forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Poradnik dla zoltodziobow: Jak zalozyc Gewerbe?

Autor Wiadomość
no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2009-11-12, 16:17   Poradnik dla zoltodziobow: Jak zalozyc Gewerbe?

Ponieważ bez przerwy pojawiają się zapytania odnośnie GEWERBY, postanowiłam odszukać mojego starego posta, trochę go przerobić i wkleić na stałe, a raczej poprosić administratora, aby go wkleił.

Jak założyć gewerbę?

1. Należy udać się do Gewerbeamt (Karl-Marx-Allee) http://www.berlin.de/ba-mitte/org/gewerbeamt/
2. Tam należy wyciągnąć z automatu numerek i grzecznie czekać na swoją kolej.
3. Następnie wchodzimy do biura, gdzie bardzo miła pani wręczy nam formularze do wypełnienia. Ale najpierw zrobi z nami malutki wywiadzik: gdzie mieszkamy, jak się nazywamy, PLZ, jaką firmę chcemy założyć, etc.
4. Następnie wychodzimy z tymi formularzami na korytarz i wypełniamy. Wzór wypełnienia zamieszczę przy najbliższej okazji.
5. Z wypełnionym formularzem udajemy się do następnego biura, do następnej pani, która nam to wszystko sprawdza i poprawia w razie potrzeby.
6. Następnie ta sama Pani każe nam iść zapłacić JEDNORAZOWE 26 Euro (Kasa znajduje się parę pięter niżej).
7. Po dokonaniu zapłaty wracamy do tej samej Pani i oddajemy jej kwity.
8. Ta pani z kolei w zamian przekazuje nam kopie dokumentów, które następnie należy zanieść do Finanzamtu (wzór wypełnienia zamieszczę przy nabliższej okazji)
9. Szukamy w internecie, który Finanzamt przyporządkowany jest do naszego adresu, wpisując PLZ http://www.steuerberaten....nzamt/index.php
10. Jesteśmy w finanzamt, ciągniemy numerek i czekamy.
11. Wchodzimy do biura i oddajemy nasze dokumenty. Pan / Pani je przejrzy, poprawi ewentualne błędy i z uśmiechem pożegna.
12. Po ok. 2-3 tygodniach dostaniemy pocztą nasz Steuernummer.
13. WSZYSTKO!!!

Nalezy kazdorazowo posiadac dokument tozsamosci, meldunek, ubezpieczenie i na wszelki wypadek inne dokumenty, o ktore moga sie zapytac ;)

WAŻNE!!! Pomimo iż na Steuernummer trzeba czekać, to z tego co mi wiadomo, można już legalnie pracować! Służą do tego nasze papiery, które składalismy w gewerbeamt (zameldowanie gewerby). Rachunek pracodawcy możemy wystawić później, po tych 2-3 tygodniach, kiedy dostaniemy nummer podatkowy.

Mam nadzieje, ze juz wszystko jasne i oczywiste :) Jednoczesnie zachecam pozostalych forumowiczow, do tworzenia swego rodzaju tutoriali... zwlaszcza do zagadnien, ktore pojawiaja sie najczesciej :) Co Wy na to?

Pozdrawiam i zycze milego dnia :)
sisi

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2009-11-12, 22:11   

sisi napisał/a:
zachecam pozostalych forumowiczow, do tworzenia swego rodzaju tutoriali... zwlaszcza do zagadnien, ktore pojawiaja sie najczesciej Co Wy na to?

Jak bedziemy mieli czas, ochote i bedziemy wiedzieli o czym, to napiszemy, prawda Forumowicze? :-)

lightblue 
Super Dyskutant

Pomogła: 20 razy
Wysłany: 2009-11-13, 09:08   

sisi na Moderatora !!!!!!!!!!!!

Julian Tuwim

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2009-11-13, 14:49   

A Lightblue na Trajkola:-):-):-)

Kobieta pracujaca 
Super Dyskutant

Pomogła: 35 razy
Wysłany: 2009-11-13, 21:12   

sisi napisał/a:
Należy udać się do Gewerbeamt (Karl-Marx-Allee) http://www.berlin.de/ba-mitte/org/gewerbeamt/

Ten adres dotyczy tylko dzielnicy Mitte.
Tu sa adresy (Ordnungsamt albo Wirtschaftsamt albo Gewerbeamt) dla innych dzielnic: http://www.gewerbe-anmeld...amt/berlin.html

zak48 
Nowy

Wysłany: 2009-11-14, 13:48   

wow nareszcie ktos zrobil to jak nalezy :) BRAWO Sisi!

Pozostaje kwestia ubezpieczenia.. Gdyby jeszcze ktos zechcial napisac jakie trzeba posiadac ubezpieczenie i z jakimi kosztami sie to wiaze, to sprawa gewerbe stalaby sie moze w koncu jasna ;)

Jakie sa koszty stale prowadzenia gewerbe?

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2009-11-15, 22:25   

zak48 napisał/a:
wow nareszcie ktos zrobil to jak nalezy :) BRAWO Sisi!

Dzieki :oops:

zak48 napisał/a:
Pozostaje kwestia ubezpieczenia.. Gdyby jeszcze ktos zechcial napisac jakie trzeba posiadac ubezpieczenie i z jakimi kosztami sie to wiaze, to sprawa gewerbe stalaby sie moze w koncu jasna ;)

No wlasnie w tej kwesti nie czuje sie absolutnie kompetentna. Najlepiej, jakby opisal to ktos dokladnie, kto ma jakies pojecie, pracuje w ubezpieczalni, tudziez ma tam znajomych ;) Wiem, ze niektore kasy daja znizke... ale szczegolow niestety nie znam

zak48 napisał/a:
Jakie sa koszty stale prowadzenia gewerbe?

troche to opisalam w oddzielnym poscie ;) Nie wiem na ile dokladnie. Opisalam z wlasnego doswiadczenia... Ale jesli ktos ma inne, to moze niech sie podzieli :)

Pozdrawiam!!

Krawczyk Muller 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2009-11-24, 10:54   

Pytanie , na marginesie, dot. pkt. 1 - Niemcom nie przeszkadza taka nazwa aleji ?

Aleja Karola Marksa... a może to inny Marks... ?

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2009-11-24, 10:55   

Krawczyk Muller napisał/a:
Pytanie , na marginesie, dot. pkt. 1 - Niemcom nie przeszkadza taka nazwa aleji ?

A podobno Jezus byl komunista...

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2009-11-24, 11:10   

Jack Daniels napisał/a:

I Robin Hood tez nim podobno byl ;) A odpowiadajac na pytanie, zadane na marginesie, to widocznie to Niemcom nie przeszkadza ;) Pewnie dlatego, ze prawdziwa, genialna zreszta, filozofia marksistowska ni w zab z komunizmem wspolnego nie miala, a poprzez zla, naciagnieta interpretacje, stala sie jej podstawa. Ale o tym pewnie wiesz, wiec nie bede sie rowijac w tym temacie ;) Zwlaszcza, ze zasmiecamy watek, ktory moze byc przydatny dla innych. Pozdrawiam!

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2009-11-24, 12:24   

sisi napisał/a:
Jack Daniels napisał/a:

I Robin Hood tez nim podobno byl ;) A odpowiadajac na pytanie, zadane na marginesie, to widocznie to Niemcom nie przeszkadza ;) Pewnie dlatego, ze prawdziwa, genialna zreszta, filozofia marksistowska ni w zab z komunizmem wspolnego nie miala, a poprzez zla, naciagnieta interpretacje, stala sie jej podstawa. Ale o tym pewnie wiesz, wiec nie bede sie rowijac w tym temacie ;) Zwlaszcza, ze zasmiecamy watek, ktory moze byc przydatny dla innych. Pozdrawiam!

Twoj post ma najwiecej slow, czyl bardziej zasmiecil watek.
Co do podkreslenia tlustym drukiem (przyp. moj), oczywicie
nie wiedzialem, dziekuje za marginalnie-wirtualny przyrost
mojej elokwencji. Zejdziesz na nizszy poziom to pogadajmy.
Oj, coraz bardziej lapie sie na wlasnej glupocie.
Jesli przypadkiem to nie do mnie bylo, to zwroc uwage
na cytowanie...

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2009-11-24, 12:35   

sisi napisał/a:
I Robin Hood tez nim podobno byl ;) A odpowiadajac na pytanie, zadane na marginesie...

Nie, nie bylo to do Ciebie, dlatego napisalam to, co teraz pogrubilam. Zaczne zwracac w takim razie dokladniej uwage na cytowanie i przykro mi ze urazilam. Glowa do gory ;)

Matt 
Poczatkujacy

Wysłany: 2009-12-28, 16:09   

Czy to znaczy że Gewerbe można założyć tylko mając meldunek w Niemczech? A ja słyszałęm że Polacy mający zameldowanie w PL też mogą. Jak to jest??

Krawczyk Muller 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2009-12-28, 18:09   

Widocznie nie są to już ci sami Niemcy, którzy mieli kiedyś " kontakt" z np. Różą Luxemburg...

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2009-12-28, 23:06   

Matt napisał/a:
Czy to znaczy że Gewerbe można założyć tylko mając meldunek w Niemczech? A ja słyszałęm że Polacy mający zameldowanie w PL też mogą. Jak to jest??

Sa dwie mozliwosci:
1. Maja podwojny meldunek, jednen w PL drugi katem w DE
2. Maja gewerbe zameldowane w PL

Dobranoc ;)

Michael 
Uzytkownik

Wysłany: 2010-01-18, 14:36   

sisi,
jeszcze kilka "drobiazgow" do wyjasnienia czy upewnienia sie:
Handwerks- lub Handelskammer
Berufsgenossenschaft
i take tam inne jeszcze kilka..
no i warto pamietac, ze w Finanzamcie podpisuje sie "cyrograf" na 5 lat
Wiadomo: diabel w szczegole tkwi :-)
a juz najgorszy w szczegolach definicji naszej dzialalnosci.
ale poza tym wszystko prosciutkie

Kingus 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2010-01-18, 17:51   

Da się założyć gewerbe w DE bez meldunku, jedno z biur w Berlinie oferuje taka usługę. Jak ktoś chce, to podam adres na priv, coby mnie o reklamę nie posądzono.

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2010-01-19, 15:15   

Michael, a mogl bys rozjasnic sprawe? Ja nie jestem w temacie, a pewnie przyda sie taka informacja innym :)

falcor76 
Super Dyskutant

Pomogła: 24 razy
Wysłany: 2010-01-21, 20:19   

Wie ktoś może jak jest z ubezpieczeniem jak ktoś jest w JC? Musi je sam opłacać czy nie?

pumper-nikiel 
Nowy

Wysłany: 2010-05-15, 15:09   

Czy z bardzo kiepskim niemieckim językiem dostanę gewerbe ? :?: (LUB JAK Z KIMŚ -TŁUMACZEM ,TAM PUJDĘ I CZY MELDUNEK BEZ JĘZYKA TU DOSTANĘ ?)

Odpowiedz do tematu