forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Praca w hotelu, wypadek w pracy i inne...

Autor Wiadomość
Habibi
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-10-15, 00:27   Praca w hotelu, wypadek w pracy i inne...

Witam forumowiczow,

Pracuje w hotelu od konca lipca. najpierw byla to Praktikumsvertrag, pozniej od konca wrzesnia umowa na Vollzeit.
Jakis tydzien po podpisaniu umowy mialam w pracy wypadek - przy wyrzucaniu smieci wpadl mi do oka metalowy opilek. Pojechalam do szpitala, tam mi go wyciagneli, jednak skutkiem bylo ostre zapalenie oka, ktore po pewnym czasie skutkowalo krwia z oka i innymi nieprzyjemnymi szczegolami. Nie bylam zdolna wtedy do pracy, na 2gie oko widzialam gorzej, procz tego bylo to wysoce zarazliwe i po prostu nie wolno mi bylo pracowac przy poscieli, i w ogole z ludzmi. Dostalam zwolnienie na 2 tygodnie. Tutaj pytania:
1) Czy przysluguje mi jakies odszkodowanie z tytulu tego wypadku?
2) W umowie mam zapis, ze przez pierwsze 4 tygodnie nie przysluguje mi zadne Entgeld z tytulu zwolnien lekarskich. Tak moze w ogole byc? Przeciez sa placone skladki!

Wyplate dostalam tylko za te dni co bylam w pracy, nie ukrywam, ze krzyzuje mi to sporo planow.

3) A, i jeszcze jedno: zna ktos moze jakas "normalna" firme zajmujaca sie sprzataniem hoteli, ewentualnie moglby mi ktos jakas polecic z wlasnego doswiadczenia? Pracuje w Alfa Exclusive i mam jej juz dosyc, ledwo sie przyzwyczailam do jednego hotelu, to mnie przeniesiono do innego, gdzie jest tragicznie; do pracy mam na 8:30, wychodze z niej ok. 19, wracam do domu i ide tylko spac. Procz tego jeszcze nie zdarzylo mi sie, zeby szefowa dala mi wolne gdy prosilam, a prosilam 2-3 tygodnie przed... we wczesniejszym hotelu tej samej sieci konczylam kolo 16, a mialam na 9 do pracy. Z niemieckim u mnie dosc kiepsko; dogadam sie nieco, ale nie zeby pracowac z klientami. Nie chodzi mi o to, zeby to byly jakies kokosy, ale chociaz w miare unormowany czas pracy bez wyrywania sobie zyl.

Habibi
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-10-15, 06:52   

*edit: umowe mam od konca sierpnia, nie wrzesnia

blitzputz
Staly bywalec forum
Integrationszentrum

Wysłany: 2011-10-15, 07:55   hotele i tp.

witam,
w ogole radzilabym wszystkim "zatrudnionym" w hotelach:
1. dokladnie czytac umowy przed podisaniem
2. sprawdzic, czy rzeczywiscie jest sie ubezpieczonym i nie wierzyc w bzdury, ze ubezpieczenie jest mimo braku karty ubezpieczeniowej po kilku miesiacach od podpisania
umowy.
3. Prawdziwe zatrudnienie jest mozliwe jesli jest sie zameldowanym, posiada sie Sozialversicherungsnummer i Bescheinigung für den Lohnsteuerabzug.

Znam juz kilka przypadkow, ze mowiono ludziom, ze sa ubezpieczeni, a w rezultacie, jak ulegli wypadkowi, albo zachorowali, to okazywalo sie, ze nie mieli zadnego ubezpieczenia.

pozdrawiam

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-10-15, 09:49   

W Niemczech tzw. "chorobowe" wyplaca przez pierwsze tygodnie choroby pracodawca, a nie kasa chorych

Ale rzeczywiscie jest przepis, ze u "swiezych" pracownikow, ktorzy dopiero co zaczeli pracowac, przez pierwsze 4 tygodnie pracodawca NIE musi placic:

"Während der ersten 4 Wochen nach Arbeitsaufnahme hat ein Arbeitnehmer keinen Anspruch auf Entgeltfortzahlung im Krankheitsfall durch den Arbeitgeber (=Wartezeit). In diesem Fall springt die Krankenkasse ein.",

ale w takim przypadku powinna przejac platnosci kasa chorych (Krankenkasse). Prosze sie z nimi skontaktowac.

Co do odszkodowania: w Niemczech generalnie z odszkodowania jest bardzo cienko, jesli oko sie zagoilo i widzisz normalnie, to raczej nie dostaniesz zadnego odszkodowania

Co do reszty sie zgadzam: kto po miesiacach pracy nadal nie ma karty ubezpieczeniowej z kasy chorych, powinien interweniowac, bo taka karta przychodzi po 2-3 tygodniach najpozniej

Habibi
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-10-16, 00:03   

Dzieki za rady, przejde sie do Krankenkasse w tym tygodniu i dam znac do udalo mi sie zalatwic. Mam meldunek, karte z Krankenkasse i wszystkie papiery potrzebne do pracy. Umowa byla przeczytana, ale coz poradzic gdy nie ma zupelnie pieniedzy?

Odpowiedz do tematu