forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Gewerbe - pytanie o faktury

Autor Wiadomość
tosiek210 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-11-17, 18:38   Gewerbe - pytanie o faktury

Mam takie malutkie pytanko żyje w konkubinacie i nie wiem ciągle jaki mam limit na gtewerbie posiadam jedno dziecko i jeszcze jedno czy jest waże abym na faktórach miał numery????? I jak pracuje np. z teściem na robocie i on podpisał umowe o wykonanie pracy a ja wytawilem fakture na 50 % kwoty i czy teściu jak wystawi na kolejne 50% kwoty to czy ja albo on nie bedzie miał z tego powodu problemuów z finanzantem???

Kobieta pracujaca 
Dyskutant

Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2011-11-17, 23:14   

tosiek210 napisał/a:
limit na gtewerbie
Co masz na mysli? Nie ma zadnej granicy, zarabiaj ile chcesz.
tosiek210 napisał/a:
czy jest waże abym na faktórach miał numery?
Tak,bardzo wazne.
"...on podpisał umowe o wykonanie pracy a ja wytawilem fakture na 50 % kwoty i czy teściu jak wystawi na kolejne 50% kwoty to czy ja albo on nie bedzie miał z tego powodu problemuów z finanzantem???"
Z Finanzamtem nie (kazdy zaplaci podatek od tego, co zarobil), ale moze ze zleceniodawca, ktory moze powiedziec "A od pana to ja nic nie chcialem..." i nie dac pieniedzy.

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2011-11-17, 23:44   

Kobieta pracujaca napisał/a:
tosiek210 napisał/a:
limit na gtewerbie
Co masz na mysli? Nie ma zadnej granicy, zarabiaj ile chcesz.

jemu chodzi pewnie o sume zwolnienia z podatku, czyli Freistellung ;)

tosiek210 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-11-18, 11:49   

Dokładnie chodzi mi o to abym nie płacił Vatu..... Dokładnie o ten freaistelung posiadam go ale czy to cos mi daje???

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2011-11-18, 12:15   

tosiek210 napisał/a:
Dokładnie chodzi mi o to abym nie płacił Vatu..... Dokładnie o ten freaistelung posiadam go ale czy to cos mi daje???

tak, daje.A czy procz dziecka jesteś żonaty itd? bo to od tego wszystko zalezy do ilu bedziesz miał zwolnienie... np. singiel bezdzietny ma do ok. 8000e zwolnienia.

tosiek210 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-11-20, 17:53   

Nie jestem żonaty tylko posaidam dziecko tak jak wiczesniej pisalem żyje w konkubinacie.... Chodzi mi o to jaki mam limit aby nie wejsc na VAT.....

blitzputz
Staly bywalec forum
Integrationszentrum

Wysłany: 2011-11-21, 07:54   

aby nie wejsc na Vat, nie mozna przekroczyc 17500€, prowadzac dzialalnosc od stycznia do grudnia.
Stan cywilny i posiadanie dzieci nie ma znaczenia przy Vat.
Jesli otworzylo sie dzalalnosc w trakcie roku podatkowego, ktory jest jednoczesnie uznanym rokiem kalendarzowym nalezy obrot calkowity podzielic przez ilosc miesiecy prowadzenia firmy i pomnozyc wynik razy 12. Przekroczenie magicznej sumy 17500,00€ chocby o jedno € powoduje przejscie na Vat.
Np. obrot 15000€, dzialalnosc zalozona w czerwcu.
15000 : 6= 2500,00 x 12= 30000,00€
Pomimo nie przekroczenia sumy 17500 w roku podatkowym- wchodzimy na Vat.
Chyba, ze rok podatkowy jest pierwszym rokiem prowadzenia dzialalnosci, a rok nastepny ma bardzo niski obrot, wtedy jest jeszcze szansa na unikniecie wejscia na Vat.

blitzputz
Staly bywalec forum
Integrationszentrum

Wysłany: 2011-11-21, 08:10   

inna kwestia jest podpisanie umowy przez tescia, a wystawienie na 50 % sumy rachunku przez Ciebie.

Jesli tesc podpisal umowe na jakas sume, ktora stanowi 100% kwoty widniejacej na umowie, to biorac Ciebie jako podwykonawce, powinienes rachunek wystawic na tescia, a tesc na tego, z kim podpisal umowe.
Chyba, ze Ty i tesc podpiszecie dwie umowy na sume rowna 50% wartosci pierwszej umowy i kazdy z Was wykona wlasna czesc umowy i otrzyma oddzielnie zaplate za przez siebie wykonane uslugi. A co jesli cala suma (100%) wplynie na konto bankowe tescia?

Kazda sytuacja jest indywidualna i dopiero po szegolowym rozpatrzeniu mozna dokladnie wszystko wyjasnic.
Poleganie tylko na forum jest dosc ryzykowne

Odpowiedz do tematu