Pozwolenie na pracę dla studentów
| Autor |
Wiadomość |
pingwin
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-07-24, 18:53 Pozwolenie na pracę dla studentów
|

|
|
Na co ono właściwie ono pozwala ?
Są określone posady o które (nie) mogę się ubiegać ?
Ile godzin można maksymalnie pracować ?
Ja słyszałem, że można pracować 90 dni na cały etat bądź 180 na pół.
Później gdzieś słyszałem, że tyle to się pracuje bez odprowadzania podatku i można pracować więcej, ale trzeba normalnie odprowadzać podatek.
Więc pytanie - co i ile można można ?
[ Dodano: 2009-08-14, 15:22 ]
Ktoś może powiedzieć co więcej na ten temat ?
Słyszałem też, że można zarobić chyba legalnie na miesiąc do 400€ netto...
Ktoś mógłby sprostować posiadane przeze mnie "informacje" ? |
|
|
|
 |
mushellka
Nowy

Pomogła: 1 raz Posty: 2 Skąd: Kiel
|
Wysłany: 2009-08-23, 00:51
|

|
|
Czesc pingwinku,
to jest tak: jako student mozesz pracowac w roku 90 pelnych dni lub 180 polowek. Przewaznie wychodzi sie z 8h systemu pracy, chyba ze w firmie jest inaczej. Poza tym nie mozna jako student pracowac wiecej niz 20h w tygodniu w czasie semestru, w ferie nie ma takich ograniczen. Zalozenie tego studenckiego pozwolenia jest w ogole w zamysle takie, zeby w semestrze studiowac, a pracowac w wakacje...
Jesli chcesz pracowac wiecej, potrzebujesz pozwolenia na prace.
Co do 400€ - nie ma takiej bariery jesli chodzi o podatki ale powyzej tej kwoty trzeba byc samodzielnie ubezpieczonym (jesli jest sie stanu wolnego).
Tyle wiem z doswiadczenia. Mam nadzieje, ze nic nie pokrecilam |
|
|
|
 |
sylwia.bala
Nowy

|
Wysłany: 2009-09-20, 02:42
|

|
|
| a jak to jest, bo wlasnie planuje wyjechac w przyszlym miesiacu na jakies 3-4 miesiace zapisac sie na kurs niemieckiego i popracowalabym sobie gdzies jako native speaker (angielski) albo jako barmanka, jestem studentka ale wzielam dziekanke, to jade jako studentka? i w ogole to mozna te papierkowa robote o prace jeszcze w polsce? dzieki, pzdr |
|
|
|
 |
vemsi
Nowy

|
Wysłany: 2009-10-12, 23:57
|

|
|
witam:) mam pytanie, może ktoś z was będzie znał odpowiedź... czy mogę się ubiegać o praktykę w niemczech i nie potrzebuję na to pozwolenia? nie chodzi mi o żadne projekty unijne, bo chciałabym wyjechać niedługo, a na nie potrzeba sporo czasu. czyli, jeśli znajdę firmę, która mnie przyjmie na płatne praktyki, to czy będę miała do nich prawo? jestem studentką, pracowałam już na pozwolenie dla studentów przez 3 miesiące, nie wiem czy to ma znaczenie... czy ktoś z was wie jak to wygląda? dzięki z góry |
|
|
|
 |
formalnie
Uzytkownik

|
Wysłany: 2009-10-13, 09:10
|

|
|
Witam !
Mam kilka pytan!
Dostalam się na studia i teraz nie wiem co robic zeby móc pracowac...
Potrzebuje isc gdzies wyrobic jakies pozwolenie?
Czy moge tak o poprostu znalesc prace i zaczac pracowac
Bo nic z tego nie rozumiem juz ! |
|
|
|
 |
Grace
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz Posty: 11 Skąd: Friedrichshain
|
Wysłany: 2009-12-10, 21:00
|

|
|
| Odswiezam temat;-) Cz ktos zna odpowiedz na powyzsze pytanie? Tzn. jak to jest kiedy jest sie studentem, czy mozna odrazu pracowac, czy potrzebny jest wciaz dodatkowy dokument? |
_________________ Music is Life and Life is music.
Life without music is no longer Life. |
|
|
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2009-12-11, 10:36
|

|
|
| Grace napisał/a: | | Odswiezam temat;-) Cz ktos zna odpowiedz na powyzsze pytanie? Tzn. jak to jest kiedy jest sie studentem, czy mozna odrazu pracowac, czy potrzebny jest wciaz dodatkowy dokument? | Musisz wyrobic sobie najpierw Sozialversicherungsausweis, o tu:
Bundesversicherungsanstalt für Angestellte (BfA)
Ruhrstraße 2 (U Fehrbelliner Platz)
10704 Berlin
Tel: (030) 865 - 1
kostenlose Service-Telefon: 0800 10 00 480 70
Mo - Do:07.30. - 19.30
Fr : 07.30 - 15.30
A potem jak dostaniesz go poczta, to juz mozesz swobodnie pracowac, 20 godzin w tygodniu, 90 dni w roku (oprocz ferii).
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
|
|