| Autor |
Wiadomość |
pozeczkowy
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-07-25, 15:46 pozwolenie o prace
|

|
|
| przyjechałem do berlina w poszukiwaniu pracy. teraz mam pytanie bo dzisiaj się Pani na rozmowie spytałem o to jakie dokumenty potrzebuje żeby moc pracować legalnie w Niemczech. Oczywiście zameldowanie już mam ale potrzebne mi są jeszcze freizügigkeitsbescheinigung które mam sobie wyrobić w Finanzamt, tyle że słyszałem ze muszę sobie tez wyrobić Vermittlungsgutschein. które do czego służy i które muszę sobie wyrobić aby moc pracować w berlinie? |
|
|
|
 |
Anna_Maria
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-07-25, 16:00
|

|
|
| Freizügigkeitbescheinigung do tej pory dostawalo sie w urzedzie meldunkowym, a Vermittlungsgutschein nie dostaniesz, bo to sie zalatwia w urzedzie pracy i przyznawane jest bezrobotnym (glównie dlugoletnim) i sluzy do przejecia przez urzad pracy czesc Twojego wynagrodzenia, w ten sposób pracodawca oszczedza na takim pracowniku. |
_________________ Pozdrawiam liczne grono mych wrogów
Trzymajcie się ciepluchno |
|
|
|
 |
pozeczkowy
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-07-25, 16:26
|

|
|
| to co ja mam sobie wyrobić aby móc pracować? jakieś pozwolenie na prace etc? z urzędu meldunkowego mam tylko Anmeldebestatigung |
|
|
|
 |
Anna_Maria
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-07-25, 16:31
|

|
|
| Kiedys bylo tak ze w urzedzie dla obcokrajowców dostawalo sie wize pobytowa na czas okreslony lun nieokreslony (teraz Polska bedac w unii nie ma juz na czas okreslony), szlo sie z tym do urzedu pracy i tam sie dostawalo zezwolenie na prace, wiec prawdopodobnie nic sie w tym nie zmienilo. Proponuje isc do Urzedu pracy i tam dowiesz sie z pierwszej reki czy to w dalszym ciagu ma taka sama procedure. |
|
|
|
 |
pozeczkowy
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-07-25, 17:20
|

|
|
| A powiedz mi jeszcze, czy mam iść do Bundesagentur fur Arbeit czy do Job Center? Czy nie potrzebuję niczego z Finanzamtu?? |
|
|
|
 |
Anna_Maria
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-07-25, 17:24
|

|
|
| Finanzamt potrzebny Ci tylko jak chcesz Gewerbe otwierac, a karte podatkowa dostaniesz z Finanzamtu automatycznie po otrzymaniu zezwolenia na prace. Bundesagentur i Job Center to kiedys bylo jedno i to samo pod nazwa Arbeitsamt, dlatego pewnie to bez róznicy. |
|
|
|
 |
pozeczkowy
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-07-25, 19:02
|

|
|
| A to nadal potrzebujemy pozwolenia na pracę?? Przecież od 1. maja mamy możliwość pracy w Niemczech bez zezwoleń, tak??? |
|
|
|
 |
Anna_Maria
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-07-25, 19:10
|

|
|
| Zezwolenie na prace nie ma nic wspólnego z Unia, równiez Austriacy i inne Unijne narodowosci tego potrzebuja, unia jest tylko po to ze nie ma juz tej biurokracji, a przede wszystkim ze nie musisz sie tlumaczyc, po co chcesz w tym kraju byc i pracowac, bo jako obywatel Unii masz do tego pelne prawo - Zezwolenie na prace, to tylko taka formalnosc w której urzad zatrudnienia potwierdza ze nie ma zadnych zastrzezen co do Twojej osoby na rynku Pracy, a zarazem poprzez to zostaje automatycznie informowany Finanzamt, by zostala Ci wyslana karta podatkowa, oraz Urzad emerytalny zeby Ci wyslac automatycznie Sozialversicherungsausweis. |
|
|
|
 |
pozeczkowy
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-07-25, 21:27
|

|
|
| czyli aby dostać pozwolenie o pracę muszę się udać do bundesagentur fur arbeit czy do ratusza? zgadza się? |
|
|
|
 |
Anna_Maria
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-07-25, 22:02
|

|
|
| Do bundesagentur fur arbeit |
|
|
|
 |
pozeczkowy
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-07-26, 09:02
|

|
|
| Dzięki wielkie! dzisiaj się w takim razie tam wybieram! |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2011-07-26, 16:16
|

|
|
Freizügigkeitbescheinigung
dla obywateli EU ,,czyli od dawna dla polakow ,, zwykła kartka papieru wydawana w Aüsländeramt(w BERLINIE moze gdzies indziej)
udowodnic w urzędzie , ze jest sie w stanie utrzymac z własnych srodkow(praca, otwarcie wlasnej firmy, itp.),posiadac ubezpieczenie zdrowotne
wyglada tak
http://de.wikipedia.org/w...tsbescheinigung
od maja 2011 polacy nie potrzebuja pozwolen na Prace
Google
Niemcy: Otwarcie rynku pracy |
|
|
|
 |
|
|