Początki w Berlinie. Pomoc
| Autor |
Wiadomość |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2285 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2012-02-01, 14:48
|

|
|
| dziwne, bo ja nigdy nie miałam żadnych wklejek... |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2012-02-01, 15:36
|

|
|
Po przyjeciu Polski do Unii nie ma wklejek. Nie sa potrzebne.
Kazdy moze tu przebywac. |
|
 |
xortha
Bardzo czesto tu bywa that's me

|
Wysłany: 2012-02-01, 16:44
|

|
|
| Jack Daniels napisał/a: | Po przyjeciu Polski do Unii nie ma wklejek. Nie sa potrzebne.
*edited*
tja, jak doczytalem wlasnie - faktycznie Freizügigkeitsbescheinigung tylko potwierdza "unijne" prawo pobytu, ale sam nie nadaje go. Tym niemniej w wielu miejscach zadaja go, wiec warto go miec. |
_________________ Pozdrawiam,
xortha |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2012-02-01, 19:37
|

|
|
| a ja znam osoby ktore maja wklejki nawet z ubieglego roku,ale to tylko wtedy gdy jedna strona posiada obywatelstwo niemieckie :!:wtedy od zaraz przysługuje pomoc socjalna |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2012-02-02, 00:43
|

|
|
| niki napisał/a: | | a ja znam osoby ktore maja wklejki nawet z ubieglego roku,ale to tylko wtedy gdy jedna strona posiada obywatelstwo niemieckie :!:wtedy od zaraz przysługuje pomoc socjalna |
Mam wklejke od ponad 20 lat. Teraz to moge sbie nia d... podetrzec.
Nawet gdy jedna osoba jest Niemcem to pomoc socjalna
przysluguje w przypadku, gdy calkowity dochod w tej rodzinie jest maly. |
|
 |
malyberlin
Dyskutant

|
Wysłany: 2012-02-02, 01:25
|

|
|
| Jack Daniels napisał/a: | | niki napisał/a: | | a ja znam osoby ktore maja wklejki nawet z ubieglego roku,ale to tylko wtedy gdy jedna strona posiada obywatelstwo niemieckie :!:wtedy od zaraz przysługuje pomoc socjalna |
Mam wklejke od ponad 20 lat. Teraz to moge sbie nia d... podetrzec.
przysluguje w przypadku, gdy calkowity dochod w tej rodzinie jest maly. |
takie czasy |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2012-02-02, 08:25
|

|
|
przysluguje
no tak przysługuje, jezeli ma ta osoba zamiast wklejki Freizügigkeitsbescheinigung a z tym juz moze byc problem bez dochodow |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2012-02-02, 12:11
|

|
|
| Jack Daniels napisał/a: | Po przyjeciu Polski do Unii nie ma wklejek. Nie sa potrzebne.
I znowu mamy kolejny odcinek "Bajek z mchu i paproci", ktore w polskim wydaniu nazywaja sie "Jestesmy w Unii to nic nam nie jest potrzebne i wszystko nam przysluguje"
A wiec Jack Daniels, moze mniej picia whisky, a wiecej lektury pierwotnego prawa unijnego, to szybko bys sie dowiedzial z pierwszej reki, ze swoboda osiedlania sie (po niemiecku, ktoz by zgadnal, Freizügigkeit) jest powiazana ze scislymi kryteriami, a wiec.
- posiadanie pracy, LUB
- posiadanie Gewerbe, LUB
- posiadanie emerytura wystarczajacej na pokrycie kosztow utrzymania, LUB
- posiadanie stypendium wystarczajecgo na pokrycie kosztow utrzymania, LUB
- posiadanie wlasnych srodkow finansowych wystarczajacych na pokrycie kosztow utrzymania
PLUS w Niemczech: posiadanie niemieckiego ubezpieczenia chorobwego.
Zaswiadczeniem potwierdzajacym spelnienie tych kryteriow jest, Freizügigkeitsbescheinigung.
Jego posiadanie nie jest PRZYMUSOWE, to prawda, ale w przypadku, gdy praca sie skonczy albo Gewerba przestanie przynosic dochodow wystarczajacych na utrzymanie, pierwszym pytaniem w kazdym urzedzie niemieckim bedzie "Czy ma Pan/Pani Freizügigkeitsbescheinigung?". I wtedy delikwenci z Polski, ktorzy najglosniej krzyczeli, ze "jestesmy w Unii, wiec nic nam nie potrzeba" maja - za przeproszeniem - przesrane, bo w tym momencie nikt im juz tego Freizügigkeitbescheinigung nie wyda. Niejeden Polak sie juz o tym przekonal, gdy zglosil sie do JobCenter ("bo jestesmy w Unii to sie nam nalezy"), gdzie poproszono go o Freizügigkeitsbescheinigung, ktorego on nie mial ("bo jestesmy w Unii, to nic nie potrzebujem). Wtedy delikwent udaje sie do urzedu ds. cudzoziemcow, a tam juz wiedza, ze on nie ma wlasnych srodkow utrzymania, = nie spelnia kryteriow do wydania Freizügigkeitsbescheinigung = maja prawo wydania mu nakazu opuszczenia kraju.
I to sie zdarza Jack Daniels, moze nie nagminnie, ale mimo wszystko.
Zreszta chyba wszyscy pamietamy akcje deportacji rumunskich Cyganow z Francji w zeszlym roku, a oni tez "obywatele unijni" sa....
Dopierow po "odbebnieniu" kilku lat na Freizügigkeitsbescheinigung otrzymuje sie tzw. Daueraufenthaltsrecht, ktory zrownuje obywateli unijnych z tubylcami (oprocz prawa do glosowania do Bundestagu). Obywateli unijnych posiadajacych Daueraufenthaltsrecht nie mozna deportowac i nie mozna odmawiac im swiadczen socjalnych przyslugujacych NIemcow. Przedetem jest to jak najbardziej mozliwe, chociaz "teraz Unia jest i nic nie potrzebujemy", wyobraz sobie . |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2012-02-02, 12:30
|

|
|
Nie chce polemizowac Pogodniak, masz spora wiedze - to fakt, ale mieszasz pewne rzeczy.
Dla mnie to typowy obraz urzadnika z klapami na oczach. Sorry.
Ja nie jestem teoretykiem. Znam to z praktyki. |
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2012-02-02, 12:36
|

|
|
wlasnie dlatego ze jestem urzednikiem, wiem, jak to wyglada od strony formalnej, tym bardziej ze akurat ze wzgledow zawodowych znam sie na prawie unijnym - powiem nieskromnie - duzo lepiej niz 99% dysktutantow na tym forum
Miedzy teoria a praktyka moze byc pewien rozziew, tym bardziej ze Niemcy sa panstwem federalnym i w roznych regionach a czasem nawet w roznych miastach roznie surowo sie do tego podchodzi. Sa regiony, gdzie do potrzymania Freizügigkeitsbescheinigung trzeba okazac umowe o prace/dochode i ubezpieczenie chorobowe, sa regiony, gdzie dostaje sie je na "gebe", ale to nie zmienia faktu, ze do momentu nabycia Daueraufenthaltsrecht Freizügigkeitsbescheinigung mozna (jesli urzednik sie uprze) cofnac i delikwenta wyslac do kraju.
I to nie dotyczy tylko Polakow czy Rumunow, ale tak samo Francuzow czy Grekow. Wiec nic tu nie mieszam, tylko nakreslam sytuacje prawna, jaka istnieje, a jesli ktos uwaza, ze "nic nie potrzebuje, bo jestesmy w Unii", jego sprawa, tylko zeby potem nie plakal na forum (jak poszukasz, to znajdziesz pelno takich posotw), ze dostal nakaz opuszczenia kraju, bo nie spelnia unijnych warunkow do prawa pobytu |
|
|
|
 |
madzia25
Uzytkownik

|
Wysłany: 2012-02-02, 15:40
|

|
|
| Pogodniak ma racje. Sama mialam z tym problem, bo wszedzie gdzie poszlam (do urzedu) pytano mnie czy posiadam Freizügigkeitsbescheinigung. Nie zalatwilam tego na czas i musialam jechac do Ausländeramt. Tam juz nie bylo tak kolorowo. Na szczescie uratowalo mnie to ze moj maz ma obywatelstwo niemieckie. Tak jak Pogodniak wspomnial, jesli straci sie prace a nie ma sie tego, to dupa blada! A jak sie chce isc na panstwo to mozna zapomniec, ze sie Freizügigkeitsbescheinigung dostanie. |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2012-02-02, 19:12
|

|
|
W kwestii formalnej:
do tego sluzy Freizügigkeitsbescheinigung |
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2012-02-02, 19:29
|

|
|
rowniez w kwestii formalnej. Napisales:
"Kazdy moze tu przebywac." (bo jestesmy w Unii).
Otoz nie kazdy, chociaz jestesmy w Unii, co zostalo teoretycznie i praktycznie wyjasnione wyzej |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2012-02-02, 20:45
|

|
|
| Pogodniak napisał/a: | rowniez w kwestii formalnej. Napisales:
"Kazdy moze tu przebywac." (bo jestesmy w Unii).
Otoz nie kazdy, chociaz jestesmy w Unii, co zostalo teoretycznie i praktycznie wyjasnione wyzej |
Hm, ciut straciles w tym momencie....
Chyba wiemy, ze nie chodzi o ciemna rase, zolta czy eskimosow.
No, ale wiadomo - urzednik. |
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2012-02-02, 21:07
|

|
|
Nadal sie upierasz co do sprawy, co do ktorej nie masz racje.
Piszemy caly czas o obywatelach unijnych i oni tez nie maja nieograniczonego prawa pobytu, tylko prawo pobytu, jesli spelniaja przez pierwsze lata wymienione przeze mnie kryteria.
Ale tobie nie chodzi przeciez o dyskusje merytoryczna, dlatego uzywasz "argumentow" emocjonlanych typu "urzednik z klapkami na oczach" itd.
Czytales, co Madzia napisala? Ze bez meza Niemca, ktory potwierdzil jej utrzymanie, mialaby niezle klopoty. I to w Berlinie, gdzie z reguly podchodzi sie do prawa pobytu liberalnie.
Nie bede prowadzil z toba w nieskonczonosc dyskusji typu "co mi tam urzednik bedzie mowil, ja wiem swoje".
Wazne, zeby czytelnicy forum wiedzieli, jaka jest sytuacja pod wzgledem formalno-prawnym. A jak postapia w praktyce ich sprawa, bo to ich zycie, |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2012-02-02, 22:35
|

|
|
| Jawohl... |
|
 |
carlla
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2012-02-03, 16:23
|

|
|
| a ja dostalam wklejke do paszportu 3 dni po wejsciu polski do uni,nie majac meza niemca....i co wy teraz na to:)))) |
|
|
|
 |
madzia25
Uzytkownik

|
Wysłany: 2012-02-03, 17:03
|

|
|
| A mialas stala prace tutaj?Jakis dowod, ze mozesz sie sama utrzymac?Jesli tak to nie ma problemu |
|
|
|
 |
carlla
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2012-02-03, 17:16
|

|
|
| nie mialam pracy,bo akurat urodzilam dziecko....maz mial pobyt staly,oczywiscie pracowal |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2012-02-03, 17:36
|

|
|
No i zaczynaja sie dalsze opowiastki typu "a bo ja....."
Prawo pobytu przysluguje tez czlonkom najblizszej rodziny osob przebywajacych na zasadzie ww. przeze mnie badz majacych niemieckiego malzonka, pod warunkiem ze ta osoba zarabia wystarczajaco na utrzymanie calej rodziny.
Wiec to zadna sprzecznosc.
A jak nie wierzysz, to pracujac na 400 e sprowadz sobie meza i dwojke dzieci oraz wyslij ich do Ausländerbehörde po Freizügigkeitsbescheinigung, zobaczysz jak to sie skonczy |
|
|
|
 |
|
|