forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Pomocy - szkoła , mieszkanie i formalności

Autor Wiadomość
Oleńka 
Nowy

Wysłany: 2012-02-11, 13:40   Pomocy - szkoła , mieszkanie i formalności

Witam

Od Maja zaczynam pracę w Berlinie i przyjeżdżam z rodziną (mąż i 6 letnia córka).
Proszę o informacje w jakiej dzielnicy najlepiej (spokój i bezpieczeństwo) szukać mieszkania w miarę korzystnego cenowo (max do 700 EURO z wszystkimi opłatami, rachunkami).
zależy mi na miejscu gdzie w pobliżu będzie szkoła podstawowa dla córki i połączenie szybkiej komunikacji miejskiej aby w dostać się do centum Berlina.

Z tego co tu wyczytałam to najlepiej sie nie wprowadzać do Neukoeln i Marzahn.

Jakie czekają nas formalności na start ???

Proszę o pomoc!

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2012-02-11, 13:52   

W Berlinie nie ma jednego centrum, musialabys konkretniej napisac, dokad bedziesz dojezdzac do tej pracy

A poza tym w Berlinie funkcjonuje taka sama zasada jak na calym swiecie: nielubiana dzielnica = nizsze czynsze, popularna dzielnica = wysokie czynsze

Marzahn to po-enerdowskie blokowisko z wielkiem plyty, mieszkanie dostaniesz szybko i bezproblemoow, ale to jest znane siedlisko niemieckich neonazistow, podobnie jak polskie blokowiska to siedliska "prawdziwych Polakow"; Neukölln to najbiedniejsza dzielnica w Berlinie, mieszkaja tam glownie kolorowi imigrancki, ale sa tam tez okolice, ktore powoli sie robia modne w kregach bohemy

Oleńka 
Nowy

Wysłany: 2012-02-11, 13:56   

Dzięki za info. Ja mam dojeżdżać do Markgraffenstrasse najlepiej (U-Bahn). A jak jeśli chodzi o Spandau??? Ja mogę dojeżdżać S - lub U- Bahnem, zależy mi na miejscu spokojnym i bliskim dostępem do szkoły.

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2012-02-11, 14:15   

Spandau lezy na zachodnich obrzezach miasta, to jest jedna z najbardziej oddalonych od centrum typu Friedrichstrasse dzielnic, system komunikacji miejskiej w berlinie jest bardzo dobry, z kazdej dzielnicy dojedziesz do kazdej, ale jak na calym swiecie obowiazuje: im mniej przesiadek, tym lepiej, najlepiej bez zadnych przesiadek.

W jakiej dzielnicy jest ta Markgrafenstr? bo ona wystepuje w berlinie kilka razy

Oleńka 
Nowy

Wysłany: 2012-02-11, 15:05   

W dzielnicy Mitte.

Oleńka 
Nowy

Wysłany: 2012-02-11, 15:08   

A jak jest na Pankow ?

Maq 
Super Dyskutant
Antagonist

Wysłany: 2012-02-11, 15:16   

pankowo :lol:

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2012-02-11, 18:09   

ales sie wysilil z ta odpowiedzia.... :roll:

Pankow to dobra dzielnica mieszczanska, graniczy z modnym Prenzlauer Berg, wiec mieszkania w okolicach graniczacych z Prenzlauer Berg sa moze troche drozsze, im bardziej na polnoc, jest taniej. Jezdzi stamtad metro U2 bezposrednio do Stadtmitte, mieszkancy to w przewazajacej wiekszosci Niemcy, co jest wazne ze wzgledu na szkole, jesli nie chcesz, zeby dziecko chodzilo do szkoly, w ktorej niemiecki dla 90% uczniow nie jest jezykiem ojczystym jak w Neukölln.

Jest tam duzo parkow i zieleni, generalnie zadbana i porzadna dzielnica, polecam

Storczyk 
Uzytkownik

Wysłany: 2012-02-11, 18:50   

Prenzlauer Berg to byl kiedys modny. Dzis to dzielnica drobnych urzedników i mamusiek z wózkami. Zatracil calkiem stary charakter.
Modny to jest Kreuzberg - okolice Bergmannstrasse.

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2012-02-11, 18:58   

Bergmannstr. byla tak samo modna KIEDYS jak Prenzlauer Berg, ja znalem Bergmannstr. juz 10 lat temu.

Dla kazdego pojecie "modny" ma inne znaczenie. Mysle, ze pytajacej wlasnie chodzi o dzielnice "drobnych urzednikow i mamusiek z wozkami" a nie o dzielnice rozrywkowa, gdzie od rana do wieczora towarzystwo sie bawi (a i tu Bergmannstr. nie jest najlepszym tego przykladem)

asiaplomyk 
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2012-02-11, 23:18   

Olenka, nie wiem gdzie wyczytalas, ze Neuköln, Marzan i Pankow to spokojne dzielnice, chyba nie na tym portalu, moze Pankow jest jeszcze ok, ale jest zroznicowany, stare DDR-owskie z nowym sie miesza...
Jesli praca w Mitte, to lepsze o niebo sa; Dahlem, Willmersdorf, Steglitz, lub troszke dalej Zehlendorf, Lichterfelde West i Ost, Lankwitz - poludniowo-zachodnia czesc miasta. Spokojnie, zielono, duzo szkol, nie ma wiekszych blokowisk, ceny w miare i dobre polaczenie.
Powodzenia w szukaniu:)

malyberlin 
Dyskutant

Wysłany: 2012-02-12, 01:55   

Oleńka napisał/a:
A jak jest na Pankow ?

Mieszkalem na samym poczatku na Wedding,potem na Neukölln,pozniej na Pankow,a teraz mieszkam juz 15 rok na Spandau i wlasnie z zona szukamy mieszkania i nic innego jak Spandau nie wchodzi w rachube.Bardzo duzy wybor mieszkan,miejsc na spacery cale mnostwo,woda praktycznie wszedzie,do centrum okolo 30 minut i jak na Berlin 30 minut to pryszcz.
Wiadomo ze kazdy bedzie chwalil to co lubi i ja wlasnie tak zrobilem,a wybor nalezy do ciebie:)

Oleńka 
Nowy

Wysłany: 2012-02-12, 10:08   

Dziękuję wszystkim za porady.
Malyberlin na jakiej ulicy w Spandau najlepiej zamieszkać aby było niedaleko do szkoły i do U- lub S-Bahn.

Olesiaa 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2012-02-12, 19:25   

Ja mieszkam na Mobit koło Turm Strasse i mogę polecić ;)

Blisko mam 3 szkoły ,przedszkole , metro , autobus, sklepy oraz urzędy .
Ja jestem zadowolona :)

Spokojna dzielnica nie stoją w bramach itp...

Ile razy zapomniałam zamknąć samochody i nic nie zginęło ..

Oleńka 
Nowy

Wysłany: 2012-02-12, 19:54   

Dziękuję Olesia.
Jakie tam są ceny mieszkań kalt- lub warmmiete. Jak kaltmiete to jakie średnie opłaty miesięcznie dochodzą ??? Zawsze trzeba wpłacać kaucje klub prowizję ??
Możesz coś poradzić jeśli chodzi o wynajem mieszkań (aby nie dać się wyrolować?)

Olesiaa 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2012-02-12, 22:04   

Witaj

Ja na innych zasadach mam wynajęte mieszkanie .

W tym Ci nie pomogę !

Ogólnie płacę za kawalerkę 300 € + później dojdzie prąd ale to przekroczę !
Nie płacę za wodę.
Kaucji też nie płacę.

malyberlin 
Dyskutant

Wysłany: 2012-02-13, 00:17   

Oleńka napisał/a:
Dziękuję wszystkim za porady.
Malyberlin na jakiej ulicy w Spandau najlepiej zamieszkać aby było niedaleko do szkoły i do U- lub S-Bahn.

Ja mieszkam okolo 1000 m od Altstadt Spandau,przystanki autobusowe sa z reguly co kikaset metrow,takze w moim przypadku wysiadam na trzecim i mam U-bahn wysiadam na piatym mam S-bahn,Szkol do wyboru do koloru lacznie z katolicka.Moja rada jezeli chodzi o Spandau omijaj szerokim lukiem Staaken,bo stamtad,to juz wszedzie daleko :)

ewa9000 
Uzytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2012-02-13, 10:35   

Ja tez mieszkam w Spandau - Hakenfelde. Z punktu widzenie dojazdow do Mitte - srednia lokalizacja , ale ogolnie dobrze sie mieszka. Spandau ze swoim Altstadt ma klimat oddzielnego miasta i tak tez jest widziane przez Berlinczykow. Dla ludzi szukajacych wielkomiejskiej pompy to raczej nudne miejsce. Powrot wieczorem do domu raczej stresujacy - pusto i glucho . Wrzucam link do mapki , w ktorych dzielnicach i na jakim obszarze jest Quartiersmanagement - tych miejsc unikaj . http://www.stadtentwicklu.../de/karte.shtml
Staaken jak pisal malyberlin to konic swiata i na dodatek brzydkie blokowisko

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2012-02-13, 10:37   

Jako osoba, ktore cale zycie korzystala ze srodkow komunikacji miejskiej, badz to by dojechac na uczelnie, badz to by dojechac do pracy, zycze powodzenia osobom, ktore musza jechac w porannach i wieczornych godzinach szczytu 5 przystankow autobusem, zeby dojechac do stacji metra lub kolejki, a szczegolnie w zimie na przystanku na ulicy przy minus 10-20 stopniach....

Taka kombinowana jazda autobus + s-bahn zawsze oznacza minimum 10 minut wiecej jazdy ze wzgledu na przesiadke, a wiec ten dojazd ze Spandua do Stadtmitte bedzie trwal minimum 45 minut w jedna strone, w praktyce czesto prawie godzine

ewa9000 
Uzytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2012-02-13, 10:45   

To sie zgadza . Moj syn jezdzi zima do Altstadt i zajmuje mu to 30 min, bo 3 autobusy nie zabieraja ludzi. Latem rowerem jedzie 10 min. Jesli trzeba korzystac z SBahn to szukalabym czegos , gdzie mozna dojsc na nogach do dworca - w okolicach Bahnhof Spandau, Ruhleben albo Haselhorst. Strona gdzie mozesz sprawdzic czas dojazdu i polaczenia. www.bvg.de

Odpowiedz do tematu