz slyszalam to tak tylko niewiem gdzie sie udac i z jakim pismem.

[ Dodano: 2010-02-27, 16:37 ]
dzidzius bedzie mial opieke o to sie nie martwcie czy ktos mi odpowie konkretnie?

mque 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2010-02-27, 16:39   

skoro jestem tak malo poinformowana, to moze sama znajdz informacje, przeciez lepiej wiesz od nas.
Antrag sklada sie w Familienkasse. Tam tez uzyskasz wszystkie potrzebne informacje czy nalezy sie czy nie i jakie dokumenty potrzebujesz

Malgorzata 
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-02-27, 16:40   

Madziorka napisał/a:
Ja nie chce tam mieszkac ani przyjedzac .........................,mam zamiar tam w tym roku uruchomic dzialnosc zwiazana z kosmetyka itd...............
Chodzi mi o to czy po uruchomieniu moge od razu starac sie o kindergeld bo z tego co juz slyszalam to tak.......................

no,to jak chcesz prowadzic dzialalnosc tutaj i nie mieszkac????? dziwne......

Madziorka 
Nowy

Wysłany: 2010-02-27, 16:41   

naszczescie znam jezyk niemiecki i potrafie to zrobic dziekuje za cenna radę

mque 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2010-02-27, 16:42   

Malgorzata jak dziwne :P Zamelduje Gewerbe i zamelduje sie u kogos w DE a mieszkac bedzie w PL i ciagnac kase :D

Madziorka 
Nowy

Wysłany: 2010-02-27, 16:43   

tak mozna tak sie rozdwoic prowadzic dzialnosc i nie mieszkac a mozna sobie mieszkac w szczecinie skad jestem i dojedzac np 4 w tyg od tego beda 2 pracownice no i ja tez bede pracowala tyle ile bede mogla, tak to ma wygladac dojedzac 130km to dla mnie zaden problem

[ Dodano: 2010-02-27, 16:45 ]
Malgorzata jak dziwne Zamelduje Gewerbe i zamelduje sie u kogos w DE a mieszkac bedzie w PL i ciagnac kase

tak robi multum ludzi w jakich czasach ty zyjesz?

mque 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2010-02-27, 16:50   

Gratuluje!!!!!

Madziorka 
Nowy

Wysłany: 2010-02-27, 16:52   

widze ze sie nie dowiem od nikogo,bo jednak to prawda co mowia o poloni za granica ze jest zlosliwa i w niczym nie pomocna wszystko aby komus bylo gorzej i pod gorke bo sami nie potrafia sobie dac rady w zyciu to ja gratuluje!!!

Tomek0774 
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-02-27, 17:14   

mque napisał/a:
Malgorzata jak dziwne :P Zamelduje Gewerbe i zamelduje sie u kogos w DE a mieszkac bedzie w PL i ciagnac kase :D

Jak otworzy dzialalnosc to bedzie musiala zaplacic ubezpieczenie zdrowotne . Czyli to co dostanie bedzie musiala oddac . Takze za duzo to sie nie naciagnie .

Malgorzata 
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-02-27, 17:23   

Madziorka napisał/a:
widze ze sie nie dowiem od nikogo,bo jednak to prawda co mowia o poloni za granica ze jest zlosliwa i w niczym nie pomocna wszystko aby komus bylo gorzej i pod gorke bo sami nie potrafia sobie dac rady w zyciu to ja gratuluje!!!

przeciez dostalas odpowiedz :roll: :roll: Familienkasse !!!!!!!!! poza tym,skoro niemiecki znasz,to wiecej nie potrzebujesz pomocy,nie??? dowiesz sie tam wszystkiego :roll:

Anna K 
Uzytkownik

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2010-02-27, 21:29   

do Finanzamtu tez bendzie musiala cos zaplacic
a bez Ubespieczenia teras juz sie nieda na Gewerbe

madziaf5 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-02-28, 09:39   

Najlepiej tak, dostawać 184 euro a nie 60 zł. Tomek ma rację zapłaci ubezpieczenie to się zdziwi. Sama mam działalność gospodarczą i o ile mi wiadomo to trzeba mieć meldunek w DE. Nie chcę pochopnie oceniać wszystkich ale często się zdaża, że my mamy problem z załatwieniem czegoś w urzędach bo przed nami było paru takich co naciągnęło Urząd na kasę. My tutaj mieszkamy i płacimy wszystkie świadczenia, troszkę to nie fair :!:

Pausenclown 

Wysłany: 2010-02-28, 10:04   

Madziorka napisał/a:
tak robi multum ludzi w jakich czasach ty zyjesz?

Super po prostu... czyli oszustwo jest nagminne? :roll:

Madziorka napisał/a:

No ty jak widac super dajesz sobie rade... nie ma jak zwinne kombinatorstwo... :roll:

Kingus 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2010-02-28, 10:57   

Pausenclown napisał/a:

Super po prostu... czyli oszustwo jest nagminne? :roll:

No ty jak widac super dajesz sobie rade... nie ma jak zwinne kombinatorstwo... :roll:

Luuuuuzik, co się tak przy niedzieli niezdrowo nakręcasz? Na szczęście Familienkasse nie istnieje od wczoraj i takie drobne cwaniactwa ograniczyła wszelkimi sposobami dość znacznie. Jedyny problem mają teraz tacy, którzy nie kręcą, a dzięki "sprytnym" rodakom muszą udowadniać, że nie są wielbłądami, żeby dostać to, co faktycznie im się należy. :twisted:

[ Dodano: 2010-02-28, 12:19 ]
Wiecie co? Tak po dłuższym zastanowieniu dochodzę do wniosku, że wszyscy nie mamy racji. Jeśli autorka tematu faktycznie założy tu działalność, będzie miała pracownice i będzie podatnikiem TYLKO na terenie DE, to może sobie mieszkać w górnym biegu Jeniseju. Byle nie pobierała tam zasiłku, a jedynie tutaj. Należy jej się i przekrętu nie ma. Obawiam się, że przekręt będzie chciała w jej przypadku zrobić Familienkasse, twierdząc, że musi tu mieszkać i być tu podatnikiem. A tymczasem wystarczy to drugie...

Madziorka 
Nowy

Wysłany: 2010-02-28, 14:01   

zgadza sie Kingus dokaldnie tak jest.
ja juz pracowalam wniemczech i austrii na gewerbe i wiem jak to wszystko wyglada chodzilo mi tylko o kindergeld wiem ze sie placi ubezpieczenia itd placilam podatki itd nie narzekalam.

mque 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2010-02-28, 14:28   

Ok w takim razie pytanie moje brzmi nastepujaco:
Czy kazda osoba, ktora na starcie otwiera Gewerbe i jeszcze nie ma dochodu moze starac sie o Kindergeld. Chodzi o to czy nie ma jakiegos okresu przejsciowego.
Bo jesli Madziorka nie otworzyla jeszcze Gewerby i nie urodzila jeszcze dziecka a chce starac sie JUZ o Kindergeld to cos mi nie pasuje.

W takim razie powiem siostrze zeby otworzyla Gewerbe w DE mieszkala w PL nie placila podatkow i miala niezla kase z Kindergeldu na 4 dzieci, co tam ubezpieczenie :P
Skoro tak wszyscy lapia ta kase i w takich dobrych czasach zyjemy - oczywiscie to zart.
Cos mi tu nie pasuje!!!! :shock:

Kingus 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2010-02-28, 15:12   

mque napisał/a:
Ok w takim razie pytanie moje brzmi nastepujaco:
Czy kazda osoba, ktora na starcie otwiera Gewerbe i jeszcze nie ma dochodu moze starac sie o Kindergeld. Chodzi o to czy nie ma jakiegos okresu przejsciowego.
Bo jesli Madziorka nie otworzyla jeszcze Gewerby i nie urodzila jeszcze dziecka a chce starac sie JUZ o Kindergeld to cos mi nie pasuje.

W takim razie powiem siostrze zeby otworzyla Gewerbe w DE mieszkala w PL nie placila podatkow i miala niezla kase z Kindergeldu na 4 dzieci, co tam ubezpieczenie :P
Skoro tak wszyscy lapia ta kase i w takich dobrych czasach zyjemy - oczywiscie to zart.
Cos mi tu nie pasuje!!!! :shock:

Guzik-nie da się, Familienkasse sprawdza ubezpieczenie :grin:
Sprawdzi też po jakimś czasie rozliczenie w Finanzamcie, ten z resztą wymaga corocznego rozliczenia, nie? Wbrew pozorom oszukać byłoby trudno, naprawdę. Aczkolwiek składać wniosek można dopiero po zameldowaniu się/założeniu gewerbe.

Odpowiedz do tematu