Przepisy dotyczace pracy w DE i wynagrodzenia.
| Autor |
Wiadomość |
lenovo1984
Uzytkownik

|
Wysłany: 2012-01-02, 12:39 Przepisy dotyczace pracy w DE i wynagrodzenia.
|

|
|
Witam w nowym roku:-)
Mam pytanie obecnie szukam pracy jako kierowca,czy posiadajac rodzine zona+dziecko (8mies) i bedac jedynym zywicielem rodziny.
Moj przyszly pracodawca powinien wyplacac mi wieksze wynagrodzenie w skali miesiecznej czy poprostu obowiazuje stawka minimalna 8.50,-Netto/h???
I to co wiecej wytarguje bedzie mi dane
Dziekuje serdecznie za wasza podpowiedz lub tez linki gdzie moge wiecej poczytac
Wlasnie na takie tematy. |
|
|
|
 |
Aga- mama
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2012-01-02, 20:44
|

|
|
| Pracodawce nie obchodzi czy masz rodzine czy nie. |
|
|
|
 |
Kingus
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy Posty: 327 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2012-01-02, 21:10
|

|
|
Raz-co kogo obchodzi stan posiadania na okoliczność członków rodziny?...
Dwa-skąd to minimalne 8,50? |
|
|
|
 |
xortha
Bardzo czesto tu bywa that's me

|
Wysłany: 2012-01-03, 19:45
|

|
|
| Kingus napisał/a: | Raz-co kogo obchodzi stan posiadania na okoliczność członków rodziny?...
Przypuszczam, ze Watkotworcy moze chodzic o Steuerklasse III, faktycznie przeciez powiekszajace netto i byc moze o Kindergeld? |
_________________ Pozdrawiam,
xortha |
|
|
|
 |
xortha

|
Wysłany: 2012-01-03, 19:54
|

|
|
| Kingus napisał/a: | Raz-co kogo obchodzi stan posiadania na okoliczność członków rodziny?...
A to 8.50 to pewnie z glosnej w 2011 akcji propagandowej SPD (-> Mindestlohn = 8.50), ale im chodzilo o brutto. |
xortha |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2012-01-03, 21:14
|

|
|
| jezeli zona zostaje z dziecmi w PL i nie ma tu zameldowania,to bedzie klasa I |
|
|
|
 |
xortha

|
Wysłany: 2012-01-03, 21:21
|

|
|
| niki napisał/a: | | jezeli zona zostaje z dziecmi w PL i nie ma tu zameldowania,to bedzie klasa I |
Masz racje.
Inna sprawa, ze przy brutto 1428 eur (168 h x wspomniane 8.5 eur/h) Steuerklasse III daje 1135 netto, a Steuerklasse I - 1050. Niewielka roznica, zwlaszcza jak sie doda to tego 184 eur Kindergeldu... |
xortha |
|
|
|
 |
sunny_boy

|
Wysłany: 2012-01-04, 10:29
|

|
|
Nie czepiajcie sie chlopaka, moze dopiero co z Polski przyjechal, a tam bajki pisali miedzy innymi na Onecie, ze nianka do dziecka dostaje 2500€ na reke |
|
|
|
 |
lenovo1984
Uzytkownik

|
Wysłany: 2012-01-04, 17:44
|

|
|
Powiem tak jestem troche zalamany bo nawet z dodatkami typu kindergeld i wohngeld (o ile dostane doplate)
Jest bardzo ciezko tutaj zarabiac...
Zona obecnie robi kurs jezyka niemieckiego wieczorowo ja wlasnie skonczylem kurs.
I szukam pracy zeby utrzymac rodzine ale powiem ze ceny na h sa przerazajace!!!
Nawet jak dostane 1200netto-430euro mieszkanie-prad internet gas 150euro-500euro jedzenie zostaje 120eu czasami troche wiecej...
Wczesniej robilem na gewerbe i zona tez bylo lepiej ale musielismy sami placic ubezpieczenie i na emeryture odkladac.
A do Polski wracac?jeszcze gorzej wiec samemu bedzie mi bardzo ciezko naszczescie zona konczy szkole za 6 mies i tez bedzie szukala pracy wiec jak beda 2 pensje bedzie znacznie latwiej:-)
A coreczke mam 8 mies wiec na przedszkole jeszcze jest zbyt wczesnie.
Ale dzieki za sprostowanie:-) |
|
|
|
 |
xortha

|
Wysłany: 2012-01-04, 19:38
|

|
|
| lenovo1984 napisał/a: | Powiem tak jestem troche zalamany bo nawet z dodatkami typu kindergeld i wohngeld (o ile dostane doplate)
Jest bardzo ciezko tutaj zarabiac...
Zona obecnie robi kurs jezyka niemieckiego wieczorowo ja wlasnie skonczylem kurs.
I szukam pracy zeby utrzymac rodzine ale powiem ze ceny na h sa przerazajace!!!
Nawet jak dostane 1200netto-430euro mieszkanie-prad internet gas 150euro-500euro jedzenie zostaje 120eu czasami troche wiecej...
Wczesniej robilem na gewerbe i zona tez bylo lepiej ale musielismy sami placic ubezpieczenie i na emeryture odkladac.
A do Polski wracac?jeszcze gorzej wiec samemu bedzie mi bardzo ciezko naszczescie zona konczy szkole za 6 mies i tez bedzie szukala pracy wiec jak beda 2 pensje bedzie znacznie latwiej:-)
A coreczke mam 8 mies wiec na przedszkole jeszcze jest zbyt wczesnie.
Ale dzieki za sprostowanie:-) |
Primo - czy mieszkacie tu oboje? To wazne, bo jak juz ktos pisal, w swietle prawa podatkowe malzonek zagranica nie uprawnia do III klasy podatkowej (korzystniejszej przy niepracujacym malzonku).
Druga sprawa - kursy jezykowe - mozecie starac sie o doplate z BAMF - wtedy koszt kursu ogranicza sie do 100 eur - reszte pokrywa BAMF. Mam nadzieje, ze skorzystaliscie.
Kolejna - wniosek o Kindergeld, jak najszybciej - procedowanie sprawy w Familienkasse trwa.
Kolejne - rozpoznac temat Elterngeld - moze Wam przysluguje? Dziecko macie ponizej 12 mcy. Moze ktos z zorientowanych Grupowiczow pomoze swoja wiedza?
Odnosnie przedszkola - tez rozpoznajcie. Znajomy wyslal corke do przedszkola w wieku 6 mcy, wiec sie da. Imo warto uderzyc do Jugendamtu o Gutscheina. Moze tez ktos z Grupowiczow pomoze wiedza?
Mam tez wrazenie ze lekko przeszacowujesz niektore oplaty - np za prad i internet (nie mamy gazu, z internetem jest tez stacjonarny z darmowymi rozmowami na stacjonarne do europy) placimy ok 90 eur /mc.
Ale najpierw praca - trzymam kciuki za jej zalatwienie!
Jesli masz jakies pytania, podrzuc je, na pewno ktos pomoze wiedza. Grupowicze chetnie tu pomagaja osobom starajacym sobie radzic, a nie tylko wisiec na socjalu. |
xortha |
|
|
|
 |
lenovo1984
Uzytkownik

|
Wysłany: 2012-01-18, 20:53
|

|
|
Wiec tak mieszkam tutaj od 2006 i do 2009 mialem Gewerbe i pracowalem w branzy budowlanej:/choc bywalo roznie zawsze starczalo na zycie pozniej poznalem moja zone:-)
I teraz wynikiem tego jest piekna dziewczynka o imieniu Victoria;-)ktora daje duzo szczescia ale wiaze sie z zapewnieniem sobie i rodzinie przyszlosci:-)
Oczywiscie zdawalem sobie z tego sprawe i biore pelna odpowiedzialnosc za moje czyny malzenskie
Ale jest poprostu ciezko...Obecnie dorabiam na roznych pracach.
Bylem w JC pytac czy moga mi pomoc i pomogli ale zycie nie polega na czerpaniu z czyjegos z czego zdaje sobie sprawe!:-)moja zona robi obecnie kurs w VHS.
Ja posiadam certyfikat B1 i radze sobie chyba dosc dobrze z Niemieckim,bo zawsze sie porozumiem ale zawsze moze byc lepiej,wiec sam ucze sie jezyka niemieckiego zeby wyrabiac lepsza opinie o polakach i dla siebie by porozumiewac sie z siasiadami jak i w pracy.
A szukam dobrej pracy wszedzie w internecie i piszac listy motywacyjne do firm ktore mnie interesuja sam tez daje ogloszenia o prace.
Bylem na wielu rozmowach o prace,czesto praca byla by fajna ale wynagrodzenie zbyt male i bez mozliwosci rozwijania sie a co sie z tym wiaze podwyzek ktore jak wiemy wszyscy motywoja.
Rozumiem tez ze stawki sa jakie sa i trzeba je akceptowac ale czasami mnie powalaja wczoraj bylem na rozmowie o prace jako kierowca:/a jezdze bardzo chetnie i moge przejechac okolo 1000-1200km
Propozycja brzmiala 6.50 netto=1040netto/mies (Pracodawca dodal na koniec cyt,,Ze przeciez skoro jestem z Polski powinno mi wystarczyc"nie unioslem sie honorem ale powiedzialem ,ze przeciez mieszkam w Niemczech wiec powinienem wiecej zarabiac:-)rozmowa byla dosc mila,rozwazam zeby podjac ta prace ale wiem ze moge trafic lepiej.
Nie jestem wybredny ale tez nie bede tyral za male pieniadze bo tak trzeba?
Kazdy czlowiek ma swoje aspiracje i cele zyciowe do ktorych dazy,a ja wiem czego bym chcial od zycia i musze to osiagnac zreszta chyba kazdy chce zyc dobrze!:-)
Wracac do domu przywitac rodzine miec na zycie i miec na swoje przyjemnosci.
Jedyne wyjscie jakie widze to podwyzszenie swoich kwalifikacji dzieki temu zdobede lepsza posade,albo trafie na dobrego szefa ktory zaproponuje dobra pensje.
Sadze ze bedzie dobrze wkoncu po LO pracowalem jako sprzedawca aut w Warszawie 2 lata i jako kierowca wozkow widlowych i w Berlinie na budowie 3 lata,oraz inne prace dorywcze obecnie.
Dzieki za odpowiedzi na mojego posta:-)ktore nie byly krytyczne jak to czesto bywa na forum:-)
Ps Zaczynam grac w lotto jak wygram stawiam calej poloni balety w Galaxy;-)wszystko na moj koszt a jak:-)
Pozdrawiam serdecznie
Seba |
|
|
|
 |
|
|