Od czego zacząć wyjazd???????????
| Autor |
Wiadomość |
mbrodnicki
Nowy

|
Wysłany: 2004-10-04, 18:45 Od czego zacząć wyjazd???????????
|

|
|
| BARDZO CHCAIAŁBYM WYJECHAĆ DO NIEMIEC , A DOKŁADNIE DO BERLINA , ALE NIE WIEM JAK SIE DO TEGO ZABRAĆ , NIE CHCĘ TAK NA "ŻYWCA' , JAK SIE DO TEGO ZABRAĆ ŻEBY WSZYSTKO ZAPIĄC NA OSTATNI GUZIK , OD CZEGO ZACZĄĆ??????????? |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

Pomogła: 40 razy Posty: 1549 Skąd: ???
|
Wysłany: 2004-10-04, 19:01 Re: Od czego zacząć wyjazd???????????
|

|
|
| mbrodnicki napisał/a: | | BARDZO CHCAIAŁBYM WYJECHAĆ DO NIEMIEC , A DOKŁADNIE DO BERLINA , ALE NIE WIEM JAK SIE DO TEGO ZABRAĆ , NIE CHCĘ TAK NA "ŻYWCA' , JAK SIE DO TEGO ZABRAĆ ŻEBY WSZYSTKO ZAPIĄC NA OSTATNI GUZIK , OD CZEGO ZACZĄĆ??????????? |
Najlepiej zaczynać od początku i systematycznie,według ustalonego planu!
ps.Spróbuj może napisać do jakiegoś gazetowego kącika życiowych porad.Tam podobno mają rozwiązania na wszelakie egzystencjonalne problemy. |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-10-04, 19:02 Re: Od czego zacząć wyjazd???????????
|

|
|
sorry! z wrażenia wysłało mi się podwójnie |
|
|
|
 |
mbrodnicki
Nowy

|
Wysłany: 2004-10-04, 19:10 ŁATWO POWIEDZIEĆ!!!!!!!!!
|

|
|
A CO POWINIEN ZAWIERAĆ TAKI PLAN??????? I CO SIĘ ZNAJDUJE NA POCZĄTKU ?????? |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-10-04, 19:14
|

|
|
| Nudzi Ci się bardzo?Może poszukaj bardziej kreatywnego zajęcia,niż wypisywanie /bez urazy/ BREDNI ! |
|
|
|
 |
mbrodnicki
Nowy

|
Wysłany: 2004-10-04, 19:19 NUDZIMY SIE ????
|

|
|
| SŁUCHAJ KOBIETO JEŻELI NIE MASZ DO POWIEDZENIA NIC CIEKAWEGO NA MOJE PYTANIE TO NIC NIE MÓW BO MARNUJESZ TYLKO MÓJ CZAS, JEŻEL LUBISZ WTRĄCAĆ SWOJE ZŁOTE MYŚLI NIEPROSZONA I BYLE GDZIE TO POLECAM JAKIŚ CZAT A NIE TAKIE MIEJSCE JAK FORUM , BO PIEPRZYSZ OD RZECZY ( BEZ URAZY ) |
|
|
|
 |
marzena
Super Dyskutant

Pomogła: 10 razy Posty: 1838 Skąd: Berlin/Poznan
|
Wysłany: 2004-10-04, 19:37
|

|
|
Witam!!!!!
Masz cos konkretnego na mysli?????
Chcesz pracowac, uczyc sie czy poprostu tu przyjechac i zyc????
Mosialbys konkretnie napisac co bys chcial robic w tych Niemczech a dokladniej Berlinie!
pozdrowionka Marzena |
|
|
|
 |
mbrodnicki
Nowy

|
Wysłany: 2004-10-04, 20:11 życ mieszkać i pracować
|

|
|
MIAŁEM OKAZJE BYĆ W BERLINIE JUZ KILKA RAZY (MIESZKAM W POZNANIU) JESTEM ZAFASCYNOWANY TYM MIASTEM , PODOBA MI SIĘ JAK ŻADNE INNE , CHCIAŁBYM WYNAJĄĆ TAM MIESZKANIE ,PODJĄĆ PRACE , TYLKO JAK SZUKAĆ PRACY BEZ ZNAJOMOŚCI JĘZYKA ? Z DRUGIEJ JEDNAK STRONY MIESZKA TAM TYLU POLAKÓW , TYLU POLAKÓW WYJEŻDZA W CIEMNO I RADZI SOBIE , JA BOJE SIĘ PODJĄĆ TAKIEGO RYZYKA , ZOSTAWIĆ PRACĘ I WYJECHAĆ TAM CAŁKIEM W CIEMNO.. |
|
|
|
 |
Gosik
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2004-10-04, 22:04
|

|
|
Czesc, a wiec ja Ci nie polecam tak bez jezyka wyjezdzac! nie wiem jakiej pracy moglbys szukac jak nie zanasz niemieckiego. Jesli masz prace w Polsce to tam zostan i ucz sie niemca. Jesli myslisz ze praca na czarno bez znajmosci jezyka zapewni Ci wszystkie oplaty to zapomnij. Tutaj tez nie tak lekko, nkt kokosow nie rozdaje.
200 euro na msc za pokoj
200 euro na msc za jedzenie
ok 60 euro za bilet msc
a pewnie chcialbys od czasu do czasu twoje ubrania uprac, tez kosztuje
Masz tyle kasy w zapasach na conajmniej 6 msc, bo tyle mniej wiecej Ci zajmnie szukanie pracy
No to powodzenia Ci zycze
poucz sie jezyka :wink |
|
 |
Marcin
Administrator

|
Wysłany: 2004-10-04, 22:14
|

|
|
Na Twoim miejscu bym nie ryzykowal rzucenia wszystkiego i przyjazdu do Berlina.
Skoro masz stala prace w Polsce to duzym ryzykiem bylby wyjazd tutaj. (Wiem wiem ile sie w Polsce zarabia)
Berlin A.D.2004 to nie ten sam Berlin co 5 czy 10 lat temu. Panuje tu bardzo wysokie bezrobocie i bez jezyka bedzie raczej ciezko cokolwiek znalesc , a od nowego roku bedzie z praca jeszcze gorzej....
Wiem ze duzo osob sobie radzi, znajduje prace itd, jesli uwazasz ze jestes na tyle zaradny ze dalbys sobie rade, co bez znajomosci jezyka jest bardzo trudne , to przyjezdzaj. |
|
|
|
 |
mbrodnicki
Nowy

|
Wysłany: 2004-10-05, 06:45 co z tą pracą ?
|

|
|
| Dlaczego od przyszłego roku ma być jeszcze trudniej? co na przestrzeni tych 5-10 lat się zmieniło że jest tak ciężko? Wiem że to może spośób myslenia laika ,ale logicznie rzecz biorąc skoro jesteśmy w unii powinno być łatwiej bo odchodzi kilka problemów związanych z przyjazdem. prosze mnie wyprostować jeśli się myle. |
|
|
|
 |
Anetta
Super Dyskutant

Pomogła: 8 razy Posty: 1317 Skąd: Berlin i okolice
|
Wysłany: 2004-10-05, 09:11
|

|
|
wiele Niemcow posiadajacych fachowe wyksztalcenie i wszystkie posiadajace wymagania jest na bezrobociu...
w niemczech ogolnie ponad 4 milony bezrobotnych!
Wiele Polakow znajacych perfekt niemiecki mieszkajacych tutaj calokowicie legalnie biega w poszukiwaniu pracy i tez rzadko cos im sie znajduje znalezc...
czesto wykonuja prace calkiem nie zgodne z ich wyksztalceniem a nawet o wiele nizej ich "poziomu".
Po za tym bez pozwoenia na prace czy prawa pobytu tez jest ciezko ..
na czarno jest coraz trudniej znalezc cokolwiek gdyz firmy boja sie zatrudniac na czarno....
zostala utworzona specjalna Policja do wykrywania takowych odwaznych co zatrudniaja ludzi na czarno ...
ci zo zostana przylapani nie tylko musza placic slone kary...
ale takze sa "skonczeni" na rynku jako Firma.
A wiec nie wiem czy przyjazd bez jezyka i jekiegokolwiek fundamentu sie oplaca
Lepeij chyba poczekac pare lat .. i obserwowac sytuacje niemiec.... i jesli juz sie naprawde zdecydujasz polecam jednak Alte Bundesländer a nie miejsca gdzie "Diabel mowi dobranoc...." |
_________________ pozdrawiam
 |
|
|
|
 |
Anetta
Super Dyskutant

Pomogła: 8 razy Posty: 1317 Skąd: Berlin i okolice
|
Wysłany: 2004-10-05, 09:13 Re: co z tą pracą ?
|

|
|
| mbrodnicki napisał/a: | | Dlaczego od przyszłego roku ma być jeszcze trudniej? co na przestrzeni tych 5-10 lat się zmieniło że jest tak ciężko? Wiem że to może spośób myslenia laika ,ale logicznie rzecz biorąc skoro jesteśmy w unii powinno być łatwiej bo odchodzi kilka problemów związanych z przyjazdem. prosze mnie wyprostować jeśli się myle. |
jesli tak bardzo chcialbys mieszkac w Niemczech ... to dziwne ze nie interesujesz sie niemiecka sytuacja polityczna i gospodarka......
to przykre ze wiele polakow mieszkajacych w Polse nadal mysli ze Niemcy to Raj na Ziemi.... co dawno juz jest nieprawda.... zlote gory sie stopily .... |
_________________ pozdrawiam
 |
|
|
|
 |
marzena
Super Dyskutant

Pomogła: 10 razy Posty: 1838 Skąd: Berlin/Poznan
|
Wysłany: 2004-10-05, 12:17
|

|
|
Witam!!!!!
Ja Tobie nie radze wszystkiego rzucac i jechac sobie do Berlina szukac mieszkania i pracy bo napewno zostaniesz bezdomnym i zamieszkasz z innymi pod mostem ktozy tak mysleli jak Ty - "a nich tam rzucam wszystko i jade w swiat sobie pozyc"- to tylko na filmach sie udaje !!!!!!!!!
Napewno wszyscy co zyja np. tu w Berlinie nie rzucili wszystkiego i sobie pojechali ! to trzeba pozadnie przemyslec najlepiej miec kogos kto Ci pomoze ale nie wiez w to ze napiszesz do Poloni tu mieszkajacej i zaraz Ci wszyscy pomoga zapomnij! kazdy tu ma swoje problemy poniewaz niestty i tu jest ciezko zyc!
Jak kolezanka powyzej napisala to nie te czasy ze tu miod i mleko plynie i tylko czekaja na Ciebie z otwatrymi ramionami!!!
Zeczywistosc jest inna i bez kolorow niestety!!!!
Pozadnie sie zastanow i najlepiej sie przygotuj do tego z rozmyslem !!!!!!!!!!!!!!!!
Ps. A tak bardzo Ci zle w Polsce ja jestem tez z Poznania i mysle ze majac tam prace to napewno nie jest zle!!!
Pozdrowionka Marzena |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
|
|
|
 |
mbrodnicki
Nowy

|
Wysłany: 2004-10-05, 20:06 poznań w porównaniu z resztą kraju jest ok
|

|
|
WIEM JAK CIĘZKO JEST TERAZ NA ZACHODZIE I ŻE NIE JEST TO RAJ NA ZIEMI , BERLIN PODOBA MI SIE JAKO MIASTO ,TAM JEST POPROSTU "INACZEJ" KAŻDY KTO PRZYJECHAŁ TAM Z POLSKI WIE CO MAM NA MYŚLI, CAŁKOWICIE SIE ZGADZAM Z TYM ŻE NA ŚLEPO NIE MA CO JECHAĆ , ZOSTAWIAC WSZYSTKIEGO I WYRUSZAĆ DO NIEMIEC , WŁASNIE MAJAC TĄ SWIADOMOŚC RZUCIŁEM TEN TEMAT ŻEBY POZNAĆ OPINIE LUDZI KTÓRZY POJECHALI DO BERLINA I ZOSTALI TAM NA STAŁE ,ALE ABSOLUTNIE NIE NA ŚLEPO , ALE TEŻ NIE NA ZASADZIE ŻE PRZYJECHALI TO RODZINY KTÓRA NA MIEJSCU IM WSZYSTO ZAŁATWIŁA . CHODZI MI O ZDANIE TYCH KTÓRZY WYJECHALI TAM TYLKO Z DOBRYM PLANEM I KONSEKWENTNIE GO REALIZOWALI ZACZYNAJĄC OD ZERA , ALBO INACZEJ JESZCZE: BEZ CZEGO NIE MOŻNA PODJĄC TAKIEGO KROKU ? BEZ ZAPASÓW FINANSOWYCH ,BEZ JĘZYKA ? A MOŻE JESZCZE BEZ CZEGOŚ ? A CO DO POZNANIA TO JEST SUPER.....ALE ZAWSZE MOŻE BYĆ LEPEIJ NO NIE..... |
|
|
|
 |
mbrodnicki
Nowy

|
Wysłany: 2004-10-05, 20:12 JAKIE PŁACE ??
|

|
|
| INTERESUJE MNIE JESZCZE JEDNA KWESTIA, CHCIAŁBYM ZASĘGNĄĆ OPINII U ŹRÓDŁA , JAKA JEST MINIMALNA PENSJA POLAKA PRACUJĄCEGO W BERLINIE , CHODZI MI O NAJNIŻSZE ALE LEGALNE ZAROBKI I CZY STARCZAJĄ NA SKROMNE ŻYCIE CZY MOŻE NA COŚ WIĘCEJ LUB MNIEJ ?? |
|
|
|
 |
|
|