Minijob, Basis- jakie trzeba spełniać wymagania?
| Autor |
Wiadomość |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 1 raz Posty: 104 Skąd: Dresden
|
Wysłany: 2011-07-26, 09:43
|

|
|
| wiecie cos może o tym że nie można niby mieć dwóch Minijobów? Chyba że się złoży Gewerbeschein?? Bo jesli nie jedna z Job musi być min Midi, tak że by były odprowadzane składki...?? Oder? |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2285 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2011-07-26, 10:32
|

|
|
| cos mi się obiło o uszy, ze mozesz miec nawet i kilka takich prac na 400e, ale wtedy sama opłacasz sobie ubezpieczenie... |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2011-07-26, 16:03
|

|
|
Beispiel:
Ein Arbeitnehmer arbeitet seit dem 1. Januar beim Arbeitgeber A und verdient monatlich 400 Euro. Einen Monat später, am 1. Februar, nimmt er beim Arbeitgeber B einen weiteren Minijob auf und erhält dort monatlich 300 Euro. Der Arbeitnehmer ist für den Monat Januar noch versicherungsfrei, weil sein Monatsverdienst nicht über 400 Euro liegt. Mit seinem zweiten Minijob übersteigt er jedoch die 400-Euro-Grenze und ist ab Februar sozialversicherungspflichtig in beiden Beschäftigungen.
Mehrere 400-Euro-Minijobs
http://www.minijob-zentra...?__nnn=true[/b] |
|
|
|
 |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 1 raz Posty: 104 Skąd: Dresden
|
Wysłany: 2011-07-26, 18:17
|

|
|
| Ale tu nie chodzi już o tyle o Krankversicherung co o Steuer, które powyżej 800 euro (400+400) Steuer= 34%, na ręke ok 560 euro czyli lipa ;/ chyba złoże Gewerbe bo nie mogę znaleźć pracy na pół etatu, wszędzie same Minijoby ;/ Dobrze by było też na czarno, żeby nie było steuerpflichtig, ale kto sie na to zgodzi ;/ a przy Gewerbe trzeba mieć min 3 osoby, którym świadczy się uslugi (Mnijoby) a na 3 etaty nie wiem czy wyrobię... i na pewno nie od razu...ale to skomplikowane. Chyba zacznę szukac Vollzeit. |
|
|
|
 |
Anna_Maria
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-07-26, 20:03
|

|
|
| No gewerbe to chyba najlepsze wyjscie, a osobiscie wole kogos z gewerbe zatrudniac zeby mi Rachunki wystawial niz na Vollzeit zatrundniac |
_________________ Pozdrawiam liczne grono mych wrogów
Trzymajcie się ciepluchno |
|
|
|
 |
iti
Nowy

|
Wysłany: 2011-09-07, 15:09
|

|
|
Czyli praktycznie można mieć dwa minijoby z tym, że pracodawcy nie będą mieć pojęcia o sobie nawzajem?
Chodzi mi o ominięcie składki ubezpieczenia dla obydwu prac
Da się? |
|
|
|
 |
Anna_Maria
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-09-07, 16:28
|

|
|
| Nie da sie, gdyz nawet na minijob pracodawca zameldowuje pracownika w urzedzie, a wtedy ubezpieczenie emerytalne dopomina sie pracodawcòw o skladki z uzasadnieniem ze pracujesz powyzej zwolnionego od skladek etatu, a pracodawcy automatycznie pisza przeciwko Tobie pozew do sadu o oszustwo. |
_________________ Pozdrawiam liczne grono mych wrogów
Trzymajcie się ciepluchno |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-09-07, 19:08
|

|
|
| iti napisał/a: | Czyli praktycznie można mieć dwa minijoby z tym, że pracodawcy nie będą mieć pojęcia o sobie nawzajem?
Chodzi mi o ominięcie składki ubezpieczenia dla obydwu prac
Da się? |
nie ominiesz
zreszta wyzej wstawilam info
tu po polsku pdf
http://www.minijob-zentra...%20polnisch.pdf |
|
|
|
 |
iti
Nowy

|
Wysłany: 2011-09-09, 21:00
|

|
|
ślicznie dziękuję!
Na stronie 4, pkt.4 piszą:
Składki na ubezpieczenie emerytalne
uiszcza ryczałtowo za Państwa praco-
dawca. Aby nabyć pełnowartościowe
prawo do emerytury mogą Państwo
niniejsze składki dobrowolnie
podwyższyć uiszczając 14,9 % państwa
wynagrodzenia.
Gdzie (jaki urząd dokładnie ?) dokładnie należy (jeśli ktoś chce) wpłacać owe 14,9% z wynagrodzenia (czyli z przykładowego 400€)?
Przepraszam, że się tak szczegółowo pytam, ale...
z góry bardzo dziękuję! |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-09-10, 13:54
|

|
|
powiesz pracodawcy ze chcesz oplacac sama /zreszta on o to powienien zapytac przy wypelnianiu tego formularza/ i wtedy on to wysle z twojej pensji
zobacz w formularzu(link wyzej po polsku)nawet jest taka rubryka
Czy Państwa pomoc domowa chce podwyższyć
składki na ubezpieczenie emerytalne do pełnej składki?
tak----------------------nie
od kiedy do kiedy
mozesz pracowac nawet kilka lat a pozniej zdecydowac sie na oplacanie tej skladki,,nie ma problemu ..tylko zglosic pracodawcy |
|
|
|
 |
|
|