forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy  Tematy  Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Potszebuje pomocy.....
Autor Wiadomość
polak007 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-05-02, 10:21   Potszebuje pomocy.....

Potszebuje pomocy w pszetłumaczeniu kilku wyrazów.Jestem na Harz IV i chce założyc gewerbe na kleine unternehmen.Musze pszed tym jeszcze iść do Job Center i pszedstawic,powiedziec nastepujące sprawy,które nie rozumiem:
-Kundenquis?
-Preisgeataltung?
-Finanzierungsplan?
-Rentasbilitatvorschau?
-Existenzgrundung?
-Konzept(Gegenstand der Selbstandigkeit)?
-Existenzgrunderseminar?
Jeśli ktoś wie,bądz pszechodził już pszez to to bardzo prosze o pomoc,
z góry dziekuję

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-05-02, 11:25   

Na pewno ktos wie i odezwie sie w taki czy inny sposob.
Zycze powodzenia, jednak glowa mi spuchla "polaku"
podczas czytania Twojego postu. 2012 zbliza sie wielkimi
krokami.
Oczywiscie jak juz wspomnialem, zycze Ci powodzenia.

Tomek0774 
Dyskutant

Wysłany: 2010-05-02, 12:43   

Idz do Job Center i powiedz ze chcesz zalozyc dzialalnosc . Powinni cie skierowac na 3 dniowy kurs tzw. Existenzgründerseminar . Tam dowiesz sie wszystkiego na temat biznseplanu itp . Kurs trwa 3 dni . Osoby ktore ten kurs prowadza , powinny rowniez pomoc albo zrobic ci wszystkie papiery potrzebne do Job Center ( czyli to wszystko co opisales )
Dodatkowo masz mozliwosc otrzymania dofinansowania od Job Center do twojej dzialanosci.
Dofinansowanie jest na pol roku z mozliwoscia przedluzenia . Maksymalny okres to 2 lata .

Daisy 
Dyskutant
BLUE STAR vel LILLY

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2010-05-02, 13:35   

skorzystam z okazji i podlacze sie pod temat.Jesli jestem na hartz4 i chce zalozyc gewerbe czy musze isc najpierw do Job center i im to zglosic czy moge odrazu oderzac do urzedu i poprostu zakladac gewerbe a potem zolzyc juz wszelka dokumentacje iz mam zalozona dzialalnosc do Jc .Czy ktos z was juz tak robil.I jak to wyglada czy odrazu zabieraja zasilek czy najpierw czekaja na moje dochody.

carlos 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-05-02, 13:55   

Ja będąc na gewerbie idąc na hartz IV musiałem zrobić prognozę na 6 miesięcy ile zarobie.Ponieważ zbliżała sie zima i nie było horyzontów na prace oświadczyłem ze średnio zarobie 200 euro miesięcznie wiec zasiłek został pomniejszony z 359 na 282 euro.Koledze na przykład kiedy napisał ze dorobi 400 przestali płacić ubezpieczenie AOK.Jeżeli napiszesz 1000 euro miesięcznie to zapomnij o zasiłku i ubezpieczeniu,tak mi się wydaje.Oczywiście poniewaz to była prognoza a nie zarobiłem tych pieniędzy .To Job zobowiązany jest mi zwrócić to co odjęli te 80 euro x 6 miesięcy.Suma summarum zgłaszasz prognozę odejmą a jak nie wykażesz rachunków to starasz się o zwrot.

Daisy 
Dyskutant
BLUE STAR vel LILLY

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2010-05-02, 14:00   

carlos dzieki bardzo a mam jeszcze malutkie pytanie czy musze isc na ten kurs 3 dniowy.Czy poporstu zasuwam do urzedu i zakladam sobie gewerbe a potem do jc

carlos 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-05-02, 14:09   

Ja miałem odwrotnie ,bo miałem juz gewerbe i poszedłem na hartz ,wiec tego nie wiem.Ale myślę ze jeżeli chodzi prognozę to będzie tak samo.Beda pomniejszać zasilek i świadczenia w zależności ile wykażesz na rachunkach.Ja naprzyklad zamykam gewerbe i chce isc na mini job ,i sam jestem trochę skołowany,napisałem temat dzisiaj i czekam na jakieś wypowiedzi.Z tego co mi powiedzieli ludzie w podobnym przypadku co ja na budowie ,to pomniejsza mi zasilek o 60 euro .Swiadczczenia dalej takie same ,ale wole się 100 razy zapytać .

grzegorz510 
Nowy

Wysłany: 2010-05-06, 19:52   

mam pytanko bede zakładał pierwszy raz Gewerbe
mam w Polsce rodzine jak to jest po drugiej stronie z rodzinnym dla dzieci od razu można zalatwić czy po jakimś czasie jak sie przepracuje prosze o informacje

Michael 
Uzytkownik

Wysłany: 2010-05-27, 14:53   

Daisy, polak007, prosze odbierzcie prywatna wiadomosc.
Pozdrowienia!

Michael

Odpowiedz do tematu