forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

(opinia) Praca Hotel Ramada Sprzatnie pokojów hotelowych

Autor Wiadomość
misiamisia
Nowy

Wysłany: 2011-05-19, 15:34   (opinia) Praca Hotel Ramada Sprzatnie pokojów hotelowych

Ludzie uwazajcie na firme z siedzibą w Hamburgu . Dwie panie z tej firmy o imieniu Paulina i Patrycjia werbuja ludzi do pracy do sprzatania pokoji hotelowych, obiecuja złote gory a co na miejscu sie okazuje ze trzeba zapierniczac i od pokoju płatne jest 1,35 euro. a pokoje sprzata sie w dwie osoby. czas takiego sprzatania jednego pokoju to czas min 25 minut. Warunki mieszkalne tragiczne jak za 150 euro od osoby a na takim mieszkaniu to jest 7-8 osób, jesli chodzi o berlin bo tam byłam mieszkania sa daleko od hotelu Ramada dokładnie 11 km a jedz na Aleksander platz to same korki. Mieszkanie znajduje sie na ulicy Jan-petersen-strasse 6 berlin, wielki bałagan szatnia jest z mezczyznami i razem z magazynkiem na srodki czystosci nie mowiac juz o biurze, a kierownikami sa turas, ruskie, litwini i czarnuchy. Wyzelowany HASAN, Przecinak ALEXI, AMADU, SERGIEJ, włascicielem jest Dunczyk Bjiorn oraz jakies udziały ma polka Nina Szarafin krora swojich rodakow ma za białych murzunów. adres firmy w hamburgu AS -HotelService GMBH, Wendenstrabe331, 20537 Hamburg , werbuja rowniez Litwinów ruskich a najwiecej jest turasów, kto by pomyslał ze turasy beda rzadzic polakami ja i nasza grupa polaków sie nie dała niech ich ...... trafi. i tak mam nadzieje ze se przeczytaja zony troche tych co w biurze siedza , sufit az sie trzesie jak dymaja litwinki m.in. Sergiej oraz Hasan . a acha i jest tam jakis Olegs z hamburga rowniez ale oczy go nie widziały . cała prawda o tych oszustkach i tej firmie . lepiej w polsce zostac!!!!!!!!

glenHodle
Nowy

Wysłany: 2011-05-19, 16:52   

Dzieki za info.

Ja chcialbym przestrzec przed pseudofirma SAATHRANS. Siedziba miesci sie na Tempelhof, Ringbansztrase. Praca jako kurier. Omijajcie typa z daleka! Banda zlodziei. Werbuja kierowcow. Oszukuja Polakow, turkow, murzynow i kogo sie tylko da. Zdecydowanie nie polecam!!!

kora12
Nowy

Wysłany: 2011-10-17, 19:39   Re: Praca berlin Hotel Ramada Sprzatnie pokojów hotelowych

hejka,znalesc prace w dobrym hotelu to cud,pracowalam w hotelu Ramada na Alexanderplatz najgorszy co moglo mnie spotkac,Hausdamy bardzo nie mile,na konto wyplaty dostalam 715eur za caly miesiac pracy,,atmosfera byla straszna,czulam sie jak w obozie,nie polecam pracy w tym hotelu,nie mozna za duzo sie odzywac poniewaz jestes pierwsza do zwolnienia.jakk macie namoar na normalny hotel w ktorym idzie zarobic i atmosfeera jest fajna dajcie znac[/b]

malinaandtom 
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2011-10-17, 20:22   

Chyba w każdym hotelu tak jest...też uważam że ta praca to najgorsze co mnie narazie w życiu spotkało

Discoverer 
Uzytkownik

Wysłany: 2012-01-05, 22:02   

Nie wypowiadam sie jak bylo przed moim przyjsciem do pracy, ale od poczatku grudnia pracuje w RAMADA na Alexanderplatz. Co prawda nie jestem pokojowym, ale czesto rozmawiam z tymi dziewczynami na przerwach w kantynie(z niektorymi przyszlismy razem na ten sam termin drzwi otwartych).
Wszystkie sie wypowiadaja podobnie. Ze jest ciezko na poczatku, ale jak sie nabierze wprawy to pokoje ida im calkiem dobrze. Trzeba sobie dobrze zorganizowac prace. zarobki zimmermadchen 900E brutto w pierwszym miesiacu, 1050E od 2 do 6 miesiaca, 1200 po 6 miesiacu. Dobry socjal, kostenlos essen mit kein limit, czyli wcinasz ile zmiescisz bezplatnie.
Jak dla mnie hausdamy sa wporzadku. Warunkiem dla nich jest po prostu dobrze zrobiony pokoj. Podobno RAMADA tam stawia na jakosc. Jedna hausdame raz mi powiedziala, ze pokoj musi byc tak sprzatniety, by nawet policja po kryminaliscie sladu nie znalazla. Oczywiscie powiedziala to pol zartem-pol serio. Takie wymogi sa poniewaz wystarcza 3 reklamacje od klientow i kilka osob traci posady. Jest to jeden z drozszych hoteli, przyjezdzaja tam rozni ludzie. Nawet porypani w dekiel bogacze. Zaden z nich nie moze znalezc wlosow na wannie itp.
Socjal tez nie jest najgorszy. Na swieta extra geld, na urodziny jakies geschenki, jak chcesz do lekarza isc bez problemu dopasuja grafik i nie patrza na Ciebie krzywo przy tym.

Nie opiniuje przedmowcow, ale moje doswiadczenia w RAMADA sa bardzo dobre.
Dziewczyny pokojowki tez zbytnio nie narzekaja.

asiaplomyk 
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2012-01-05, 23:45   

Jaka praca, taka placa, albo inaczej - jak sie ma dobre wyksztalcenie, zna sie plynnie 2 jezyki, a szczegolnie jezyk kraju, w ktorym sie mieszka to ma sie dobra prace i dobre zarobki.
Przykra prawda, ale jesli sie nie umie powiedziec slowa po niemiecku zostaje praca w hotelu, bo tam trzeba tylko pracowac i jak ktos zauwazyl najlepiej nic sie nie odzywac.
Czesto osoby, ktore zaczynaja prace w hotelu, nigdy nie mialy do czynienia ze sprzataniem, a jednak mozna w 25min. sprzatnac idealnie pokoj, skoro sa takie wymagania. Sa dziewczyny, co pracuja tam rok, dwa i potrafia miec calkiem niezla pensje, ale wiadomo, ze kazdy w miedzyczasie szuka lepszej pracy. Na pocztek kazdy sie lapie czegokolwiek, nawet za 5-6€ na godzine.
Najpierw, w kazdej pracy trzeba sie nauczyc ja wykonywac, wiec nigdzie nie dostanie sie tyle ile zarabia czlowiek z doswiadczeniem. Sprzatanie we wlasnym domu, sprzatanie w biurze, sprzatanie ulicy - a sprzatanie w luksusowym hotelu - to jest roznica. Czesto Hausdama byla najpierw taka zwykla Zimmermadchen i musiala sobie na ten awans zapracowac - czyli wykonywac perfekcyjnie sprzatanie, nauczyla sie porozumiewac po niemiecku i na dodatek wziela na swoje bary nauke nowych i odpowiedzialnosc za sprzatanie tych pokoi. Kiedy wreszcie zrozumiemy, ze na sukces trzeba sie napracowac i malymi kroczkami dojsc do lepszego?
Bankowiec po studiach, na poczatku pracuje w okienku za 1600 zl na reke, informatyk pracuje w malych projektach i sie ciagle doksztalca aby w przyszlosci byc doskonalym, dobrze oplacanym specjalista, nawet lekarz zaczyna jako stazysta w malym zadupiu albo odwala najgorsza robote zanim otworzy gabinet i awansuje na ordynatora.
Moi starzy znajomi pracowali w Niemczech w polu za 5€ na h, 10-14h dziennie, w sloncu, w deszczu, w zimnie, w blocie......i wiele jeszcze takich przykladow mozna podac.
Jestem tego zdania, ze nie nalezy sie nigdy poddawac, ciezkie czasy trzeba przezyc i starac sie dazyc do spelnienia swoich ambicji, zaczynajac chocby w hotelu.
Bardzo szanuje osoby, ktore daly rade, mialy na tyle cierpliwosci, samozaparcia, zacisnely zeby przez pewien czas, a teraz zbieraja tego owoce. Narzekaniem nic nie zmienimy, mozemy jedynie zmienic prace, ale czy na lepsza???????
Pozdrawiam.

PatrycjaBerlin 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2012-01-06, 11:02   

asiaplomyk, zgadzam sie z Toba w 100%.

Do tego dopisze jeszcze, ze kiedys bylam na probe w jednym hotelu i dziewczyna, ktora mi wszystko pokazywala powiedziala, ze do tego trzeba miec warunki, wytrzymalosc i cos w rodzaju talentu :P Nie kazdy da rade wykonywac tak ciezka prace. Ja niestety jestem niezbyt wytrzymala i mimo moich checi wiedzialam, ze nic z tego nie bedzie.. Ale np inne dziewczyny byly zadowolone i przyzwyczajone do takiej pracy.. i potrafily wyciagac na tym naprawde dobra kase.

W ogole taka praca powinna byc tylko tymczasowa, zeby czyms sie zajac i zarobic na kurs jezykowy a potem uciekac jak najdalej od tego. Nie rozumiem ludzi, ktorzy latami sprzataja..

Odpowiedz do tematu