| Autor |
Wiadomość |
wizzpiter
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-10-13, 17:51 Porada - Gewerbe
|

|
|
Witam . Prosil bym o porade odnosnie Gewerbe . Jestesm zameldowany w berlinie , posiadam ubezpieczenie , i posiadam papier ze moge w Berlinie mieszkac tak dlugo jak chce , ale nie mam obywatelstwa jednak moze pytanie jest odnosnie Gewerbe .
Mam prace kilka godzin na miesiac zarobki z tej pracy to okolo 500 euro na miesiac i czy warto zakladac Gewerbe ?? Czy bede placil jakies wysokie podatki czy wogole jestem zwolniony z podatków ? Bo gdzies czytalem ze do pewnej kwoty na rok sie nie placi podatków z góry dzieki za info Pozdrawiam |
|
|
|
 |
jolav
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2009-10-13, 18:13
|

|
|
Mając gewerbe możesz liczyć na więcej zleceń - więc chyba warto.
Do pewnej kwoty rocznego dochodu byłbyś kleinunternehmer - nie płaciłbyś wtedy podatku. Nie pamiętam jaka to kwota, ale zarabiając 500 czy 600 euro miesięcznie na pewno się w niej mieścisz.
Moim zdaniem - jesli jesteś już zameldowany i ubezpieczony - to nie ma się co zastanawiać. |
_________________ joolav |
|
|
|
 |
Kobieta pracujaca
Dyskutant

Pomogła: 37 razy Posty: 693 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2009-10-13, 19:24
|

|
|
http://www.foerderland.de...st/34f92afed2/:
"Die magischen Grenzen für den Kleinunternehmerstatus sind den meisten Unternehmern nur allzu gut vertraut:
•der Umsatz im vorangegangenen Kalenderjahr darf inklusive Umsatzsteuer nicht mehr als 17.500 Euro betragen haben und
•der Umsatz des laufenden Kalenderjahres wird den Betrag von 50.000 Euro voraussichtlich nicht überschreiten. " |
|
|
|
 |
37procent
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-10-14, 08:03
|

|
|
| fakt, jak mowimy o kakretach to Pani Szajner:) |
_________________ Polsko niemieckie studio reklamy w Berlinie>>> www.grafik-input.com
 |
|
|
|
 |
wizzpiter
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-10-14, 12:57
|

|
|
Takie pytanie a czy co miesiac musze placic jakies skladki np , podatek , ubezpieczenie itp jak nie przekrocze tej kwoty 7500 euro . Ubezpieczony juz jestem . |
|
|
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2009-10-14, 13:08
|

|
|
| wizzpiter napisał/a: | Takie pytanie a czy co miesiac musze placic jakies skladki np , podatek , ubezpieczenie itp jak nie przekrocze tej kwoty 7500 euro . Ubezpieczony juz jestem . | Nie musisz placic podatku obrotowego, ale dochodowy juz tak. Na czym to polega? Nie placisz wprawdzie comiesiecznego podatku. Ale pod koniec roku musisz podliczyc zyski i straty. Od kazdego zysku placi sie jakis procent. Dlatego musisz robic koszty i brac wszystko na firme: kawa, napoje, w zaleznosci od rodzaju firmy: materialy biurowe czyli papier, tusz do drukarki, bilety bvg, - czyli wszystko, co potrzebujesz do prowadzenie gewerbe. Zbieraj wszystkie kwitki i zawsze pros w sklepie o "quittung" lub o "richtige rechnung" - roznie to sobie w sklepach nazwali. Wkladaj je do teczki posegregowane ladnie na miesiace. A pod koniec roku przejdz sie do doradcy finansowego, zeby Tobie powyliczal wszystko. Jesli bedziesz mial duze koszty, np kupisz laptopa, to mozesz wogole nie zaplacic podatku na koniec roku. Ubezpieczonym trzeba byc niezalenie od zarobkow! I dobrze, ze juz to zrobiles Pozdrawiam |
|
|
|
 |
wizzpiter
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-10-14, 13:42
|

|
|
Jak chodzi o ubezpieczenie to mam karte euro 26 jak wyjezdzalem z Pl to ja zakupilem i w umowie mam ze Jak praca jest legalna to te ubezpieczenie wrazie czego jest aktualne ale czy Gewerbe to obejmie to nie wiem . Moze jakas propozycja z waszej strony co wybrac jaka ubezpieczalnie nie droga . Bo jak sie meldowalem i staralem o papier ze moge na terenie Niemiec przebywac bez terminowo to kazano mi udowodnic ze jestem ubezpieczony wiec wtedy pokazalem karte euro26 i zostala ona zaakceptowana ale czy tak bedzie przy gewerbe to nie mam pojecia . Z ta karta moge isc do lekarza jak by mi sie cos nagle stalo to wtedy z tej karty pobieraja pieniadze . Z gory dzieki za info |
|
|
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2009-10-14, 14:33
|

|
|
Jesli masz gewerbe zarejestrowana w Niemczech, to i tu musisz byc ubezpieczony. Niestety nie znam sie na ubezpieczalniach. Ale jest watek, ktory mozesz sobie poczytac http://www.poloniaberlin....zech-vt6179.htm Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|