forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Poradnik dla zoltodziobow: Jak zalozyc Gewerbe?

Autor Wiadomość
no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2010-05-19, 13:04   

pumper-nikiel napisał/a:
Czy z bardzo kiepskim niemieckim językiem dostanę gewerbe ? :?: (LUB JAK Z KIMŚ -TŁUMACZEM ,TAM PUJDĘ I CZY MELDUNEK BEZ JĘZYKA TU DOSTANĘ ?)
Najlepiej jakbys poszedl jednak z jakims tam tlumaczem ;)
Pozdrawiam
sisi

PS Nie pisz wielkimi literami. Wylacz CapsLock

banb
Bardzo czesto tu bywa
miły i kontaktowy, pogodny...

Wysłany: 2010-06-23, 09:17   jak zalożyć Gewerbe-proszę o pomoc

llo :)
przeczytałem wszystkie posty w tym temacie i muszę powiedzieć, że mam jednak więcej niejasności niż pewności w tym temacie ..
dlatego proszę o pomoc i wypowiedzi osób, które znają temat i mogą pozwolić mi zrozumieć ten temat dogłębniej..

1. chcą prowadzić legalnie działalność gospodarczą (jednoosbową) w Niemczech (zamierzam wykonywać swoje usługi na terenie Berlina oraz całych Niemiec) muszę zgłosić się do Gewerbeamt (jak opisała to sisi) dopisek był, że należy zgłosić się w konkretnym urzędzie , mając na uwadze zameldowanie, to jest jasne np. mieszkam na Neukolln idę na Jassminstrasse) . a jak jest w przypadku prowadzenia już dzialalności w Polsce i chęci prowadzenia działalności w Niemczech? czyli zameldowanie jest tylkow Polsce. Jaki urząd? Który?

2. jeżeli dobrze zrozumiałem, po wizycie w Gewerbeamt idę z tymi dokumentami (po opłaceniu 26€, czy to jest stała opłata , są jakieś zwolnienia itd) do Finanzamtu w celu zalożenia naszego NIPu czyli Steuernemmer. Czy mieszkając na Neukolln musze isc do dzielnicowego Finanzamtu czy też? i jak jest w przypadku braku zameldowania (czyli przykład osoby która ma działalnśc już w Polsce i chce wykonywac ją tez na terenie Niemiec)

3.pytanie dodatkowe: mam zawarte umowy w Niemczech (np. wykonałem pracę polegająca na prowadzeniu prelekcji z pokazem zdjęc o Polsce) i otrzymałem za to wynagrodzenie. podstawą wynagrodzenia było tylko tzw Honorarvertrag. czy teraz sam muszę zglosić ten fakt do urzędy skarbowego? jezeli tak to zapewne potrzebuje nr NIP steuernummer. czy mozna to zalozyć bez Gewerbe? musze miec zameldowanie?

4. czy do prowadzenia dzialalności potrzebuje TYLKO
nr z Gewerbe oraz Steuernummer z Finanzamt? czy cos jeszcze??

5. rozumiem, że teraz prowadze legalnie dzialalność gospodarczą..trzymajć sie mojego przykłady moje usługi to : oświatowe szkoleniowe..czyli np. prowadzenie prelekcji i odczytów o Polsce itd... czy te usługi podlegaja podatkowi VAT (Melesteuer)? czy też mam prawo wyboru>? jeżeli podlegają tow jakim procencie?
czy ktos moze mi wyjasni rowniez, czy jest zroznicowanie i dokumentem rozliczeniowym jest tzw Faktura czy rachunek (qitung?)

6. najwazniejsze: jak wyglada tzw skala podatkowa w Niemczech. wystawiajac tzw rachunek (quitung) na sume np. 100€ musze samodzielnie odprowadzic podatek ? jezeli tak to gdzie? w jakiej wysokosc? skala procentowa?

tak naprawdę potrzebuję opinii i porady praktyka (a nie teoretyka..) dlatego ielka prośba do tym z Was drodzy forumowicze, którzy te tematy juz przerabiali i moga się podzielic z zółtodziobem...wielkie dzięki z gory i czekam na info
ew. kontakt na priv...ew. proszę o podanie swojego nr telefonu stacjonarnego w Berlinie to chętnie zadzwonie..ew, proponuję spotkanie przy kawie/piwie..:) mieszkam na Neukolln 12055

Schischak 
Nowy

Wysłany: 2011-01-14, 14:40   

Jeżeli Twoje pytania są aktualne to chętnie odpowiem.
banb napisał/a:
moje usługi to : oświatowe szkoleniowe..czyli np. prowadzenie prelekcji i odczytów o Polsce itd...

W tym przypadku niepotrzebne jest Gewerbeanmeldung. Pracujesz jako tzw. Freiberufler (katalog "Freieberufe" znajdziesz w internecie). Nie podlegasz również pod Umsatzsteuergesetz czyli nie naliczasz MwSt. Rozliczasz się jedynie z dochodu (Einkommensteuer).

thomas07
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-04-05, 22:50   

HEj, mam pytanie, zalozenie firmy wydaje sie byc proste, ale jesli moja dzialalnosc to dajmy na to "auto handel" to czy do zalozenia dzialanosci w berlinie wystarczy miec umowe najmu mieszkania - umowe zakupu, czy tez oprocz tego bede musial miec umowe najmu dajmy na to placu zeby te auta tam trzymac i je sprzedawac? wiecie cos na ten temat? z gory dziekuje za pomoc

Tomek0774 
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-04-06, 08:09   

thomas07 napisał/a:
HEj, mam pytanie, zalozenie firmy wydaje sie byc proste, ale jesli moja dzialalnosc to dajmy na to "auto handel" to czy do zalozenia dzialanosci w berlinie wystarczy miec umowe najmu mieszkania - umowe zakupu, czy tez oprocz tego bede musial miec umowe najmu dajmy na to placu zeby te auta tam trzymac i je sprzedawac? wiecie cos na ten temat? z gory dziekuje za pomoc

Nikt sie tym nie interesuje gdzie bedziesz trzymal samochody . Ale skoro chcesz kupowac i sprzedawac samochody to musisz miec jakies miejsce gdzie bedziesz je trzymal . Moga to byc jakies garaze , lub miejsca postojowe lub jakis plac . Na ulicy to chyba nie za bardzo ?
Jesli bys chcial dostac czerwone handlarskie rejestracje to potrzebujesz przynajmniej Stellplatz na dwa samochody . Poza tym jesli bedziesz mial typowy plac na ktorym bedziesz przebywal i sprzedawal ludziom samochody to dochodza dodatkowe ubezpieczenia .

BiuroBerlin 
Uzytkownik

Wysłany: 2011-04-06, 09:13   

na chwile obecna potrzebujesz wylacznie adres pod ktorym zalozysz dzialalnosc -auto handel-
Nie jest wymagana umowa wynajmu mieszkania bo mieszkanie to nie biuro twojej firmy.
Platz tez nie jest konieczny (jezeli nie potrzebujesz czerwonych numerow) bo mozesz prowadzic handel internetowy np.na zlecenie sprzedajacego.

mattin
Nowy

Wysłany: 2011-05-04, 16:05   

Witam w 2007 zalozylem sobie gewerbe po roku musialem wyjechac i wszystko zostawilem chcialbym sie dowiedziec co tera zrobic ja chcialbym wrocic i ponownie zaloyc gewerbe czy jak to powinno wygladac dziekuje za odpowiedzi

helikopter69
Nowy

Wysłany: 2011-05-20, 11:35   Mam pytanie

Witam.

Mam pytanie:

Czy jest róznica przy zakładaniu Gewerbe jeżeli chciałbym mieć na teraz handel obwoźny, a za kilka miesięcy(idzie zima) wynająć lokal i sprzedawać w lokalu artykuły żywnościowe?

Czy ktoś może mi na priv polecić firmę zajmującą się kompleksowo pomocą przy założeniu firmy (Gewerbe) otrzymanie NIP , ubezpieczenie itd?

A jeszcze powiem, że chciałbym się dowiedzieć(było powyżej ale nie zrozumiałem) , czy posiadając działalność w PL na w/w handel obwożny i sprzedaz w sklepie mogę prowadzić działalność w Niemczech? Czy też koniecznie muszę się rejestrować?
Wchodzi tu kwestia meldunkowa - zameldowany jestem w PL...

Pozdrawiam Helik

gosia1976 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2011-10-10, 14:44   

GEWERBE to nic innego jak dzialalnosc gospodarcza, najprosciej mowiac firma, mozemy ja miec w Polsce i prowadzic interesy na terenie calej Unii, do tego potrzebujemy EU-NIP czyli nic innego jak Steuernummer. Firma potrzebuje adres siedziby, czyli adres do korespondencji dla urzedow, jesli jest to firma w Polsce musi miec siedzibe w Polsce, jesli jest w Niemczech musi miec siedzibe w Niemczech. To gdzie my osobiscie mieszkamy nie ma zadnego znaczenia, teraz w Unii wszystko to jest jeden kraj. Mowiac najprosciej, tam gdzie mamy firme, tam rozliczamy sie z podatkow.
Inaczej jest w przypadku pracujacych, jezeli otrzymujemy dohod z umowy o prace w Niemczech, to rozliczamy sie z podatkow tam, gdzie jestesmy zameldowani. Obowiazek ubezpieczenia mamy tez, tam gdzie mieszkamy...
Mam nadzieje, ze wiecej Wam nie namieszalam! W razie pytan mozna dzwonic 01786016416 lub 030 85994950, pozdrawiam

Odpowiedz do tematu