Legalna praca w Niemczech
| Autor |
Wiadomość |
aQ
Nowy

|
Wysłany: 2010-06-29, 16:58 Legalna praca w Niemczech
|

|
|
Witam,
jestem absolwentem Politechniki i chciałbym wyjechać do Niemiec w celach zarobkowych i osiedlić się u Was na stałe. Czy jest legalny sposób na legalną pracę w Niemczech? Nie ma dziadka Niemca, ni rodziców. W Niemczech pracowałem w okresie wakacyjnym jako student.
Dziękuję wszystkim za pomoc!
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Zofija1
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 480 Skąd: zza krzaka
|
Wysłany: 2010-06-29, 19:09
|

|
|
| Oczywiscie poszukaj po firmach, uczelniach zgodnie ze swoim wyksztalceniem. Zloz aplikacje i czekaj na rozmowekwalifikacyjna. Na pewno wczesniej czypozniej cos sie znajdzie. Niemcy narzekaja na brak inz |
|
|
|
 |
aQ
Nowy

|
Wysłany: 2010-06-29, 19:44
|

|
|
| Zofija1 napisał/a: | | Oczywiscie poszukaj po firmach, uczelniach zgodnie ze swoim wyksztalceniem. Zloz aplikacje i czekaj na rozmowekwalifikacyjna. Na pewno wczesniej czypozniej cos sie znajdzie. Niemcy narzekaja na brak inz |
dzięki za informacje, ale powiedz mi jeszcze jak z jakimiś pozwoleniami? Czy to ja muszę załatwić przed szukaniem, podjęciem pracy czy to firma załatwia po zatrudnieniu mnie? |
|
|
|
 |
Zofija1
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-06-29, 20:52
|

|
|
Najpierw praca, potem dokumenty. Pewne rzeczy nalezy zalatwic wczesniej jak zaswiadczenie o niekaralnosci w Polsce, tlumaczenie czy nostryfikacja dyplomu, egzaminy jezykowe.
Jaki kierunek skonczyles? |
|
|
|
 |
pavliq
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-06-29, 23:46
|

|
|
Inzynierowie nie maja raczej problemow z pozwoleniami. Jezeli znajdziesz chetna firme, to do maja 2011 potrzebujesz jeszcze pisemny "Arbeitsgenehmigung" z Arbeitsamtu. Od maja podobno tylko "Freizügigkeitbescheinigung" z Bürgeramtu (dostajesz przy zameldowaniu).
Tlumaczenie dyplomu potrzebne bedzie w firmie (i do maja w urzedzie pracy). Ode mnie chcieli jeszcze listu od pracodawcy z opisem stanowiska. O egzaminy jezykowe nikt nie zapyta, skoro przejdziesz rozmowe z pracodawca i postanowi cie zatrudnic. Za to jak sie juz zameldujesz na stale, to mozesz w Volkshochschule wziac "integracyjny" kurs niemca ze znizka (100 zamiast 110E).
A tu masz sznurek do artykulu o pozwoleniach: http://de.wikipedia.org/wiki/Arbeitserlaubnis
Inna droga to do pracy w .de to samozatrudnienie, ale na poczatek nie polecam.. Pomyslnych lowow! |
|
|
|
 |
aQ
Nowy

|
Wysłany: 2010-06-30, 06:55
|

|
|
dziękuję wszystkim za pomoc!
Zofija1, skończyłem Elektrotechnikę |
|
|
|
 |
Zofija1
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-06-30, 07:04
|

|
|
| nie powinienes miec zadnych trudnosci |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 15 razy Posty: 601 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2010-06-30, 22:41
|

|
|
tez tak mysle..problemu nie bedzie
a po co mu zasiwiadczenie o niekaralnosci?
wiem ,wiem tak pisza ,ale tego nikt nie wymaga,,jedynie tylko starajac sie o obywatelstwo niemieckie.. |
|
|
|
 |
Zofija1
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-07-01, 07:32
|

|
|