|
Problem :( Kto coś poradzi?
| Autor |
Wiadomość |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 1 raz Posty: 104 Skąd: Dresden
|
Wysłany: 2011-10-17, 00:22 Problem :( Kto coś poradzi?
|

|
|
A więc, jak część z was wie pracuje jako Zimmerfrau. Przyszło co do wypłaty, okazało się że dostałam 200eur mniej bo mam Steuerklasse nr 4, w porównaniu do dziewczyn z nr 1.
Prosze poradzcie coś bo już nie wiem co mam robić Mogę złożyć Antrag na zmianę Steuerklasse? Np z tego powodu, że mój mąż jest arbeitslos i tylko uczęszcza na Sprachkurs? Gdybym miała np 3 to już nie było by tak furchtbar jak teraz :@
Czy mam szansę na jakąkolwiek inną pracę w tym kraju na etat oprócz tego moderne Sklaverei jaką jest praca Zimmerfrau? :O A jeśli tak to gdzie jej szukać?
Czy mam jakąś szansę na ALG2? Tzn pomimo że mój dochód w tym m-cu to 1000eur? +zero życia prywatnego, bo to jechanie na 2 etaty. Aha i skoro w drugim Job mam Steuerklasse 6, czy nie dostanę jakiegoś Ruckzahlung? Bo wypłacają mi normqlnie a nie pomniejszone o Steuerklasse?
Kurcze, czy wogóle dostanę jakis sensowny zwrot podatku?
Sorry za niesprecyzowane pytania ale sama nie ogarniam swojej sytuacji. Najchętniej wróciłabym do Polski, ponieweaż nie jestem tu szczęśliwa. Za mało tu kolorów, szaaro. Tzn nie mogę wrócić przez najbliższe pół roku, dopóki mąż nie skończy kursu |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy Posty: 2160 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2011-10-17, 07:25
|

|
|
| malinaandtom napisał/a: | | Za mało tu kolorów, szaaro |
mysle,ze nikt za ciebie kolorow nie doda i to zalezy tylko od ciebie,jakie one beda.......
Jako malzenstwo mozesz dowolnie zmieniac Steuerklasse z 4/4 na 3/5 -zalezy,jakie kto z was ma dochody
| malinaandtom napisał/a: | | Czy mam szansę na jakąkolwiek inną pracę w tym kraju na etat oprócz tego moderne Sklaverei jaką jest praca Zimmerfrau? :O A jeśli tak to gdzie jej szukać? |
oczywiscie i to tez zalezy od ciebie, twojego wyksztalcenia i stopnia znajomosci jezyka. Wysylaj wszedzie swoje Bewerbungi i czekaj na odpowiedzi.
Nikt za ciebie nic nie zalatwi ani nie poda na tacy,niestety,musisz sama wziasc sie za swoje sprawy,jesli nie odpowiada ci dotychczasowe zycie.
Moze to brzmi bezdusznie,ale taka jest po prostu prawda......
Powodzenia |
|
|
|
 |
blitzputz
Staly bywalec forum Integrationszentrum

|
Wysłany: 2011-10-17, 07:59
|

|
|
witam,
moze to zabrzmialo bezdusznie, ale swieta prawda.
Cel i konsekwencja w dzialaniu. Moze to zabrzmialo banalnie, ale tak jest, bez wzgledu na kraj zamieszkania. |
|
|
|
 |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-10-17, 16:29
|

|
|
Dzięki za odpowedzi. Wziełam urlop z hotelu do końca tyg. Miałam własnie rozmowę o prace w erotic shopie. Dziwna trochę umowa ani to Teilzet ani Vollzeit ani tez MInijob. Gość mówi ze moge pracować ile chcę 5eur na h. I tak lepsze to niż hotel, tam mi statystycznie wychodzi 3.5 za taką harówę :O
POjutrze mam rozmowę o pracę na staji benzynowej Shell. NIby brutto 1200 mal sehen
Trzymajcie kciuki! |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2288 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2011-10-18, 15:40
|

|
|
Skoro jestes po fililogii germańskiej, to czemu gdzieś nie poszukasz pracy w biurze, tylko bawisz się w pokojówki? Znasz zapewne super język, wystarczy się porządnie rozejrzeć np. popytać w polskich firmach spedycyjnych... ale na początek wszystko jest dobre, co przynosi kase. 3mam kciuki! |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-10-18, 19:15
|

|
|
| Taaaa...szukałam, tylko do biura wiesz jak chcą- z doświadczeniem, angielskim, znajomością programów komputerowych, które są dla mnie kosmosem, prawem jazdy, a ja niestety znam tylko język i nic więcej. Uf na szczęście na intim shop się załapałam. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|