Pomóżcie,mam tylko jedno wyjście!
| Autor |
Wiadomość |
basia7004
Nowy

|
Wysłany: 2010-02-14, 20:19 Pomóżcie,mam tylko jedno wyjście!
|

|
|
| Muszę natychmiast wyjechać z dziećmi do Niemiec lub Austrii. znam niemiecki znam obyczaje, częściowo przepisy i tylko dlatego nie boje się tak zaryzykować.Jestem w trakcie rozwodu i z adwokatem mojego męża nie mam żadnych szans.Jedyne co mogę zrobić to spakowac dzieci , wynająć mieszkanie i tam po prostu zostać. mam zabezpieczenie finansowe na 3-4 miesiące.Czy bez problemu załatwię szkołę?Czy wynajmując mieszkanie dostane od razu meldunek? od kogo lepiej wynajmować , od prywatnej osoby czy od pośrednictwa?Pracowałam w Wiedniu jako opiekunka osób niepełnosprawnych czy w tym zawodzie dostanę , czy mam szanse na prace z Gewerbe?Bardzo proszę o odpowiedź! do końca marca musze mieszkać po za polską |
|
|
|
 |
blitzputz
Staly bywalec forum Integrationszentrum

|
Wysłany: 2010-02-15, 13:32
|

|
|
Witam,
jesli znasz jezyk i masz zabezpieczenie finansowe, to nie widze przeszkod w przyjezdzie tutaj.
Wszystko jest do zalatwienia. Meldunek od razu po wynajeciu mieszkania. Prace na Gewerbe przy opiece nad starszymi osobami z pewnoscia sobie zalatwisz. Tylko, czy ucieczka.... |
|
|
|
 |
Michael
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-02-17, 13:07
|

|
|
basia7004, teoretycznie owszem, niby da sie, praktyka moze okazac sie bolesna. Wiele zalezy od tego, w czyje rece wpadniesz. Roznie bywa. Na braterska solidarnosc nie licz, a raczej odwrotnie. Ale moze sie myle, moze ktos tutaj zaoferuje Ci imiennie bezinteresowne wsparcie? Np. takie: "Mam dla Ciebie mieszkanie, moge Ci zalatwic zlecenia itp..."
Oglos na forum takie zapytanie o konkretna pomoc a wyniki przyjmij za tutejsza regule. Teoretyzowac kazdy lubi, to nic nie kosztuje a dodaje dobrego samopoczucia. Gorzej z czynami.
Powodzenia
Michael |
|
|
|
 |
basia7004
Nowy

|
Wysłany: 2010-02-17, 15:37
|

|
|
Michael dziękuję za szczere słowa jestem tego świadoma, mieszkanie czy meldunek już nie stanowi dla mnie problemu, udało się ! została praca, jakakolwiek.mam referencje z Wiednia i z Niemiec pracy nigdy się nie bałam ale boje sie pośredników,którzy jeszcze nic nie załatwili ale pieniądze chcą.Wierze,że uda się, jestem gotowa na wszystko.
Pozdrawiam serdecznie ) |
|
|
|
 |
Michael
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-02-24, 10:47
|

|
|
basia7004, z obawami masz racje, unikaj "pomocy" platnych z gory i porad udzielanych przy kawie w McDonaldzie.
Jest sporo biur swiadczacych uslugi w potrzebnym CI zakresie, ustal uslugi w pisemnej umowie, to juz jakies zabezpieczenie i jasnosc co do zalatwiania spraw.
Powodzenia
Michael |
|
|
|
 |
Krawczyk Muller
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2010-02-25, 21:45
|

|
|
Co ci to da, skoro będziesz się rejestrować?
Mąż namierzy Cię szybko a prawo jest prawem , może mieć i tutaj adwokata itd.
Załatw to polubownie z mężem.
Pozdrawiam. |
_________________ Krawczyk & Muller - Niemiecka jakość - Polskie ceny. |
|
|
|
 |
|
|