Nostryfikacja zawodu "Technik handlowiec"
| Autor |
Wiadomość |
agat79
Super Dyskutant

Pomogła: 23 razy Posty: 819 Skąd: Kiel
|
Wysłany: 2010-06-30, 08:48 Nostryfikacja zawodu "Technik handlowiec"
|

|
|
| Czy ktos posiada taki zawod i zrobil jego nostryfikacje tu na miejscu?? Jesli tak napiszcie dokladny odpowiednik tego zawodu po niemiecku, i w jakim miejscu skladaliscie papiery. Czy ktos ubiegal sie o prace, podajac tylko przetlumaczone papiery szkol z Pl, z sukcesem?? |
|
|
|
 |
Le Banner
Bardzo czesto tu bywa Herr Le'Banner

|
Wysłany: 2010-07-01, 15:49
|

|
|
Witaj
Powiem tak ja tłumaczyłem swoje świadectwa u tłumacza przysięgłego w Polsce tutaj zatwierdzałem w Senatverwaltung, adres im sie ostatnio zmienił:
Otto-Braun-Str.27 10178 Berlin
otwarte w Montag, Dienstag 9-12
Donnerstag 16-18
Potem jak masz zatwierdzony zawód śmiało możesz szukac pracy na rynku niemieckim.
Oczywiście jak masz pozwolenie na prace pobyt lub niemieckie papiery.
Jaki odpowiednik twojego zawodu jest tego niestety nie wiem.
Ale przy tłumaczeniu dowiesz się reszty.
Polecam tłumaczkę u której tłumaczyłem inne papiery w dobrej i przyzwoitej cenie!
Christina Skura
Waldsassener Str 52
12279 Berlin Marienfelde
711 98 16 lub 0162 544 28 01 |
|
|
|
 |
samantha2007
Dyskutant

Pomogła: 12 razy Posty: 401 Skąd: MV
|
Wysłany: 2010-07-01, 19:10
|

|
|
agat79 daj znac jak ten zawod "idzie" po niemiecku bo ja narazie w Lebenslaufie pisze Kaaufmann techniker, ale czy to poprawnie to tez nie wiem [/b] |
_________________ "Jeśli możesz żyć wiecznie, to musisz wiedzieć po co żyjesz".
https://picasaweb.google.com/martula1978/Torty3?feat=directlink |
|
|
|
 |
agat79
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-07-01, 22:02
|

|
|
Ja uzywam sformuowania Handelskauffrau- co nie dokonca sie zgadza, ale wlasnie z powodu braku konkretnego odnosnika, nie mam wyjscia. Jak narazie dowiedzialam ze, ze kaufmännische Berufe nie potrzebuja konkretnego Anerkennung, zeby moc sie ubiegac o prace. Jak bedzie patrzyl pracodawca- to juz inna sprawa.
Maciejewski- dziekuje za namiar, swiadectwa mam juz przetlumaczone od lat, czekaly na "swoj czas"- teraz myslalam je "odkurzyc", ale z tego co widze, nie ma potrzeby, bo duzo sie zmienilo. POzdrawiam, |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 39 razy Posty: 2179 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2010-07-01, 22:20
|

|
|
| agat79 napisał/a: | | Jak narazie dowiedzialam ze, ze kaufmännische Berufe nie potrzebuja konkretnego Anerkennung, zeby moc sie ubiegac o prace. Jak bedzie patrzyl pracodawca- to juz inna sprawa. |
wszystko potrzebuje Anerkennung.ja ci tylko pisalam,ze nie potrzebowalam tego pokazywac w robocie.wystarczyl moj Lebenslauf ale mogą byc tez upierdliwi pracodawcy... |
_________________ Mamy prawo popełniać w życiu wiele błędów. Oprócz jednego: tego, który niszczy nas samych...
愛與被愛 |
|
|
|
 |
ola manola
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz Posty: 85 Skąd: Berlin Tegel
|
Wysłany: 2010-07-03, 07:55
|

|
|
Witaj Agat 79,
dokladnie mam taki sam zawod "wywieziony " z Polski, skonczylam technikum handlowe ukonczone zawodem "technik handlowiec". W maju tego roku oddalam te i inne jeszcze papiery do "potwierdzenia " przez Senatverwaltung für Bildung, Wissenschaft und Forschung, kotre miesi sie przy Otto-Braun-Str.27 i oto jaki zawod otrzymalam w zamian :
"Staatlich geprüfte kaufmännische Assistentin-Fachrichtung Bürowirtschaft"
Mam nadzieje ze pomoglam
pozdrawiam |
|
|
|
 |
agat79
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-07-03, 10:22
|

|
|
Oo, swietnie! Dziekuje bardzo Ola- wlasnie o takie cos mi chodzilo! Pozdrawiam )
[ Dodano: 2010-07-03, 17:32 ]
Jeszcze jedno pytanie, ile to kosztuje?? |
|
|
|
 |
ola manola
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz Posty: 85 Skąd: Berlin Tegel
|
Wysłany: 2010-07-04, 11:06
|

|
|
50 euro |
|
|
|
 |
agat79
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-07-21, 12:26
|

|
|
| ola manola napisał/a: | 50 euro |
Ola Manola- mam jeszcze jedno pytanie- czy Tobie tez kazano przytargac swiadectow z ukanczenia podstawowki?? Dzwonilam tam, i pan mowil, ze potrzebuja to do nostryfikacji zawodu. Jestem troche zdziwiona, bo chyba logiczne, ze podstawowka skonczona, skoro do sredniej poszlam. Pytam, bo nie wime, czy pan na tyle kompetentny, i zeby sie nie okazalo, ze niepotrzebnie kase na tlumaczenie wydalam, bo akurat tego swiadectwa nie mam przetlumaczonego |
|
|
|
 |
|
|