|
| Autor |
Wiadomość |
teenspirit483
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-10-01, 21:39 Prośba szczere opinie
|

|
|
| Witam! Bardzo miło mi Was poznać piszę ten temat ponieważ mam troszke dziwna a może nie dziwną sprawę... od czasu kiedy pierwszy raz przyjechałam do Berlina [ a było to 5 lat temu ] zakochałam sie w tym mieście bez pamięci.. do dziś to moje największe marzenie osedlić się tam na stałe... tutaj trzyma mnie tylko szkoła, która chcę skonczyc by nie jechac tam bez niczego. Co prawda mój niemiecki nie jest najlepszy ale aktualnie szukam pracy aby podjąć profesjonalny kurs. Ciekawa jestem co Wy drodzy forumowicze myślicie o tym.. nie liczę na żadne kokosy .. licze na to aby po moich przejściach poukładac życie na nowo w miejscu, które kocham w kraju, który tak mnie zafascynowal! pragne spelnic swoje marzenia niestety wszyscy dookoła twierdza, że nic mi sie nie uda albo mi sie znudzi... ja czuję, że naprawdę tak bardzo tego chcę, dodam, że nie mam znajomych ani rodziny w Berlinie ale jak oceniacie szczerze moje szanse ? Jaki zawód na początek najlepszy by jakoś z czasem się osedlić. Pozdrawiam wszystkich i liczę na szczere odpowiedzi:* |
|
|
|
 |
Kobieta pracujaca
Dyskutant

Pomogła: 37 razy Posty: 693 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-10-02, 00:10
|

|
|
| Najbardziej poszukiwani sa tu fachowcy w zawodach technicznych (inzynier, mechatronik, informatyk...), lekarze, matematycy, nauczyciele przedmiotow scislych. Na poczatek wystarczy moze cos z zawodow pielegnacyjnych, bo tu jest wielu starych ludzi, ktorymi trzeba sie opiekowac. No ale jezyk jest, jak sama wiesz, najwazniejszy. |
|
|
|
 |
teenspirit483
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-10-02, 07:55
|

|
|
Hmm tylko taki problem, że ja kompletnie nie mam umysłu ścisłego i jakich kolwiek predyspopzycji do opiekowania się starszymi ludźmi a praca w KFC ? Nawet w Polsce łatwo ją zdobyć właśnie w KFC albo MCDonaldzie więc w Niemczech też chyba nie ma większych problemów co o tym sadzicie:)? Może ktoś sie orientuje jak to tam jest
a co do języka to oczywiście wiem, że najważniejszy, angielski znam bardzo dobrze ale i tak niemiecki tez musi być. Dziękuję za rade;* |
|
|
|
 |
fifi
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-10-02, 09:43
|

|
|
Podoba mi sie to, ze masz sprecyzowane pragnienia i tak jednoznacznie wiesz, gdzie chcesz zyc. Co prawda nie wiem czy ten stan powstal po jednorazowej wizycie w Berlinie, czy tez czesto tu bywasz... Dziewczyna, konczaca liceum z podstawami jezyka niemieckiego to dobry start, aby zaczac sie uczyc jezyka (najlepiej na miejscu, w Niemczech). Sama jestes skazana na nieznane i czesto nieprzyjemne spotkania z rzeczywistoscia. Wedlug mnie bez zapewnionego bytu (miejsce do zycia i pracy), nie masz co wyjezdzac z PL. Wpakujesz sie w klopoty i zniechecisz na starcie swojego doroslego zycia. W PL mozesz zdobyc zawod i poduczyc sie jezyka niemieckiego (dla mnie to watpliwe, to zalezy tylko od ciebie).
Jezeli jednak nie mozesz czekac i chcesz ryzykowac, to scenariusz twojego przyjazdu moze byc taki:
I. Zalatwione z PL:
1. Wydaje ci sie, ze udaje ci sie znalezc miejsce do spania, pokoj w mieszkaniu z mozliwoscia korzystania z kuchni i lazienki (ok. 300 euro/msc, oczywiscie platne z gory. Staraj sie o to, by nie polacic kaucji).
2. Jestes umowiona na rozmowy o prace (bez wyksztalcenia, kwalifikacji, doswiadczenia). Znajdujesz oferty pracy np. dla sprzataczek (putzfrau).
3. Szukasz osob, ktore na miejscu w DE pomoga ci z realiami (wskaza chociazby gdzie mozna zalatwic podstawowe urzedowe powinnosci).
4. Oczywiscie odkladasz kase na wyjazd (bedziesz musiala z gory oplacic kilka rzeczy).
II. Na miejscu w DE:
Ad. 1. Ladujesz w pokoiku i szybko okazuje sie, ze to miejsce ci nie odpowiada, wiec szukasz nowego lokum. dzieki temu, ze masz dach nad glowa i jestes na miejscu, masz wieksze mozliwosci.
Ad. 2. Jezeli trafisz dobrze (szanse fifty-fifty), to dostaniesz mozliwosc zaprezentowania sie. Za swoja prace (ciezka jak dla kogos nowego), dostaniesz od 6 euro na godzine. Wiekszosc pracodawcow bedzie oczaekiwalo od ciebie dokumentow (meldunek, gewerba, itp.). I pamietaj praca nie zawsze rowna sie wyplata, dlatego sprawdzaj na wszystkie sposoby swoich pracodawcow.
Ad. 3. Spotkaj sie ze swoimi znajomymi na samym poczatku, upewnij sie, ze mozesz liczyc na ich pomoc, zaoferuj w zamian swoja pomoc, potwierdzaj kazda wizyte w urzedzie i nie licz na to, ze oni beda sie za ciebie starac o zalatwianie twoich spraw.
Ad. 4. Kasa szybko znika, uwazaj na nia! Pamietaj, ze jak nie zaczniesz zarabiac, to zostaniesz zmuszona do wielu niemilych decyzji.
5. Okazuje sie, ze w Berline angielski sie nie przydaje, tak jak ci sie to wydawalo wczesniej. Zastanow sie nad zmiana miejsca zamieszkania.
Reasumujac:
odpowiedz sobie na pytania:
Czy chcesz realizowac swoje marzenia przygotowana, czy nie?
Czy jestes w stanie poczekac na wlasciwy moment? (sama ustalisz kiedy to bedzie)
Czy mozesz liczyc na wsparcie innych?
Czy chcesz zaraz po maturze podjac nauke zawodu w PL, czy tez pojechac do DE i tam czekac, az bedziesz mogla zdobyc jakis zawod (bedzie to zalezalo od znajomosci jezyka, sytuacji materialnej, twojej determinacji)
Czy masz plan B?
Mam nadzieje, ze troche pomoglem, na forum jest wiele osob, ktore maja spore doswiadczenie i na wlasnej skorze przezyli fascynacje Berlinem. Kozystaj z rad, oceniaj, ktore sa wartosciowe, upewniaj sie po swojemu, ale jezeli sie da to nie nadstawiaj tylka.
Powodzenia
fifi |
_________________ usmiechnij sie! |
|
|
|
 |
Kobieta pracujaca
Dyskutant

Pomogła: 37 razy Posty: 693 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-10-02, 14:33
|

|
|
Myslalam, ze pytasz, z jakim wyksztalceniem warto przyjechac, na jakie zawody jest popyt. Jezeli interesuje Cie praca u McDonaldsa, to latwo sprawdzic w internecie: http://www.mcdonalds.de/m...n_ich_will.html
Mozesz do nich zadzwonic, napisac, mozesz przeliczyc sobie, czy z tego, co tam zarobisz, dasz rade utrzymac sie w Berlinie... |
|
|
|
 |
irka
Nowy

|
Wysłany: 2011-10-02, 15:57
|

|
|
Ale przecież możesz pracować w Mcdonald's i dalej się uczyć w Niemczech
jeżeli chcesz wyjechać zaraz po maturze. |
|
|
|
 |
teenspirit483
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-10-02, 18:05
|

|
|
Fifi dziękuję bardzo za tą radę doceniam idziękuję za poświęcony swoj wolny czas na napisanie mi tego:):* Jesli chodzi o język to niedługo zaczynam kurs niemieckiego żeby jakis poziom mieć, uczyć się dalej oczywiście chcę jestem w trakcie zastanawiania się nad studiami.
A co do tego co napisałeś zdaje sobie sprawę, że nie bedzie mi łatwo, że wiele bede musiala przejść ale bardzo chce poukladac zycie na nowo w tymże wlasnie miejscu jestem bardzo zdeterminowana i myślę, że w koncu jakoś to będzie skoro udało sie to innym Polakom to dlaczego mi by nie mialo tym bardziej, że tak bardzo tego pragnę... chcę jechac zaraz po maturze i oczywiscie dalej kontynuowac naukę. Jeśli chodzi o wsparcie to niestety nie mam w Berlinie żadnego zresztą powiedzenie 'umiesz liczyć licz na siebie' to moja dewiza życiowa, o której przekonałam się juz wiele razy w zyciu mimo młodego wieku..;p coż, myslę, że jakoś dam sobie rade to forum czytam już jakiś czas i ciesze się, że coś takiego jest bo do naprawde moze pomoc wielu ludziom:)
a mam jeszcze pytanie czy opłaca się dorabiac sobie robiąc paznokcie żelowe? bo umiem robić i moglabym w ten sposob troszke dorobić sobie do wypłaty i jescze jak to jest z kelnerkami mam doświadczenie w tym zawodzie bo pracuje tak sezonowo bo mieszkam nad morzem i czy w Niemczech to wydaje mi sie dobry zawod plus napiwki jakos bym dala sobie rade jak myślicie? |
|
|
|
 |
szczypcia
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-10-02, 20:06
|

|
|
Fifi...no naprawdę to bardzo żadko się zdarza, żeby ktoś na tym forum w tak wyczerpujący, konkretny i mądry sposób, no i oczywiście zgodny z realiami berlińskiego ( niemieckiego) życia,udzielił tak wyczerpującej odpowiedzi. Myślę, że wiele osób znalazło i znajdzie tutaj dla siebie odpowiedzi na swoje pytania.
Pozdrawiam wszystkich
:):) |
_________________ Szczypcia |
|
|
|
 |
Anna_Maria
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-10-08, 13:23
|

|
|
| teenspirit483, Fakt jest ze innym sie udalo, co nie znaczy ze Tobie ma tez sie udac, gdyz zawsze sie patrzy na tych ludzi którym sie udalo,a zapomina sie o tych polakach co zyja PRZED OSTBAHNHOF-em, albo musieli wrócic do Polski z niczym, dlatego wazne jest zeby zawsze miec to wyjscie awaryjne i nie liczyc tylko na to ze na 100% sie uda, bo pózniej tym wieksze jest rozczarowanie. |
_________________ Pozdrawiam liczne grono mych wrogów
Trzymajcie się ciepluchno |
|
|
|
 |
asiaplomyk
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy Posty: 238 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-10-08, 16:57 :)
|

|
|
Po pierwsze - zanim tu przyjedziesz musisz znac jezyk na poziomie komunikatywnym i wciaz sie uczyc jesli chcesz tu zostac,
Po drugie - musisz zarobic troche kasy w Polsce lub gdzie indziej aby miec na start, przyjechac bez grosza to nie jest dobre rozwiazanie,
Po trzecie - nie wierz kazdemu milemu Polakowi z Berlina, choc nie wszyscy sa zli;)
Po czwarte - obserwuj tematy zwiazane z mieszkaniem, zyciem, praca i problemami Polakow w Berlinie, dowiaduj sie na dobrych stronach internetowych, takich jak ta:)
Twoj wklad w Twoje marzenia bedzie wtedy wynagrodzony i zwiekszy sie Twoje szanse na osiedlenie sie w ukochanym miescie.
Nie licz na cud, trzeba wlozyc w to wiele staran i pracy, trzeba byc realista.
W zasadzie to nie jest wazne gdzie sie chcesz osiedlic bo Ty startujesz w zycie i w kazdym miejscu na ziemi, rowniez w Polsce trzeba cos z siebie dac, aby cos miec, kims byc, cos osiagnac.
Nie poddawaj sie i ucz sie jak najwiecej:) W zyciu nic samo nie przychodzi.
Powodzenia |
|
 |
red
Nowy

|
Wysłany: 2011-10-12, 10:51
|

|
|
| Najwazniejsze to nauczyc sie chociaz troche niemieckiego tak aby mozna bylo sie o cos zapytac lub zrozumiec co ktos do ciebie mowi. Pozniej bedzie juz tylko latwiej i na pewno sobie poradzisz. |
|
|
|
 |
gosia1976
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-10-13, 15:18
|

|
|
a ja trzymam za Ciebie kciuki, bo wiem z autopsji, ze jak sie czegos bardzo chce to polowa sukcesu, druga polowa to determinacja w dazeniu do celu, a napewno sie uda. Ja przyjechalam tu takze nikogo nie znajac do tego z malym dzieckiem i wszystko sie ulozylo, dlatego POWODZENIA
ps. z jednym sie tylko zgodze, jezyk to podstawa realnosci Twoich planow, a jak juz przyjedziesz chetnie Ci pomoge, pisz smialo! |
|
|
|
 |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 1 raz Posty: 104 Skąd: Dresden
|
Wysłany: 2011-10-13, 23:29
|

|
|
| No własnie ucz się języka ile się da bo inaczej nikt na ciebie nie spojrzy, plus kasa kasa kasa, bez ponad tysiąca eur nie ma po co przyjeżdżać. A z tego co wiem do pracy na kasie, w KFC itp czesto szukają Azubi czyli praktykantów. Na początek najłatwiej się załapać jako Zimmerfrau a i język starcza komunikatywny, choć i tak marudzą jak ktoś tylko komunikatywnie. |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-10-14, 10:20
|

|
|
Bo nie ma wiekszego samooszustwa w j. polskim niz tzw. "komunikatywna znajomosc jezyka", ktora polega w 95% na tym, ze dana osoba zna na pamiec 20 zdan (z bezokolicznikami oczywiscie) plus jakies gora 100 slowek i cos potrafi wydukac, ale jak jej odpowiedza, to z reguly nic nie rozumie.
Pierwszy krok to przestac sie oszukiwac samemu: prosze wlaczyc sobie pierwszy lepszy serial niemiecki na RTL, jak sie nie rozumie (bez domyslania z akcji filmu), co ludzie tam mowia, to znajomosc jezyka NIE jest komunikatywna |
|
|
|
 |
ZyZ
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-10-15, 07:31
|

|
|
Ausbildung (nauka zawodu) to nie jest zly pomysl , choc trzeba sie troche pomeczyc , a niemcy szukaja obcokrajowcow.
Plus , jestes ubezpieczona ,na koniec masz niemiecki papier z wyksztalceniem w danym zawodzie , ktory jest uznawany w wiekszosci krajow , szkola i praca w jednym.
Dofinansowanie jezeli nie jestes wstanie sie samodzielnie utrzymac , choc tutaj by bylo trzeba sie poinformowac.
Minus , jest to pare lat w ktorych trzeba sie troche pomeczyc , jezyk w twoim przypadku
Najlepiej sie poinformowac , gdzie nie wiem, ale napweno znajdziesz infromacje w Polsce jest duzo stowarzyszen polsko-niemieckich itp.
Do tego maly artykul:
http://gazetapraca.pl/gaz...ak_to_jest.html |
|
|
|
 |
teenspirit483
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-10-16, 21:06
|

|
|
Dziękuję bardzo mocno za Wasze opinie, nie myslalam, że są tu tacy świetni ludzie! Oczywiście, że zdaję sobie sprawę jak ciężko jest osiedlić sie w obcym kraju ale tak jak Gosia napisała chęć i determinacja + ciężka praca = sukces. Naukę języka rozpoczynam niedlugo sama w domu wlasnie oglądając niemiecki filmy z polskimi napisami, seriale na rtl etc, oraz w profesjonalnej szkole języków obcych:). Myślę, że w koncu uda mi się bo należę do osob zaradnych zakochalam sie totalnie w tym kraju musi mi sie udac! a to forum czytam już od dłuższego czasu ale dopiero niedawno się zarejestrowalam jeszcze raz bardzo dziękuję i ps. zazdroszczę Wam - kocham Berlin jesienią < 3 ! ; * pozdrawiam gorąco wszystkich. |
|
|
|
 |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 1 raz Posty: 104 Skąd: Dresden
|
Wysłany: 2011-10-17, 00:27
|

|
|
Teenspirit też kochałam Drezno, dziś nie mogę nań już patrzyć. Tez byłam przygotowana na ciężką pracę i ją mam ale myślę że byłam bardziej szczęśliwa w mojej ciepłej posadce w biurze za 1200zł Kurcze marzę o niej z powrotem Ale kto się nie dowie ten się nie przekona. Trzymam kciuki za Ciebie |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|