Gewerbe - pytanie o faktury
| Autor |
Wiadomość |
tosiek210
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-11-17, 18:38 Gewerbe - pytanie o faktury
|

|
|
| Mam takie malutkie pytanko żyje w konkubinacie i nie wiem ciągle jaki mam limit na gtewerbie posiadam jedno dziecko i jeszcze jedno czy jest waże abym na faktórach miał numery????? I jak pracuje np. z teściem na robocie i on podpisał umowe o wykonanie pracy a ja wytawilem fakture na 50 % kwoty i czy teściu jak wystawi na kolejne 50% kwoty to czy ja albo on nie bedzie miał z tego powodu problemuów z finanzantem??? |
|
|
|
 |
Kobieta pracujaca
Dyskutant

Pomogła: 37 razy Posty: 693 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-11-17, 23:14
|

|
|
| tosiek210 napisał/a: | | limit na gtewerbie | Co masz na mysli? Nie ma zadnej granicy, zarabiaj ile chcesz.
| tosiek210 napisał/a: | | czy jest waże abym na faktórach miał numery? | Tak,bardzo wazne.
"...on podpisał umowe o wykonanie pracy a ja wytawilem fakture na 50 % kwoty i czy teściu jak wystawi na kolejne 50% kwoty to czy ja albo on nie bedzie miał z tego powodu problemuów z finanzantem???"
Z Finanzamtem nie (kazdy zaplaci podatek od tego, co zarobil), ale moze ze zleceniodawca, ktory moze powiedziec "A od pana to ja nic nie chcialem..." i nie dac pieniedzy. |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2285 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2011-11-17, 23:44
|

|
|
| Kobieta pracujaca napisał/a: | | tosiek210 napisał/a: | | limit na gtewerbie | Co masz na mysli? Nie ma zadnej granicy, zarabiaj ile chcesz. |
jemu chodzi pewnie o sume zwolnienia z podatku, czyli Freistellung |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
tosiek210
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-11-18, 11:49
|

|
|
| Dokładnie chodzi mi o to abym nie płacił Vatu..... Dokładnie o ten freaistelung posiadam go ale czy to cos mi daje??? |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2285 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2011-11-18, 12:15
|

|
|
| tosiek210 napisał/a: | | Dokładnie chodzi mi o to abym nie płacił Vatu..... Dokładnie o ten freaistelung posiadam go ale czy to cos mi daje??? |
tak, daje.A czy procz dziecka jesteś żonaty itd? bo to od tego wszystko zalezy do ilu bedziesz miał zwolnienie... np. singiel bezdzietny ma do ok. 8000e zwolnienia. |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
tosiek210
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-11-20, 17:53
|

|
|
| Nie jestem żonaty tylko posaidam dziecko tak jak wiczesniej pisalem żyje w konkubinacie.... Chodzi mi o to jaki mam limit aby nie wejsc na VAT..... |
|
|
|
 |
blitzputz
Staly bywalec forum Integrationszentrum

|
Wysłany: 2011-11-21, 07:54
|

|
|
aby nie wejsc na Vat, nie mozna przekroczyc 17500€, prowadzac dzialalnosc od stycznia do grudnia.
Stan cywilny i posiadanie dzieci nie ma znaczenia przy Vat.
Jesli otworzylo sie dzalalnosc w trakcie roku podatkowego, ktory jest jednoczesnie uznanym rokiem kalendarzowym nalezy obrot calkowity podzielic przez ilosc miesiecy prowadzenia firmy i pomnozyc wynik razy 12. Przekroczenie magicznej sumy 17500,00€ chocby o jedno € powoduje przejscie na Vat.
Np. obrot 15000€, dzialalnosc zalozona w czerwcu.
15000 : 6= 2500,00 x 12= 30000,00€
Pomimo nie przekroczenia sumy 17500 w roku podatkowym- wchodzimy na Vat.
Chyba, ze rok podatkowy jest pierwszym rokiem prowadzenia dzialalnosci, a rok nastepny ma bardzo niski obrot, wtedy jest jeszcze szansa na unikniecie wejscia na Vat. |
|
|
|
 |
blitzputz
Staly bywalec forum Integrationszentrum

|
Wysłany: 2011-11-21, 08:10
|

|
|
inna kwestia jest podpisanie umowy przez tescia, a wystawienie na 50 % sumy rachunku przez Ciebie.
Jesli tesc podpisal umowe na jakas sume, ktora stanowi 100% kwoty widniejacej na umowie, to biorac Ciebie jako podwykonawce, powinienes rachunek wystawic na tescia, a tesc na tego, z kim podpisal umowe.
Chyba, ze Ty i tesc podpiszecie dwie umowy na sume rowna 50% wartosci pierwszej umowy i kazdy z Was wykona wlasna czesc umowy i otrzyma oddzielnie zaplate za przez siebie wykonane uslugi. A co jesli cala suma (100%) wplynie na konto bankowe tescia?
Kazda sytuacja jest indywidualna i dopiero po szegolowym rozpatrzeniu mozna dokladnie wszystko wyjasnic.
Poleganie tylko na forum jest dosc ryzykowne |
|
|
|
 |
|
|