Praca lub zalozenie firmy przez osobe niepelnosprawna.
| Autor |
Wiadomość |
Alan
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2005-05-13, 09:35 Praca lub zalozenie firmy przez osobe niepelnosprawna.
|

|
|
Czy ktos orientuje sie w przepisach, czy sa jakies ulatwienia, jesli chodzi o zatrudnienie osoby niepelnosprawnej, badz zalozenie przez taka osobe wlasnej dzialalnosci?
UrzadPracy w Polsce nie mial wystarczajacej wiedzy na ten temat. |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

Pomogła: 40 razy Posty: 1549 Skąd: ???
|
Wysłany: 2005-05-13, 10:00
|

|
|
| Niestety ,stawiasz pytanie ,na które my możemy odpowiedzieć Ci bardzo ogólnie.Są ułatwienia na 100% jeśli chodzi o podjęcie pracy itp. jakie to konkretnie są ,odpowie Ci tylko niemiecki urząd pracy ,bo tylko tam siedzą urzędnicy tym akurat się zajmujący i mający dostęp do wszelkich przepisów .Wszystko zależy od kategorii inwalidztwa ,grupy do której ktoś został zaklasyfikowany i na tej podstawie otrzymuje odpowiednie przywileje.Nawet na stronie "Arbeitsagentur" nie ma dokładnych informacji na ten temat ,są tylko ogólne. |
|
|
|
 |
Alan
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2005-05-13, 11:26
|

|
|
W Polsce mam umiarkowany stopien nieelnosprawnosci. Nie wiem jak to bedzie w przeliczeniu na %
Generalnie zastanawiam sie czy beda chcieli niepelnosprawnego Polaka u siebie i czy nie beda mi stawiac przeszkod. |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-05-13, 11:30
|

|
|
| Ciężko powiedzieć. Musisz spytać się w Arbeitsagentur. |
_________________ KochamFotografie |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

Pomogła: 40 razy Posty: 1549 Skąd: ???
|
Wysłany: 2005-05-13, 11:35
|

|
|
| Jak już poprzednio napisałam ,nie jesteśmy w stanie podać Ci dokładnych informacji na ten temat.Jeśli masz wszystkie obowiązujące pozwolenia na pobyt i prace ,to inwalidztwo nie jest żadną przeszkodą i nikt oficjalnie i z urzędu stawiał ich Tobie nie będzie.Jeśli z jakiegoś powodu pracy czy pozwoleń nie otrzymasz ,to powodem nie będzie napewno ułomność fizyczna .Dowiaduj się w urzędach . |
|
|
|
 |
Alan
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2005-05-13, 12:59
|

|
|
Ja to wlasnie mam w Polsce. Nikt oficjalnie nie odmawia mi z powodu ulomnosci.
A zycie za 400 zl renty... Wieje stad puki mam jeszcze sily! |
|
|
|
 |
|
|