| Autor |
Wiadomość |
Antykwariusz
Nowy

|
Wysłany: 2009-08-15, 04:29 Początek w Berlinie
|

|
|
Dzien Dobry
Ostatnio jak byłem u kolegi w Berlinie to sam on zaproponował czy bym sie nie chciał przeprowadzić do Berlina,przyznam że bardzo taki pomysl by mi sie podobal ale slyszalem ze ciezko teraz z praca w Berlinie,osobiscie znam na razie Niemiecki piate w szesdziesiate,mieszkanie na 2 pierwsze miesiace bym mial bo bym sie zatrzymal u niego, ale jednak mam wiele obaw szczegolnie jesli chodzi o znalezienie pracy,czy serio jest z tym tak cieżko ?Podejrzewam że w 2011 jak sie rynek pracy otworzy to bedzie jeszcze gorzej,co mi możecie poradzic ?
Na co powinienem zwrócić uwagę ?
PS.Dodam że mam 31 lat i mam wykształcenie srednie... |
|
|
|
 |
Marcin
Administrator

|
Wysłany: 2009-08-15, 18:27
|

|
|
Niemiecki to podstawa, bez tego bedzie bardzo ciezko znalesc nawet byle jaka prace.
Poza tym Berlin nalezy do regionow w ktorych jest najwieksze bezrobocie w Niemczech: ok 15% (wieksze bezrobocie jest tylko w regionach graniczacych z Polska) wiec napewno latwo o prace tutaj nie jest. |
|
|
|
 |
Antykwariusz
Nowy

|
Wysłany: 2009-08-15, 20:52
|

|
|
| Niemieckiego staram sie uczyć troszeczkę już w domu, wyjazd planowałem za jakiś rok mysle że do tego czasu bedzie lepiej już z moim Niemieckim:) Dziękuję za odpowiedz:) |
|
|
|
 |
Maq
Super Dyskutant Antagonist

|
Wysłany: 2009-08-15, 20:53
|

|
|
| robota jest , tylko trzeba miec Arbeitserlaubnis , bo na gewerbe tragicznie jak na razie :/ |
_________________ 23.5@Tresor Berlin / Benny Hilling mode on... |
|
|
|
 |
Antykwariusz
Nowy

|
Wysłany: 2009-08-15, 20:57
|

|
|
Ja tam wymagający nie jestem na początek bym sie cieszył z jakiegoś sprzatania czy zmywania w knajpie lub sprzatania knajpy Domyślam się że dostać takie Arbeitserlaubnis jest bardzo cieżko ? A myślicie że po 2011 ta sytuacja sie polepszy czy pogorszy ? |
|
|
|
 |
Maq
Super Dyskutant Antagonist

|
Wysłany: 2009-08-15, 22:16
|

|
|
| obojetnie co bys nie robil musisz miec pozwolenie na prace - byle pierdola , chyba ze robisz to przez tzw. Gewerbe , ale Gewerba ogranicza to raz ,a dwa ja w tej chwili juz chyba tydzien dzwonilem ,wysylalem maile itd. i ludzie srednio chetni na dawanie pracy komus z Gewerba :/ |
_________________ 23.5@Tresor Berlin / Benny Hilling mode on... |
|
|
|
 |
agamalaga
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-01-12, 23:14
|

|
|
| a w jaki sposob mozna zdobyc to pozwolenie na prace? jesli nie przez gewerbe ? |
|
|
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-01-13, 08:19
|

|
|
| agamalaga napisał/a: | | a w jaki sposob mozna zdobyc to pozwolenie na prace? jesli nie przez gewerbe ? | To sa dwie rozne rzeczy, ale w sumie upowazniaja do tego samego, czyli do pracy Co raz wiecej firm zatrudnia teraz na gewerbe, bo ma z glowy odpowiedzialnosc za pracownika - takowy musi sam sie bowiem ubezpieczyc i odliczac podatki, no i chorobowe tez wylatuja Na pocieszenie powiem, ze jestem juz dlugo na gewerbe i bardzo, ale to bardzo sobie chwale |
|
|
|
 |
Hajdusia
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2010-01-13, 14:28
|

|
|
| w gazecie kontakt jest jakas praca w stajni ale dorywcza .... nie wiem czy taka by pasowała. Nie pisze w gazecie ile stawka wynosci ale jest tylko telefon i adres .. |
_________________ Chciałabym aby reszta moich dni była w kolorze Twoich oczu ... |
|
|
|
 |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-01-13, 14:31
|

|
|
| Hajdusia napisał/a: | | w gazecie kontakt jest jakas praca w stajni ale dorywcza .... nie wiem czy taka by pasowała. Nie pisze w gazecie ile stawka wynosci ale jest tylko telefon i adres .. | A czy ktoś tu pytał o pomoc w ZNALEZIENIU pracy? |
_________________ Come on and do the jailhouse rock with me! |
|
|
|
 |
Hajdusia
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2010-01-13, 14:38
|

|
|
Antykwariusz pytal sie o to czy naprawde tutaj ciezko znalesc prace itd ..... wiec sadze ze gdyby sie nie pytał to moze by nie potrzebował zakladania tego tematu:)
a jesli juz o prace pytał jak to jest to mu zapodałam propozycje:)
ktora zobaczylam w gazecie |
_________________ Chciałabym aby reszta moich dni była w kolorze Twoich oczu ... |
|
|
|
 |
|
|