forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Pozwolenie na pracę dla Polki po rozwodzie z Niemcem ...

Autor Wiadomość
degula 
Nowy

Wysłany: 2010-06-02, 16:34   Pozwolenie na pracę dla Polki po rozwodzie z Niemcem ...

Witajcie.
W Niemczech mieszkam legalnie od około 5 lat. Z racji na moją chorobę, nie mogę podjąć każdej pracy. Przez cały ten czas byłam na zasiłku. Miałam męża Niemca. Rok temu się rozwiedliśmy. Przeprowadziłam się. Nadal pobierałam zasiłek. Miesiąc temu ponownie wyszłam za mąż, za Polaka :) Zameldowałam go u siebie miesiąc temu bez problemu. Dostał pozwolenie na pobyt, ja też dostałam na nowe nazwisko (FreizugG/EU). Posiadam pozwolenie na pracę ARBEITSGENEHMIGUNG-EU od czerwca 2005. Mój mąż pracuje i będzie pracować w Polsce i nie chce pobierać żadnych świadczeń w Niemczech. JC powiedziało że moje pozwolenie na pracę jest nieważne, ponieważ nie mam już za męża Niemca ( wygasło w momencie rozwodu). Byłam w Agentur fur Arbeit i przedstawiłam wszystkie dokumenty ( nasze pozwolenia na pobyt, zameldowania, akt slubu który był brany w Niemczech oraz Pozwolenie na pracę, które było na stare nazwisko). Pan z AA skreślił stare nazwisko na pozwoleniu, wpisał nowe i dał pieczęć urzędową. Jednak ludzie z JC mówią że nie należą mi się żadne świadczenia. Przedstawiliśmy zarobki mojego mężam Polaka z Polski do JC, które wynoszą ok 450 Euro/miesiąc żeby wyliczyli mi na nowo zasiłek. OpłacaLI mi mieszkanie - 300 euro. Czekaliśmy na wyliczenie a tu się okazało że niby nie mam pozwolenia na pracę. Mieszkam w nowym miejscu zamieszkania półtorej roku i od rozwodu z Niemcem( marzec 2009 ) jakoś nikt wcześniej nie miał żadnych zarzutów co do mojego pozwolenia na pracę.

Proszę o porady co robić ...

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Pomogła: 39 razy
Wysłany: 2010-06-02, 19:24   Re: Pozwolenie na pracę dla Polki po rozwodzie z Niemcem ...

degula napisał/a:
JC powiedziało że moje pozwolenie na pracę jest nieważne, ponieważ nie mam już za męża Niemca ( wygasło w momencie rozwodu).

bzdura! jezeli mialas pozwolenie na prace unbefristet to bedziesz je dalej miała!

degula 
Nowy

Wysłany: 2010-06-02, 19:37   

Jeju mam nadzieję że masz rację nie wiem jak uderzyć w najgorszym wypadku muszę wziaść adwokata , jestem w 6 tygodniu ciąży od 2 miesięcy nie dostaję pieniędzy, i mam nadzieję że wszystko z dzieciaczkiem dobrze, bo nawet ubezpieczenie zabrali, już się zastanawialiśmy nad powrotem do polski. Ale na razie nie odpuszczę w końcu ktoś się musi znać na tych ustawach.

Daisy
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-06-02, 19:46   Re: Pozwolenie na pracę dla Polki po rozwodzie z Niemcem ...

bzdura! jezeli mialas pozwolenie na prace unbefristet to bedziesz je dalej miała![/quote]

oczywiscie Sonja ma racje jak mialas to bedziesz miec nadal chyba trafilas na debila w urzedzie :razz:
zycze powodzenia i lekkiej ciazy :wink:

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Pomogła: 39 razy
Wysłany: 2010-06-02, 19:47   

spojrz na twoje pozwolenie o prace co tam jest napisane... UNBEFRISTET znaczy BEZTERMINOWY :) a tobie radze jak najszybciej zglosic sie do adwokata.bedziesz potrzebowała namiar, to daj znac, mój zajmuje sie także tym..

degula 
Nowy

Wysłany: 2010-06-02, 19:51   

SoNja, daj proszę ten namiar już miałam szukać jakiegoś adwokata w razie W.. dziękuję kochane, to jutro bym zadzwoniła do niego.

[ Dodano: 2010-06-02, 21:18 ]
SoNja, dasz mi proszę namiar na tego adwokata?

[ Dodano: 2010-06-03, 10:47 ]
Sprawa załatwiona pomyślnie.
Gamocie z JC nie znają sie na przepisach.

Miły Pan z AA powiedział że on nie widzi nic złego w moim starym pozwoleniu, wystawił mi nowe ( kontynuacja starego, czyli data pozwolenia jak w starym). Zmienil tylko dane ktore sie zmienily i ze mąż to Polak ;) Pozwolenie dostałam od ręki.

Pojechaliśmy do JC.
Tam już też Pani milutka ( niby wczoraj byla u swojego szefa i zauwazyli ze sie pomylila w mojej sprawie).

Teraz mam pytanie.

Mój mąż musi przedstawiać co miesiąc zaświadczenie z pracy w Polsce o uzywkiwanych dochodach.
1. Czy musi zanosić zaświadczenie co miesiąc do tłumacza ? Bo tak pani z JC mi powiedziała. jesli tak to my pokrywamy koszty tłumaczenia ? Koszt ok. 10-15euro/miesiąc.
2. Czy w moim obowiązku jest pójście do Banku w którym mój mąż dostaje wypłate i z dnia wypłaty Kursy walut od nich dostać razem z pieczątką ? Bo też tak mi Pani z JC powiedziała że muszę zrobić.

3. Czy dodatki: np 200zł świątecznego, 200zł ruchomego składnika wynagrodzenia ( pseudo premia) też są uwzględniane przez JC do późniejszych wyliczeń ( na zaświadczeniu z pracy jest wszystko wyszczególnione ile za co mó mąż dostaje: wypłata zasadnicza-tyle, premia-tyle, dodatek świąteczny-tyle).

Odpowiedz do tematu