Poradnik dla zoltodziobow: Jak zalozyc Gewerbe?
| Autor |
Wiadomość |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2009-11-12, 16:17 Poradnik dla zoltodziobow: Jak zalozyc Gewerbe?
|

|
|
Ponieważ bez przerwy pojawiają się zapytania odnośnie GEWERBY, postanowiłam odszukać mojego starego posta, trochę go przerobić i wkleić na stałe, a raczej poprosić administratora, aby go wkleił.
Jak założyć gewerbę?
1. Należy udać się do Gewerbeamt (Karl-Marx-Allee) http://www.berlin.de/ba-mitte/org/gewerbeamt/
2. Tam należy wyciągnąć z automatu numerek i grzecznie czekać na swoją kolej.
3. Następnie wchodzimy do biura, gdzie bardzo miła pani wręczy nam formularze do wypełnienia. Ale najpierw zrobi z nami malutki wywiadzik: gdzie mieszkamy, jak się nazywamy, PLZ, jaką firmę chcemy założyć, etc.
4. Następnie wychodzimy z tymi formularzami na korytarz i wypełniamy. Wzór wypełnienia zamieszczę przy najbliższej okazji.
5. Z wypełnionym formularzem udajemy się do następnego biura, do następnej pani, która nam to wszystko sprawdza i poprawia w razie potrzeby.
6. Następnie ta sama Pani każe nam iść zapłacić JEDNORAZOWE 26 Euro (Kasa znajduje się parę pięter niżej).
7. Po dokonaniu zapłaty wracamy do tej samej Pani i oddajemy jej kwity.
8. Ta pani z kolei w zamian przekazuje nam kopie dokumentów, które następnie należy zanieść do Finanzamtu (wzór wypełnienia zamieszczę przy nabliższej okazji)
9. Szukamy w internecie, który Finanzamt przyporządkowany jest do naszego adresu, wpisując PLZ http://www.steuerberaten....nzamt/index.php
10. Jesteśmy w finanzamt, ciągniemy numerek i czekamy.
11. Wchodzimy do biura i oddajemy nasze dokumenty. Pan / Pani je przejrzy, poprawi ewentualne błędy i z uśmiechem pożegna.
12. Po ok. 2-3 tygodniach dostaniemy pocztą nasz Steuernummer.
13. WSZYSTKO!!!
Nalezy kazdorazowo posiadac dokument tozsamosci, meldunek, ubezpieczenie i na wszelki wypadek inne dokumenty, o ktore moga sie zapytac
WAŻNE!!! Pomimo iż na Steuernummer trzeba czekać, to z tego co mi wiadomo, można już legalnie pracować! Służą do tego nasze papiery, które składalismy w gewerbeamt (zameldowanie gewerby). Rachunek pracodawcy możemy wystawić później, po tych 2-3 tygodniach, kiedy dostaniemy nummer podatkowy.
Mam nadzieje, ze juz wszystko jasne i oczywiste Jednoczesnie zachecam pozostalych forumowiczow, do tworzenia swego rodzaju tutoriali... zwlaszcza do zagadnien, ktore pojawiaja sie najczesciej Co Wy na to?
Pozdrawiam i zycze milego dnia
sisi |
| |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-11-12, 22:11
|

|
|
| sisi napisał/a: | | zachecam pozostalych forumowiczow, do tworzenia swego rodzaju tutoriali... zwlaszcza do zagadnien, ktore pojawiaja sie najczesciej Co Wy na to? |
Jak bedziemy mieli czas, ochote i bedziemy wiedzieli o czym, to napiszemy, prawda Forumowicze? |
|
 |
lightblue
Super Dyskutant

Pomogła: 20 razy Posty: 1276 Skąd: a nie powiem.
|
Wysłany: 2009-11-13, 09:08
|

|
|
| sisi na Moderatora !!!!!!!!!!!! |
_________________ Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa.
Julian Tuwim |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-11-13, 14:49
|

|
|
| A Lightblue na Trajkola:-):-):-) |
|
 |
Kobieta pracujaca
Super Dyskutant

Pomogła: 35 razy Posty: 749 Skąd: Berlin
|
|
|
|
 |
zak48
Nowy

|
Wysłany: 2009-11-14, 13:48
|

|
|
wow nareszcie ktos zrobil to jak nalezy BRAWO Sisi!
Pozostaje kwestia ubezpieczenia.. Gdyby jeszcze ktos zechcial napisac jakie trzeba posiadac ubezpieczenie i z jakimi kosztami sie to wiaze, to sprawa gewerbe stalaby sie moze w koncu jasna
Jakie sa koszty stale prowadzenia gewerbe? |
|
|
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2009-11-15, 22:25
|

|
|
| zak48 napisał/a: | wow nareszcie ktos zrobil to jak nalezy BRAWO Sisi! |
Dzieki
| zak48 napisał/a: | Pozostaje kwestia ubezpieczenia.. Gdyby jeszcze ktos zechcial napisac jakie trzeba posiadac ubezpieczenie i z jakimi kosztami sie to wiaze, to sprawa gewerbe stalaby sie moze w koncu jasna |
No wlasnie w tej kwesti nie czuje sie absolutnie kompetentna. Najlepiej, jakby opisal to ktos dokladnie, kto ma jakies pojecie, pracuje w ubezpieczalni, tudziez ma tam znajomych Wiem, ze niektore kasy daja znizke... ale szczegolow niestety nie znam
| zak48 napisał/a: | | Jakie sa koszty stale prowadzenia gewerbe? |
troche to opisalam w oddzielnym poscie Nie wiem na ile dokladnie. Opisalam z wlasnego doswiadczenia... Ale jesli ktos ma inne, to moze niech sie podzieli
Pozdrawiam!! |
|
|
|
 |
Krawczyk Muller
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2009-11-24, 10:54
|

|
|
Pytanie , na marginesie, dot. pkt. 1 - Niemcom nie przeszkadza taka nazwa aleji ?
Aleja Karola Marksa... a może to inny Marks... ? |
_________________ Krawczyk & Muller - Niemiecka jakość - Polskie ceny. |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-11-24, 10:55
|

|
|
| Krawczyk Muller napisał/a: | Pytanie , na marginesie, dot. pkt. 1 - Niemcom nie przeszkadza taka nazwa aleji ?
A podobno Jezus byl komunista... |
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2009-11-24, 11:10
|

|
|
| Jack Daniels napisał/a: | | Krawczyk Muller napisał/a: | Pytanie , na marginesie, dot. pkt. 1 - Niemcom nie przeszkadza taka nazwa aleji ?
A podobno Jezus byl komunista... | I Robin Hood tez nim podobno byl A odpowiadajac na pytanie, zadane na marginesie, to widocznie to Niemcom nie przeszkadza Pewnie dlatego, ze prawdziwa, genialna zreszta, filozofia marksistowska ni w zab z komunizmem wspolnego nie miala, a poprzez zla, naciagnieta interpretacje, stala sie jej podstawa. Ale o tym pewnie wiesz, wiec nie bede sie rowijac w tym temacie Zwlaszcza, ze zasmiecamy watek, ktory moze byc przydatny dla innych. Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-11-24, 12:24
|

|
|
| sisi napisał/a: | | Jack Daniels napisał/a: | | Krawczyk Muller napisał/a: | Pytanie , na marginesie, dot. pkt. 1 - Niemcom nie przeszkadza taka nazwa aleji ?
A podobno Jezus byl komunista... | I Robin Hood tez nim podobno byl A odpowiadajac na pytanie, zadane na marginesie, to widocznie to Niemcom nie przeszkadza Pewnie dlatego, ze prawdziwa, genialna zreszta, filozofia marksistowska ni w zab z komunizmem wspolnego nie miala, a poprzez zla, naciagnieta interpretacje, stala sie jej podstawa. Ale o tym pewnie wiesz, wiec nie bede sie rowijac w tym temacie Zwlaszcza, ze zasmiecamy watek, ktory moze byc przydatny dla innych. Pozdrawiam! |
Twoj post ma najwiecej slow, czyl bardziej zasmiecil watek.
Co do podkreslenia tlustym drukiem (przyp. moj), oczywicie
nie wiedzialem, dziekuje za marginalnie-wirtualny przyrost
mojej elokwencji. Zejdziesz na nizszy poziom to pogadajmy.
Oj, coraz bardziej lapie sie na wlasnej glupocie.
Jesli przypadkiem to nie do mnie bylo, to zwroc uwage
na cytowanie... |
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2009-11-24, 12:35
|

|
|
| sisi napisał/a: | I Robin Hood tez nim podobno byl A odpowiadajac na pytanie, zadane na marginesie... |
Nie, nie bylo to do Ciebie, dlatego napisalam to, co teraz pogrubilam. Zaczne zwracac w takim razie dokladniej uwage na cytowanie i przykro mi ze urazilam. Glowa do gory |
|
|
|
 |
Matt
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-12-28, 16:09
|

|
|
| Czy to znaczy że Gewerbe można założyć tylko mając meldunek w Niemczech? A ja słyszałęm że Polacy mający zameldowanie w PL też mogą. Jak to jest?? |
|
|
|
 |
Krawczyk Muller
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2009-12-28, 18:09
|

|
|
| Widocznie nie są to już ci sami Niemcy, którzy mieli kiedyś " kontakt" z np. Różą Luxemburg... |
_________________ Krawczyk & Muller - Niemiecka jakość - Polskie ceny. |
|
|
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2009-12-28, 23:06
|

|
|
| Matt napisał/a: | | Czy to znaczy że Gewerbe można założyć tylko mając meldunek w Niemczech? A ja słyszałęm że Polacy mający zameldowanie w PL też mogą. Jak to jest?? |
Sa dwie mozliwosci:
1. Maja podwojny meldunek, jednen w PL drugi katem w DE
2. Maja gewerbe zameldowane w PL
Dobranoc |
|
|
|
 |
Michael
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-01-18, 14:36
|

|
|
sisi,
jeszcze kilka "drobiazgow" do wyjasnienia czy upewnienia sie:
Handwerks- lub Handelskammer
Berufsgenossenschaft
i take tam inne jeszcze kilka..
no i warto pamietac, ze w Finanzamcie podpisuje sie "cyrograf" na 5 lat
Wiadomo: diabel w szczegole tkwi
a juz najgorszy w szczegolach definicji naszej dzialalnosci.
ale poza tym wszystko prosciutkie |
|
|
|
 |
Kingus
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy Posty: 342 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-01-18, 17:51
|

|
|
| Da się założyć gewerbe w DE bez meldunku, jedno z biur w Berlinie oferuje taka usługę. Jak ktoś chce, to podam adres na priv, coby mnie o reklamę nie posądzono. |
|
|
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-01-19, 15:15
|

|
|
Michael, a mogl bys rozjasnic sprawe? Ja nie jestem w temacie, a pewnie przyda sie taka informacja innym |
|
|
|
 |
falcor76
Super Dyskutant

Pomogła: 24 razy Posty: 997 Skąd: Berlin-Tempelhof
|
Wysłany: 2010-01-21, 20:19
|

|
|
| Wie ktoś może jak jest z ubezpieczeniem jak ktoś jest w JC? Musi je sam opłacać czy nie? |
_________________ Czasami mam ochotę iść w cholerę,ale nie wiem którędy. |
|
|
|
 |
pumper-nikiel
Nowy

|
Wysłany: 2010-05-15, 15:09
|

|
|
Czy z bardzo kiepskim niemieckim językiem dostanę gewerbe ? (LUB JAK Z KIMŚ -TŁUMACZEM ,TAM PUJDĘ I CZY MELDUNEK BEZ JĘZYKA TU DOSTANĘ ?) |
_________________ NIE BOJĘ SIĘ ŻADNEJ PRACY-PRACOWAŁEM W WIELU BRANŻACH -TAK ZBIEŻNYCH JAK PRZEMYSŁ I SZTUKA. |
|
|
|
 |
|
|