forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Polski emeryt a Finanz Amt

Autor Wiadomość
RoTeWu
Nowy

Wysłany: 2012-01-13, 22:51   Polski emeryt a Finanz Amt

Witam Forumowiczów!
Oprócz wizyty u Steuerberatera chciałbym poprosić o praktyczne informacje od osob które
wyjasniłyby moją sytuację podatkową. Jestem polskim emerytem, otrzymuje polska emeryturę. Zamierzam mieszkać i pracować w Niemczech. Czy podatek zapłacę tylko od dochodów niemieckich, czy moja emerytura wpłynie na wysokość procentowego niemieckiego podatku od niemieckich dochodów ???? Proszę o info... i pozdrawiam

Kobieta pracujaca 
Dyskutant

Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2012-01-14, 12:11   

RoTeWu napisał/a:
Oprócz wizyty u Steuerberatera
Jezeli i tak wybierasz sie do Steuerberatera, to zadaj mu te wszystkie pytania. On jest chyba najlepszym zrodlem do uzyskania wiarygodnej informacji.

Storm 
Uzytkownik

Wysłany: 2012-01-14, 23:52   

RoTeWu, skoro korzystasz z tego forum wnioskuję, że jesteś stosunkowo młodym emerytem, czyli posiadasz emeryturę służb mundurowych, lub świadczenia przedemerytalne tzw. wcześniejszą emeryturę. Następna kwestia jeżeli jest to emerytura mundurowa to pełna, czy nie pełna. Jeżeli pełna to jest to niewielki problem, gorzej jeżeli niepełna. W przypadku pobierania świadczeń emerytalnych w jednym z krajów EU można dokonać transferu emerytury z kraju wypłacającego do kraju zamieszkania wtedy będziesz płacił podatek w kraju zamieszkania w innym przypadku musisz powiadomić kraj wypłacający tz. ZUS lub biuro emerytalne wypłacające emeryturę o wysokości Twoich dochodów w kraju zamieszkania i w zależności, czy jest to nie pełna emerytura, czy też pełna będą potrącane procenty od emerytury lub nie. Wysokość potrąceń zależy od dochodu. Co do wpływu na Twojej emerytury na wysokość podatku to niestety ale każde źródło dochodu jest brane pod uwagę chyba, że jest opodatkowane w innym kraju EU. Istnieje też możliwość nie informowania jednej lub drugiej strony o pobieranych świadczeniach, ale za kilka lat kiedy nabędziesz praw do emerytury w Niemczech może nastąpić problem z jej wypłatą i z zaliczeniem lat pracy.

RoTeWu
Nowy

Wysłany: 2012-01-15, 10:20   

Dziękuję bardzo za informację i serdecznie pozdrawiam

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2012-01-15, 22:12   

Storm napisał/a:
skoro korzystasz z tego forum wnioskuję, że jesteś stosunkowo młodym emerytem

...niezle dowaliles Storm, myslisz, ze jak starszy to tylko do piachu :roll: sie nadaje?
Niejeden przeskoczylby Ciebie :mrgreen:

No coz, badz pozdrowiony mlodziencze.

Storm 
Uzytkownik

Wysłany: 2012-01-15, 23:49   

Po prostu uważam, że osoby w wieku emerytalnym rzadko korzystają z neta, a tym bardziej z forum takiego jak polonia berlin. A co do emerytów to chciałbym zauważyć iż sam jestem emerytem mundurowym jak już wcześniej wspomniałem w jednym z topików.

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2012-01-16, 00:16   

Wiesz Storm, w Twoim przypadku emeryt to bardzo szerokie pojecie, prawda?
Chyba od 35 lat mozna juz przejsc...
Nie wiem czy jestes w tej powyzszej kategorii wiekowej, ale podejrzewam,
ze tak mniej wiecej - uzywasz slowa net-a, wiec stad moj wniosek.
Co do tego zdania:
Storm napisał/a:
uważam, że osoby w wieku emerytalnym rzadko korzystają z neta

nie mam zadnych danych, ale mysle, ze liczba ta w wielkich widelkach lezy.

Ps. Patrzac na profil z ciekawosci i jesli to prawda to niewiele sie pomylilem.

Storm 
Uzytkownik

Wysłany: 2012-01-16, 10:27   

Nie mój wiek jest ważny, ani też wiek RoTeWu, tylko wypowiedź. Dlatego uważam, że to forum jest pełne ludzi którym zależy bardziej na bezsensownych wypowiedziach, a nie na konkretnych informacjach. Treścią tego wątku było "Polski emeryt a Finanz Amt" i starałem się to w krótki i rzeczowy sposób wyjaśnić, jak to robię na tym i na wielu innych forach, jeżeli mam o czymś pojęcie lub miałem z czymś do czynienia to się wypowiadam, ponieważ uważam, że o to chodzi gdy ktoś o coś pyta. Otrzymanie krótkiej i najlepiej jednoznacznej odpowiedzi na zadane pytanie, lub niejasność o to chodzi, a nie o wyłapywanie słówek w treści, byle by tylko coś dodać od siebie drogi Jacku Danielsie. Nie rozumiem po co rozwijasz dalej swoje nie mające znaczenia dla zapytania przedmówcy uwagi.? Pozdrawiam.

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2012-01-16, 14:18   

Dziekuje ksiedzu bardzo.

Odpowiedz do tematu