program haushaltshilfe 2005
| Autor |
Wiadomość |
jerzymyszka
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2004-12-15, 22:01 program haushaltshilfe 2005
|

|
|
| hej ludziska.ma ktoś może dane na temat ww.tematu?pozdrowionka |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

Pomogła: 40 razy Posty: 1549 Skąd: ???
|
Wysłany: 2004-12-16, 11:41 Re: program haushaltshilfe 2005
|

|
|
| jerzymyszka napisał/a: | | hej ludziska.ma ktoś może dane na temat ww.tematu?pozdrowionka |
może i ma ! ale ja np.nie wiem o co chodzi dokładnie? Jakiego typu dane potrzebne?jaki program ma to być?Chodzi Ci o Mustertexte?Vorlagen?Download np.freie Mitarbeitervertrag?Czy moze o coś jeszcze innego? |
|
|
|
 |
jerzymyszka
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2004-12-17, 22:29 program haushaltshilfe 2005
|

|
|
sorki.powinienem się streścić.
chodzi o wszelkie ewentualne możliwości podjęcia pracy w tej materii przez obywatela polskiego.ponoć od 1 stycznia rusza taki program i...nie wiemy co dalej.w 2001 roku ,przez jakiś czas była możliwość pracy jako haushaltshilfe,ale juz w 2002 zostało to zablokowane.teraz ponoć znowu coś sie zaczyna dziać w tym temacie.za każdą wiadomość z góry dziękuję. |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

Pomogła: 40 razy Posty: 1549 Skąd: ???
|
Wysłany: 2004-12-18, 15:22
|

|
|
Przykro mi ,ale nie mam absolutnie pojęcia o co chodzi ,nigdy o takim programie nie słyszałam i nie jestem w stanie znaleźć odpowiednich informacj .Może będą Ci pomocne takie ogólne informacje
http://www.poloniaberlin.de/wizy2.php . |
|
|
|
 |
jerzymyszka
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2004-12-19, 10:54
|

|
|
dzięki bardzo za dane.trochę nieaktualne,ale liczą się chęci.gdyby było wiadomo coś nowego ,chętnie skorzystam.nara |
|
|
|
 |
Monika
Staly bywalec forum

Pomogła: 2 razy Posty: 213 Skąd: Berlin/Polska
|
Wysłany: 2004-12-22, 16:15
|

|
|
Wlasnie natknelam sie na artykul w FAZ z 17.12.
Wynika z niego, ze rzad zalegalizowal od stycznia "pomoce domowe" z Europy Wschodniej.
Pozwolenie na prace moze byc wydane "bis zu drei Jahren für hauswirtschaftliche Arbeiten in Haushalten mit Pflegebedürftigen. Pozwolenie mozna uzyskac wylacznie przez agencje pracy. Konieczna jest umowa o prace z podaniem konkretnego wynagrodzenia. Wykwalifikowane "pomoce" zgodnie z obowiazujaca taryfa powinny zarabiac miesiecznie od 1100 do 1400 euro.
Sprobuj sprawdzic czy nie ma cos na stronach ZAV (Zentralstelle für Arbeitsvermittlung) albo Bundesagentur für Arbeit.
Pzdr
Monika |
|
|
|
 |
Anetta
Super Dyskutant

Pomogła: 8 razy Posty: 1317 Skąd: Berlin i okolice
|
Wysłany: 2004-12-22, 16:24
|

|
|
| Monika napisał/a: | Wlasnie natknelam sie na artykul w FAZ z 17.12.
|
Czy istnieje do tego jakis link internetowy? Jesli tak to prosze podaj go |
_________________ pozdrawiam
 |
|
|
|
 |
Monika
Staly bywalec forum

Pomogła: 2 razy Posty: 213 Skąd: Berlin/Polska
|
Wysłany: 2004-12-22, 21:46
|

|
|
Mam, niestety, wersje pachnaca drukiem. Mozna sprawdzic w archiwum FAZ.
Pzdr
M. |
|
|
|
 |
|
|