forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

pozwolenie o prace

Autor Wiadomość
pozeczkowy
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-07-25, 15:46   pozwolenie o prace

przyjechałem do berlina w poszukiwaniu pracy. teraz mam pytanie bo dzisiaj się Pani na rozmowie spytałem o to jakie dokumenty potrzebuje żeby moc pracować legalnie w Niemczech. Oczywiście zameldowanie już mam ale potrzebne mi są jeszcze freizügigkeitsbescheinigung które mam sobie wyrobić w Finanzamt, tyle że słyszałem ze muszę sobie tez wyrobić Vermittlungsgutschein. które do czego służy i które muszę sobie wyrobić aby moc pracować w berlinie?

Anna_Maria
Dyskutant

Wysłany: 2011-07-25, 16:00   

Freizügigkeitbescheinigung do tej pory dostawalo sie w urzedzie meldunkowym, a Vermittlungsgutschein nie dostaniesz, bo to sie zalatwia w urzedzie pracy i przyznawane jest bezrobotnym (glównie dlugoletnim) i sluzy do przejecia przez urzad pracy czesc Twojego wynagrodzenia, w ten sposób pracodawca oszczedza na takim pracowniku.

pozeczkowy
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-07-25, 16:26   

to co ja mam sobie wyrobić aby móc pracować? jakieś pozwolenie na prace etc? z urzędu meldunkowego mam tylko Anmeldebestatigung

Anna_Maria
Dyskutant

Wysłany: 2011-07-25, 16:31   

Kiedys bylo tak ze w urzedzie dla obcokrajowców dostawalo sie wize pobytowa na czas okreslony lun nieokreslony (teraz Polska bedac w unii nie ma juz na czas okreslony), szlo sie z tym do urzedu pracy i tam sie dostawalo zezwolenie na prace, wiec prawdopodobnie nic sie w tym nie zmienilo. Proponuje isc do Urzedu pracy i tam dowiesz sie z pierwszej reki czy to w dalszym ciagu ma taka sama procedure.

pozeczkowy
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-07-25, 17:20   

A powiedz mi jeszcze, czy mam iść do Bundesagentur fur Arbeit czy do Job Center? Czy nie potrzebuję niczego z Finanzamtu??

Anna_Maria
Dyskutant

Wysłany: 2011-07-25, 17:24   

Finanzamt potrzebny Ci tylko jak chcesz Gewerbe otwierac, a karte podatkowa dostaniesz z Finanzamtu automatycznie po otrzymaniu zezwolenia na prace. Bundesagentur i Job Center to kiedys bylo jedno i to samo pod nazwa Arbeitsamt, dlatego pewnie to bez róznicy.

pozeczkowy
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-07-25, 19:02   

A to nadal potrzebujemy pozwolenia na pracę?? Przecież od 1. maja mamy możliwość pracy w Niemczech bez zezwoleń, tak???

Anna_Maria
Dyskutant

Wysłany: 2011-07-25, 19:10   

Zezwolenie na prace nie ma nic wspólnego z Unia, równiez Austriacy i inne Unijne narodowosci tego potrzebuja, unia jest tylko po to ze nie ma juz tej biurokracji, a przede wszystkim ze nie musisz sie tlumaczyc, po co chcesz w tym kraju byc i pracowac, bo jako obywatel Unii masz do tego pelne prawo - Zezwolenie na prace, to tylko taka formalnosc w której urzad zatrudnienia potwierdza ze nie ma zadnych zastrzezen co do Twojej osoby na rynku Pracy, a zarazem poprzez to zostaje automatycznie informowany Finanzamt, by zostala Ci wyslana karta podatkowa, oraz Urzad emerytalny zeby Ci wyslac automatycznie Sozialversicherungsausweis.

pozeczkowy
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-07-25, 21:27   

czyli aby dostać pozwolenie o pracę muszę się udać do bundesagentur fur arbeit czy do ratusza? zgadza się?

Anna_Maria
Dyskutant

Wysłany: 2011-07-25, 22:02   

Do bundesagentur fur arbeit

pozeczkowy
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-07-26, 09:02   

Dzięki wielkie! dzisiaj się w takim razie tam wybieram!

niki 
Dyskutant

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2011-07-26, 16:16   

Freizügigkeitbescheinigung

dla obywateli EU ,,czyli od dawna dla polakow ,, zwykła kartka papieru wydawana w Aüsländeramt(w BERLINIE moze gdzies indziej)

udowodnic w urzędzie , ze jest sie w stanie utrzymac z własnych srodkow(praca, otwarcie wlasnej firmy, itp.),posiadac ubezpieczenie zdrowotne

wyglada tak

http://de.wikipedia.org/w...tsbescheinigung

od maja 2011 polacy nie potrzebuja pozwolen na Prace :!: :!: :!:

Google
Niemcy: Otwarcie rynku pracy

Odpowiedz do tematu