forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Problem :( Kto coś poradzi?

Autor Wiadomość
malinaandtom 
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2011-10-17, 00:22   Problem :( Kto coś poradzi?

A więc, jak część z was wie pracuje jako Zimmerfrau. Przyszło co do wypłaty, okazało się że dostałam 200eur mniej bo mam Steuerklasse nr 4, w porównaniu do dziewczyn z nr 1.
Prosze poradzcie coś bo już nie wiem co mam robić :( Mogę złożyć Antrag na zmianę Steuerklasse? Np z tego powodu, że mój mąż jest arbeitslos i tylko uczęszcza na Sprachkurs? Gdybym miała np 3 to już nie było by tak furchtbar jak teraz :@

Czy mam szansę na jakąkolwiek inną pracę w tym kraju na etat oprócz tego moderne Sklaverei jaką jest praca Zimmerfrau? :O A jeśli tak to gdzie jej szukać?

Czy mam jakąś szansę na ALG2? Tzn pomimo że mój dochód w tym m-cu to 1000eur? +zero życia prywatnego, bo to jechanie na 2 etaty. Aha i skoro w drugim Job mam Steuerklasse 6, czy nie dostanę jakiegoś Ruckzahlung? Bo wypłacają mi normqlnie a nie pomniejszone o Steuerklasse?

Kurcze, czy wogóle dostanę jakis sensowny zwrot podatku?

Sorry za niesprecyzowane pytania ale sama nie ogarniam swojej sytuacji. Najchętniej wróciłabym do Polski, ponieweaż nie jestem tu szczęśliwa. Za mało tu kolorów, szaaro. Tzn nie mogę wrócić przez najbliższe pół roku, dopóki mąż nie skończy kursu :(

Malgorzata 
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy
Wysłany: 2011-10-17, 07:25   

malinaandtom napisał/a:
Za mało tu kolorów, szaaro

mysle,ze nikt za ciebie kolorow nie doda i to zalezy tylko od ciebie,jakie one beda.......

Jako malzenstwo mozesz dowolnie zmieniac Steuerklasse z 4/4 na 3/5 -zalezy,jakie kto z was ma dochody

malinaandtom napisał/a:
Czy mam szansę na jakąkolwiek inną pracę w tym kraju na etat oprócz tego moderne Sklaverei jaką jest praca Zimmerfrau? :O A jeśli tak to gdzie jej szukać?

oczywiscie i to tez zalezy od ciebie, twojego wyksztalcenia i stopnia znajomosci jezyka. Wysylaj wszedzie swoje Bewerbungi i czekaj na odpowiedzi.

Nikt za ciebie nic nie zalatwi ani nie poda na tacy,niestety,musisz sama wziasc sie za swoje sprawy,jesli nie odpowiada ci dotychczasowe zycie.
Moze to brzmi bezdusznie,ale taka jest po prostu prawda......
Powodzenia

blitzputz
Staly bywalec forum
Integrationszentrum

Wysłany: 2011-10-17, 07:59   

witam,
moze to zabrzmialo bezdusznie, ale swieta prawda.
Cel i konsekwencja w dzialaniu. Moze to zabrzmialo banalnie, ale tak jest, bez wzgledu na kraj zamieszkania.

malinaandtom 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2011-10-17, 16:29   

Dzięki za odpowedzi. Wziełam urlop z hotelu do końca tyg. Miałam własnie rozmowę o prace w erotic shopie. Dziwna trochę umowa ani to Teilzet ani Vollzeit ani tez MInijob. Gość mówi ze moge pracować ile chcę 5eur na h. I tak lepsze to niż hotel, tam mi statystycznie wychodzi 3.5 za taką harówę :O

POjutrze mam rozmowę o pracę na staji benzynowej Shell. NIby brutto 1200 mal sehen :)

Trzymajcie kciuki!

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2011-10-18, 15:40   

Skoro jestes po fililogii germańskiej, to czemu gdzieś nie poszukasz pracy w biurze, tylko bawisz się w pokojówki? Znasz zapewne super język, wystarczy się porządnie rozejrzeć np. popytać w polskich firmach spedycyjnych... ;) ale na początek wszystko jest dobre, co przynosi kase. 3mam kciuki!

malinaandtom 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2011-10-18, 19:15   

Taaaa...szukałam, tylko do biura wiesz jak chcą- z doświadczeniem, angielskim, znajomością programów komputerowych, które są dla mnie kosmosem, prawem jazdy, a ja niestety znam tylko język i nic więcej. Uf na szczęście na intim shop się załapałam.

Odpowiedz do tematu