|
Poradnik dla zoltodziobow: inne porady dotyczace gewerbe
| Autor |
Wiadomość |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2009-11-15, 18:38 Poradnik dla zoltodziobow: inne porady dotyczace gewerbe
|

|
|
1. Ubezpieczenie
najczęściej zadawane pytanie, a ja niestety nie czuje się kompetentna, aby doradzić. Jedynie, co mogę napisać, że koszta wahają się w granicach 180 Euro. Natomiast wybór ubezpieczalni i ich porównanie musiałby ktoś inny opisać.
2. Rachunek
Rachunek można kupić w sklepie papierniczym, albo wypisać samemu na komputerze. W przypadku wypisania na własną rękę należy umieścić na nim nastepujące informacje:
(góra kartki / po lewej stronie)
a. Rechnungsteller
Wasze imię i nazwisko
Adres
Telefony, e-mail, itd
nr konta
numer podatkowy
b. Rechnungsempfänger
Imię i nazwisko lub nazwa firmy klienta
Adres
Telefony, e-mail, itd
(góra kartki / po prawej stronie)
a. Rechnung
Rechnungsnummer xx/xx/xxxx
Miejsce, data
b. Opis czynności, za co ten rachunek / w jakim miesiącu, np Remont budynku w miesiącu grudzień
c. Aufwand: czyli ilość godzin, ile przepracowaliście (jeśli pracujecie na godziny)
d. Vereinbarung: kwota, jaką ustaliliście z klientem, np 8,00 € / Stunde
(na samym środku kartki)
należy dokładnie wypisać w punktach, co zostało wykonane. Jakie czynności, etc. A potem
Rechnungsbetrag gesamt: xxx EURO
(przy dole kartki)
ponieważ piszę to odnośnie małych przedsiębiorstw, należy na rachunku dołączyć
Gemäß § 19 UStG wird die Umsatzsteuer nicht gesondert in Rechnung gestellt (Kleinunternehmerregelung).
3. Koszta stałe prowadzenia gewerbe
Oprócz ubezpieczenia, właściwie ich brak. No chyba, że ktoś wynajmuje lokal pod usługę, to wtedy sprawa wygląda inaczej. Pamietajcie, że mimo, iż nie płacicie podatku obrotowego, z racji, że prowadzicie małe przedsiębiorstwo, płacicie podatek dochodowy.
Podatek dochodowy płaci się na podstawie sumy Waszych całorocznych zysków, pomniejszoną koszty. Oznacza to, że im większe koszty, tym mniejszy podatek do zapłacenia.
Koszty udokumentowane są rachunkami ze sklepów. Ale nie zwykłymi paragonami, ale tzw. Quittung lub grosse Rechnung. Najlepiej brać jak najwięcej takich rachunków, a pod koniec roku uzgodnić z doradcą podatkowym, które mogą być wzięte pod uwagę, a które nie.
4. Rozliczenie całoroczne.
Ma miejsce w maju. Niestety nie potrafię wypełniać tych wszystkich papierów i dokonywać obliczeń. Jednak polecam w jej kwestii wybrać się do doradcy. Trzeba będzie liczyć się z kosztami ok. 50 Euro, ale myślę, że warto, by potem móc spokojnie spać i nie bać się finazamtu.
Jakies pytania? |
|
|
|
 |
Michael
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-01-22, 18:30
|

|
|
sisi, dobrze, no wlasnie. "Zalozyc Gewerbe", to jak kupic samochod i zapisac sie na kurs nauki jazdy. A dalej trzeba jechac.
Moja rada:
Nie zalujcie kilkuset Euro na pomoc w prawidlowym, kompletnym zarejestrowaniu i formalnym zorganizowaniu "Gewerbe" i - jesli Jobcenter nie pokryje Wam kosztow Coachingu (niech bedzie: konsultacji), co czesto czyni - nie zalujcie na to wlasnych pieniedzy. Mozna zrobic umowe na pol roku czy rok konsultacji i bedzie to cos w rodzaju "nauki jazdy".
Steuerberater to jedno, on sie zna na podatkach ale nie na prowadzeniu firmy.
Adwokat wam sie przyda, ale i on wam nie poprowadzi firmy.
A ten, co wam daje zlecenia - pamietajcie - dba o wlasna firme. Nie wasza. Tzn. wasza tylko na tyle, na ile to konieczne zeby JEMU sie to oplacilo i tylko tak dlugo.
I zapomnijcie te wszystkie urywkowe porady, bo nawet jesli sa same w sobie poprawne, ta sa jednak zdecydowanie niekompletne a ryzyko popelnienia bledow jest zbyt duze i koszt tego moze byc zbyt wielki, aby uprawiac tu partyzantke.
Tu sie zglosic, tu zarejestrowac, tu podpisac, tu wplacic i juz mozesz dzialac.
To swieta prawda.
Niemcy sa bardzo liberalnym panstwem, otwarcie wlasnej dzialalnosci to kilkanascie minut ale to nie znaczy, ze to wszystko i, ze dalej jest tez tak prosto.
Pamietajcie, ze "IGNORANTIA IURIS (LEGIS) NEMINEM EXCUSAT"
czyli niezajomosc prawa nikogo nie usprawiedliwia!!!
Kto deklaruje w Niemczech samodzielna dzialalnosc gospodarcza, ten oswiadcza, ze bedzuie dzialal wedle praw i zgodnie z prawami Rowniez tymi, ktorych nie zna...... Bo to jego problem.
Kto dziala jako samodzielnie, ten oswiadcza, ze gotow jest sie "zmierzyc" ze swym zleceniodawca, klientem, ze wie, co podpisuje i
I nie ma zmiluj sie dla samodzielnie dzialajacych.
Polecam sie
Micha
[ Dodano: 2010-02-05, 13:45 ]
Tutaj kilka slow na temat "Gewerbe" przewaznie "prowadzona" jako Schwarzarbeit.
Karalna i kosztowna to rzecz.
http://www.poloniaberlin....rno-vt10220.htm |
|
|
|
 |
ewka
Nowy

|
Wysłany: 2010-02-25, 15:48
|

|
|
Czesc Michal,
fajnie ze sie polecasz ale czego mnie (jako mala firma) za kilkaset Euro chcesz nauczyc?
Ze rachunki musze pozadnie sagregowac a nie do kartonu wkladac i ze najlepiej jak 4 razy w roku (dla siebie) zrobie zestawienie zyskow?
Najwiecej pomoze mi steuerberater i to pierwsza wizyta powinna nie byc na koniec roku.
To on mi powie, ze moge odpisac max. 80 % rachunku telefonicznego i ze w moim przypadku moge odliczyc arbeitszimmer.
Nie obraz sie ale ktos kto ma maly interes i na koniec roku potrzebuje zrobic EÜR potrzebuje wylacznie steuerberater. Bo jak juz sam (podkreslenie jest na SAM) zorganizuje sobie zlecenia, i byl w stanie sie zarejestrowac i wie gdzie leza granice do MwSt. to co jeszcze potrzeba za KILKASET Euro.
Ewa |
_________________ ewka |
|
|
|
 |
Sarka21
Nowy

|
Wysłany: 2010-04-14, 12:48 mam problem z gewerba
|

|
|
| wiec tak zamierzam zalozyc gewerbe ,poniewaz dostalam propozycje pracy ale "tylko z gewerba" ale przeczytalam ze musze wystawiac rachunki miec minimum dwoch zleceniodawcow itd.. jak ja moge sobie z tym poradzic skoro nie mam zielonego pojecia ,zalozenie to nie problem ale jak pozniej mam tego dopilnowac zeby problemow sobie nie narobic..prosze o pomoc |
|
|
|
 |
malgos1
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-06-09, 19:26
|

|
|
a ja mam takie pytanie jesli sie wystawilo komus rachunek w maju i ten ktos do dzis pieniaszkow nie przelal na konto co w tedy robic?Prubowalam juz dzwonic do Finanzamtu w tej sprawie i podac dane tego Pana ale na jego szczescie nie moge sie dodzwonic do naszej Beraterin
jak mozna se pomuc w tej sytuacji? |
|
|
|
 |
avatoria-2000
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-08-21, 19:39 Re: Poradnik dla zoltodziobow: inne porady dotyczace gewerbe
|

|
|
Hej.
Bardzo fajny post.
Jesli moge chcialbym przy okazji zapytac, gdzie zalatwia sie koncesje np gastronomiczne.
Powiedzmy, ze chce otworzyc budke z lodami albo bratwurstami.
Reszta w poscie wydaje sie calkiem fajna i jasna.
Pozdro
| sisi napisał/a: | 1. Ubezpieczenie
najczęściej zadawane pytanie, a ja niestety nie czuje się kompetentna, aby doradzić. Jedynie, co mogę napisać, że koszta wahają się w granicach 180 Euro. Natomiast wybór ubezpieczalni i ich porównanie musiałby ktoś inny opisać.
2. Rachunek
Rachunek można kupić w sklepie papierniczym, albo wypisać samemu na komputerze. W przypadku wypisania na własną rękę należy umieścić na nim nastepujące informacje:
(góra kartki / po lewej stronie)
a. Rechnungsteller
Wasze imię i nazwisko
Adres
Telefony, e-mail, itd
nr konta
numer podatkowy
b. Rechnungsempfänger
Imię i nazwisko lub nazwa firmy klienta
Adres
Telefony, e-mail, itd
(góra kartki / po prawej stronie)
a. Rechnung
Rechnungsnummer xx/xx/xxxx
Miejsce, data
b. Opis czynności, za co ten rachunek / w jakim miesiącu, np Remont budynku w miesiącu grudzień
c. Aufwand: czyli ilość godzin, ile przepracowaliście (jeśli pracujecie na godziny)
d. Vereinbarung: kwota, jaką ustaliliście z klientem, np 8,00 € / Stunde
(na samym środku kartki)
należy dokładnie wypisać w punktach, co zostało wykonane. Jakie czynności, etc. A potem
Rechnungsbetrag gesamt: xxx EURO
(przy dole kartki)
ponieważ piszę to odnośnie małych przedsiębiorstw, należy na rachunku dołączyć
Gemäß § 19 UStG wird die Umsatzsteuer nicht gesondert in Rechnung gestellt (Kleinunternehmerregelung).
3. Koszta stałe prowadzenia gewerbe
Oprócz ubezpieczenia, właściwie ich brak. No chyba, że ktoś wynajmuje lokal pod usługę, to wtedy sprawa wygląda inaczej. Pamietajcie, że mimo, iż nie płacicie podatku obrotowego, z racji, że prowadzicie małe przedsiębiorstwo, płacicie podatek dochodowy.
Podatek dochodowy płaci się na podstawie sumy Waszych całorocznych zysków, pomniejszoną koszty. Oznacza to, że im większe koszty, tym mniejszy podatek do zapłacenia.
Koszty udokumentowane są rachunkami ze sklepów. Ale nie zwykłymi paragonami, ale tzw. Quittung lub grosse Rechnung. Najlepiej brać jak najwięcej takich rachunków, a pod koniec roku uzgodnić z doradcą podatkowym, które mogą być wzięte pod uwagę, a które nie.
4. Rozliczenie całoroczne.
Ma miejsce w maju. Niestety nie potrafię wypełniać tych wszystkich papierów i dokonywać obliczeń. Jednak polecam w jej kwestii wybrać się do doradcy. Trzeba będzie liczyć się z kosztami ok. 50 Euro, ale myślę, że warto, by potem móc spokojnie spać i nie bać się finazamtu.
Jakies pytania? |
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|