|
| Autor |
Wiadomość |
melissa126
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-06-13, 22:30 prawo i co dalej?
|

|
|
bardzo interesuje mnie możliwość podjęcia pracy w Niemczech po skończonych studiach prawniczych odbytych w całości właśnie w Niemczech.
znam osobę z Polski, która studiuje prawo na niemieckim Uni (i jest to taki normalny kierunek Rechtswissenschaft, jak dla Niemców, nie żadne międzynarodowe).
po takich studiach raczej zostaje się w De. jednak zastanawiają mnie późniejsze utrudnienia związane z brakiem obywatelstwa.
np. doczytałam się w ustawie, że niemieckim sędzią może zostać tylko i wyłącznie osoba, która jest Niemcem zgodnie z definicją zawartą w konstytucji.
jaka jest zatem możliwa ścieżka kariery po prawie w Niemczech dla osoby bez obywatelstwa
na wszystkie Uni przyjmują obcokrajowców, więc to musi mieć jakiś sens ;] |
|
|
|
 |
agat79
Super Dyskutant

Pomogła: 23 razy Posty: 819 Skąd: Kiel
|
Wysłany: 2010-06-14, 12:34
|

|
|
| Obywatelstwo mozna uzyskac przez zasiedzenie. W tej chwili nie jest to juz tak skomplikowane, od kiedy Polska jest w EU, jest napewno latwiej, jak kiedys. Tylko to podpowiem, bo co do przyszlosci prawnika, to nie pomoge. Ale mysle, ze jezeli problemem jest samo pochodzenie, to nie jest to problem. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 15 razy Posty: 601 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2010-06-26, 14:35
|

|
|
obywatelstwo po 8 latach..jest teraz ciezej poniewaz trzeba zdac test i wplacic 255 euro..
lub posiadac certyfikat B1 albo 3 ostatnie siwdectwa szkolne (niemieckie)
tyle jest ulatwione po wejsciu do UNI ze nie trzeba zrzekac sie obywatelstwo polskiego
a tu test
http://www.i-punkt-projek...-lernkarten.pdf |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|