forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Początki w Berlinie. Pomoc

Autor Wiadomość
Bucek 
Nowy

Wysłany: 2012-01-26, 14:51   Początki w Berlinie. Pomoc

Witam wszystkich rodaków. Jest to muj pierwszy post i kieruje go do ludzi którzy są skorzy do udzielania dobrych rad i maja wiedze na temat realiów życia w Niemczech.
Zaczne o początku.
Ja wraz z moją narzeczoną podjeliśmy decyzje że wyjeżdżamy do niemiec do pracy. Moja dziewczyna już prace znalazła ja niestety jak narazie nie. Barierą jest język. Interesuje mnie jakie warunki trzeba spełnić aby zarejestrować sie berlińskim urzędzie pracy bądz wie ktoś może gdzie mogę podjąć zatrudnienie nie ważne na jakim stanowisku bez dobrej znajomości jezyka. Mam zamiar zacząć nauke lecz wiadomo że do tego potrzebne są srodki.
Jeżeli koś z was wie gdzie można podejść i zapytać sie o stanowisko pracy to proszę o informacje.
Moje kwalifikacje to:
prawo jazdy kat. B
Licencja pracownika ochrony i pozwolenie na broń
Angielski perfekt

Bucek 
Nowy

Wysłany: 2012-01-26, 14:59   

Bdż prosz o podpowiedzi jakie kursy zrobić oczywiście prucz jezykowego aby podjęcie pracy nie było zbyt trudne.
Myślałem o kursie opieki nad osobami starszymi badż coś związanego z budową
Czekam na opinie

Kania77
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2012-01-26, 15:29   

Przede wszystkim jezyk. Nie wiem, jak z budowa, ale jesli bedziesz mial niemiecki komunikatywny, to prace w sklepie dostaniesz. Moja kolezanka wlasnie zaczela pracowac w Netto, ze znajomoscia jezyka na poziomie B1. Ewentualnie, najpierw niech tu przyjedzie narzeczona. Ty pracuj w PL i ucz sie jezyka. My z mezem w ten sposob 1.5 roku zylismy, zanim podjelismy decyzje o przeprowadzce mojej i dzieci do DE.

klon 
Uzytkownik

Wysłany: 2012-01-26, 16:32   Re: Początki w Berlinie. Pomoc

Bucek napisał/a:
Angielski perfekt

Nie wierze!

PatrycjaBerlin 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2012-01-26, 16:41   

Ojej no dzis ludzie znaja jezyki obce :P nie wiem co w tym dziwnego

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2012-01-26, 19:13   

Sztuka w naszych czasach jest rowniez znac polski, ojczysty :roll: .

Mxl`
Nowy

Wysłany: 2012-01-27, 16:30   

Gegenbauer? Dużo obcokrajowców tam pracuje (również ze słabą znajomością języka) i szukają od kierowców, do ochroniarzy, po pomagierów podczas targów i nie tylko.

Discoverer 
Uzytkownik

Wysłany: 2012-01-27, 17:00   

zaopatrz sie wdarmowa gazete "kontakty". Wbrew pozorom mozna tam cos znalezc. Probuj uczyc sie niemca z cegokolwiek. Kolezanki ode mnie z pracy slabo znaja niemiecki a pracuja caly czas. Nie maja lekko, ale to sa poczatki. Sam jak tu przyjechalem, nie znalem ni w zab niemieckiego. Dzieki telewizji i probom rozmow typu "kali mowic", potrafie juz podstawy wypowiadac a i rozumiem juz w miare co do mnie mowia. Jesli szukasz pracy, sprobuj isc do RAMADA hotel Berlin alexanderplatz. W recepcji popros o Pania Anne Bonk. To polka na wystarczajacym stanowisku, by moc Ci udzielic niezbednych informacji. Powodzenia!

asiaplomyk 
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2012-01-27, 18:58   

http://www.kontakty.org/

oto adres Kontaktow, sa tam ogloszenia w jezyku polskim, jak ktos ma klopoty z niemieckim.
Praca to podstawa, ale nie jest na poczatku lekko nigdzie.
Glowa do gory i powodzenia zycze.

pawel55 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2012-01-28, 01:19   

PatrycjaBerlin napisał/a:
Ojej no dzis ludzie znaja jezyki obce :P nie wiem co w tym dziwnego
Wita Cie twoj najleprzy przyjaciel, i znowu sie wymadzasz.?

PatrycjaBerlin 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2012-01-28, 14:09   

Pawelku nie wymadrzam sie. Chodzi o to, ze dzis ludzie mlodzi znaja jezyki obce i nie widze w tym nic dziwnego, ze ktos umie swietnei angielski bo w sumie ang to dzis podstawa.. DZiwia sie moze Ci, ktorzy zadnego jezyka obcego nie umieja :)

Bucek 
Nowy

Wysłany: 2012-01-28, 20:27   

Witam Ponownie i dziękuje za zainteresowanie tematem.
Co do języka to podstawy znam i ciągle się rozwijam.
Proszę jeszcze o podpowiedzenie czy przy rejestracji w Arbeit seit muszę mieć meldunek w Berlinie. Ogólnie jakie warunki muszę spełnić.
Pozdrawiam i do usłyszenia.

asiaplomyk 
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2012-01-29, 09:44   

...raczej musisz miec;) Ale co Ci da rejestracja? Oni nie szukaja pracy, Ty masz ja znalezc. Mieszka tu wielu ludzi, ktorzy nigdy nie byli zarejestrowani, a teraz jak ktos przyjezdza do Niemiec to od razu zmierza do Jobcenter. To, ze jestesmy w Unii nie uprawnia nas do rejestracji w krajach unii bez meldunku. W zasadzie trzeba miec uzasadnienie, meldunek, mieszkanie, wynajete na siebie...no i przepracowany jakis okres czasu w Niemczech.
Przykro mi, ze tak wielu Polakow zamiast szukac jakiejkolwiek pracy, od razu idzie do Jobcenter. Pozniej sa o nas takie a nie inne opinie, sprawdzania, glupie pytania....nie chca nam uwierzyc, nawet jak ktos ma naprawde potrzebe korzystania z pomocy Jobcenter.
Pewnie teraz ktos napisze, ze nie potrzebuje glupich komentarzy, tylko konkretnej odpowiedzi na konkretne pytanie, ale takich dyskusji bylo juz wiele....
A propos pracy dla mezczyzny - w budowlance sie znajdzie i kierowcow tez szukaja, a w miedzy czasie proponuje uczyc sie niemieckiego:)

niki 
Dyskutant

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2012-01-29, 11:19   

tu wszystko na temat

http://www.pip.gov.pl/htm...cy_poradnik.pdf
Po przybyciu do Niemiec obywatel polski może zarejestrować się w niemieckim urzędzie
pracy (Agentur für Arbeit) jako osoba szukająca pracy. Bez regulowania spraw pobytowych
można poszukiwać pracę maksymalnie przez 3 miesiące.Jeżeli w ciągu 3 miesięcy nie znajdziesz pracy i nie posiadasz żadnych innych źródeł
utrzymania to powinieneś wrócić do kraju. Pozostając na terenie Niemiec przez okres
dłuższy niż 90 dni bez regulowania prawa pobytu dopuszczasz się wykroczenia. W
skrajnych wypadkach może zostać orzeczony nakaz wydalenia i zakaz wjazdu na
terytorium Niemiec. Wyjeżdżając nie zapomnij o wymeldowaniu się z urzędu
meldunkowego

zeby potem nie doszło do deportacji, jak na innym forum :mrgreen:

Bucek 
Nowy

Wysłany: 2012-01-29, 11:25   

No i o to mi chodziło.
Nie znam realiów życia w Niemczech dlatego takie a nie inne pytanie. Skoro daliście mi rade iz Jobsenter i tak w niczym nie pomoże to wezmę sprawy w swoje ręce.
interesowało mnie tylko które instytucje pomagają w znalezieniu pracy na etat. Bo na firmę to wiadomo jak jest.
Kilka propozycję na kuriera już dostałem lecz wyczytałem na tym że forum iż ta firma która zaproponowała mi prace nie jest godna uwagi i lepiej siedzieć na bezrobociu niz tam pracować
Chodzi o HERMESA na TEmpelchowie.
Więc sądzę ze na początek uderz w budowlankę na pomocnika już mam prace ustawioną z kurierka na razie dam sobie spokój, bynajmniej do czasu znalezienia firmy z lepszą reputacją.
Więc według was Jobscenter sobie odpuścić??
A biura pomagające znaleźć prace??
Ktoś może wyrazić swoją opinie??
Bo na chwilę obecną szukam pracy na polskojęzycznych stronach wśród Polaków.

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2012-01-29, 13:16   

Co do JobCenter to dostales odpowiedz: oni sie zajmuja glownie wyplacaniem zasilkow dla bezrobotnych i kontrollowaniem, czy ci bezrobotni pisza co miesiac 5 podan o prace, a nie szukaniem pracy, wiec jak sie u nich zarejestrujesz, to nic ci to nie da, zreszta ich baza danych z ofertami pracy jest dostepna na ogolnym internecie, nic innego ci nie przysla, za to - jak tu napisano - jesli po 3 miesiach po zarejestrowaniu sie u nich nie znajdziesz pracy, mozesz miec klopoty z Ausländerbehörde

Prywatnie posrednictwa sa zainteresowanie kasowaniem prowizji, ich interes polega z reguly na tym, by znalezc komus prace na 6 miesiecy, potem sie delikwenta zwalnia, agencja "szuka" pracy nastepnemu na to samo miejsce na 6 miesiecy, znowu kasuje prowizje i tak w kolko Macieja.

Musisz szukac niestety sam i nie licz, ze ktos to za ciebie zrobi. I pamietaj, ze po tych 3 miesiach bedziesz musial miec niemieckie ubezpieczenie chorobowe, ktore jest drogie, jak tego nie zrobisz, to potem z reguly trzeba wstecznie udowadniac ciaglos ubezpieczeniowa, nadplacac albo przynajmniej niezle kombinowac, zeby jakos wyjsc z tej sytuacji

carlla 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2012-01-31, 10:51   

Pytanie do Pogodniek,dlaczego jak sie zarejestruje w JC i nie znajde pracy bede miec problem w Auslenderbehorde?

niki 
Dyskutant

Wysłany: 2012-01-31, 22:09   

bo potrzebujesz Freizügigkeitsbescheinigung, a jak nie masz pieniążków na utrzymanie w DE i ubezpieczenia, mogą tego nie wydac

carlla 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2012-02-01, 07:42   

a ja mam wklejke w paszporcie....

niki 
Dyskutant

Wysłany: 2012-02-01, 14:29   

jak jestes zona Niemca, to tez masz wklejke,to normalne

Odpowiedz do tematu