forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Pomóżcie,mam tylko jedno wyjście!

Autor Wiadomość
basia7004 
Nowy

Wysłany: 2010-02-14, 20:19   Pomóżcie,mam tylko jedno wyjście!

Muszę natychmiast wyjechać z dziećmi do Niemiec lub Austrii. znam niemiecki znam obyczaje, częściowo przepisy i tylko dlatego nie boje się tak zaryzykować.Jestem w trakcie rozwodu i z adwokatem mojego męża nie mam żadnych szans.Jedyne co mogę zrobić to spakowac dzieci , wynająć mieszkanie i tam po prostu zostać. mam zabezpieczenie finansowe na 3-4 miesiące.Czy bez problemu załatwię szkołę?Czy wynajmując mieszkanie dostane od razu meldunek? od kogo lepiej wynajmować , od prywatnej osoby czy od pośrednictwa?Pracowałam w Wiedniu jako opiekunka osób niepełnosprawnych czy w tym zawodzie dostanę , czy mam szanse na prace z Gewerbe?Bardzo proszę o odpowiedź! do końca marca musze mieszkać po za polską

blitzputz
Staly bywalec forum
Integrationszentrum

Wysłany: 2010-02-15, 13:32   

Witam,
jesli znasz jezyk i masz zabezpieczenie finansowe, to nie widze przeszkod w przyjezdzie tutaj.
Wszystko jest do zalatwienia. Meldunek od razu po wynajeciu mieszkania. Prace na Gewerbe przy opiece nad starszymi osobami z pewnoscia sobie zalatwisz. Tylko, czy ucieczka....

Michael 
Uzytkownik

Wysłany: 2010-02-17, 13:07   

basia7004, teoretycznie owszem, niby da sie, praktyka moze okazac sie bolesna. Wiele zalezy od tego, w czyje rece wpadniesz. Roznie bywa. Na braterska solidarnosc nie licz, a raczej odwrotnie. Ale moze sie myle, moze ktos tutaj zaoferuje Ci imiennie bezinteresowne wsparcie? Np. takie: "Mam dla Ciebie mieszkanie, moge Ci zalatwic zlecenia itp..."
Oglos na forum takie zapytanie o konkretna pomoc a wyniki przyjmij za tutejsza regule. Teoretyzowac kazdy lubi, to nic nie kosztuje a dodaje dobrego samopoczucia. Gorzej z czynami.

Powodzenia

Michael

basia7004 
Nowy

Wysłany: 2010-02-17, 15:37   

Michael dziękuję za szczere słowa :) jestem tego świadoma, mieszkanie czy meldunek już nie stanowi dla mnie problemu, udało się ! została praca, jakakolwiek.mam referencje z Wiednia i z Niemiec pracy nigdy się nie bałam ale boje sie pośredników,którzy jeszcze nic nie załatwili ale pieniądze chcą.Wierze,że uda się, jestem gotowa na wszystko.
Pozdrawiam serdecznie :) )

Michael 
Uzytkownik

Wysłany: 2010-02-24, 10:47   

basia7004, z obawami masz racje, unikaj "pomocy" platnych z gory i porad udzielanych przy kawie w McDonaldzie.
Jest sporo biur swiadczacych uslugi w potrzebnym CI zakresie, ustal uslugi w pisemnej umowie, to juz jakies zabezpieczenie i jasnosc co do zalatwiania spraw.

Powodzenia
Michael

Krawczyk Muller 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2010-02-25, 21:45   

Co ci to da, skoro będziesz się rejestrować?

Mąż namierzy Cię szybko a prawo jest prawem , może mieć i tutaj adwokata itd.

Załatw to polubownie z mężem.

Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu