|
Poradnik dla żółtodziobów-pozwolenie na pracę
| Autor |
Wiadomość |
Kingus
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy Posty: 342 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2009-11-19, 14:21 Poradnik dla żółtodziobów-pozwolenie na pracę
|

|
|
Obiecałam ściągawkę, to lecę z tym koksem. Równocześnie proszę o ewentualne korekty na priv, adresy Arbeitsamtów dla poszczególnych bezirków i inne uaktualnienia. Dopisywać będę, coby to faktycznie ręce i nogi miało, tudzież pomocne było.
1. Mamy ciągłe zameldowanie na terenie Niemiec od 3 lat lub dłużej.
Potrzebny jest nam papier o nazwie Arbeitsberechtigung-EU, który daje nam nieograniczony dostęp do rynku pracy na terenie Niemiec. Czyli pracujemy tam, gdzie chcemy (i nas zechcą).
Potrzebne dokumenty
a-idziemy do Burgeramtu, tam, gdzie meldunki, wyciągamy za jedyne 5 Euro poświadczenie zameldowania za ostatnie 3 lata
Musi być świeże-tu prośba do znających temat o info, jak długo jest ten papier ważny?
b-Freizugigkeitsbescheinigung
c-dowód/paszport (ten sam dokument, który jest wpisany jako dowód tożsamości w
Freizugigkeitsbescheinigung!)
3 papierki mamy, kierunek Arbeitsamt. *
Oddajemy właściwemu urzednikowi, mówimy, że chcemy Arbeitsberechtigung. (Koniecznie tak, bo jak powiemy Arbeitserlaubnis, co jest dość powszechne, to wdamy się w gadkę jak ze ślepym o kolorach. Dlaczego? Bo to dwie różne rzeczy są, na temat drugiego papierka poniżej). Trzeba podpisać podsuniety druczek i poczekać. Najczęściej przychodzi pocztą, na Sonnenallee dają od ręki.
*dla Tempelhof-Arbeitsamt na Sonnenallee 282, 6 pietro, pokój 631
Proszę o podanie przez obeznanych danych dla innych Bezirkow
Ważne-możliwe są krótkie przerwy w meldunku. Niestety, nawet pani urzędniczka nie umiała mi wyjaśnić słowa "krotkie", podała jedynie przykład: jeśli wymeldowano się z jednego adresu w czwartek/piątek i zameldowało pod drugim w następnym tygodniu, to taka przerwa nie ma znaczenia... Precyzyjne określenie, nieprawdaż?
2. Jeśli jesteśmy w DE krócej, niż 3 lata i mamy pracodawcę, który chce nas zatrudnić, można ubiegać się o Arbeitserlaubnis-Eu. Tu moja wiedza niestety nie jest potwierdzona osobistym doświadczeniem, prośba do mądrzejszych o korektę.
Jest to zalegalizowanie zatrudnienia u jednego konkretnego pracodawcy. Ważne 12 miesięcy, po upływie których można ubiegać się o Arbeitsberechtigung. Prawdopodobnie najbezpieczniej z pracodawcą pod rękę pójść i załatwić, bo on musi podpisać się/oświadczyć, że nas zatrudnia i załatwić całość od swojej strony.
Reszta za czas jakiś, czekam na info od człowieka, który Arbeitserlaubnis ma, chyba, że mamy na forum speca i mi podeśle na PW co trzeba |
|
|
|
 |
Hexa
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-01-06, 09:41
|

|
|
| co to jest ten Freizugigkeitsbescheinigung? |
_________________ Terapiehunde- www.aussiehexe.eu |
|
|
|
 |
dzidzia3726
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz Posty: 83 Skąd: Reinckendorf
|
Wysłany: 2010-01-07, 11:22
|

|
|
ja od tego zaczynalam w De.Arbeitserlaubnis pozwala pracowac u jednego pracodawcy i tylko na stanowisku,ktore jest tam wpisane.Ja po 13mc.ciaglosci (pelny etat)nabylam prawo do Arbeitsgenhmigung.Ten wlasnie dzieli sie na Arbeitserlaubnis -EU lub Arbeitsberechtigung-EU.Ciekawostka!!!Jesli ktos przyjechal z niepelnoletnimi dziecmi,ktore teraz dalej chodza tu do szkoly i nie ukonczyly jej(9-10klasa)otrzyma Arbeitsberechtigung dla dziecka(by moglo odbyc np.praktyki i pozniej pracowac na legalu)Potrzebne sa papiery ale dosc latwo to poszlo w AA-Berlin-Nord.
[ Dodano: 2010-01-07, 11:31 ]
Zerknelam jeszcze raz do papierow.Jesli ktos ma tylko Arbeiserlaubnis--EU,niestety jego Bescheinigung gemäß Freizüg/EU jest wazny tyle co umowa o prace!!!Zmienia to dopiero Arbeitsberechtigung-EU.Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|