Przeprowadzka do Berlina z dziecmi - pytanie
| Autor |
Wiadomość |
bunnything
Dyskutant

Pomogła: 8 razy Posty: 552 Skąd: Waidmannslust
|
Wysłany: 2011-08-26, 22:22 Przeprowadzka do Berlina z dziecmi - pytanie
|

|
|
Drodzy forumowicze zwracam sie do Was z zapytaniem i mam nadzieje ,ze ktos bedzie znal odpowiedz.Mojej znajomej maz dostal dobrze platna prace w Berlinie wraz z umowa na stale .Chcialby zabrac ze soba zone wraz z dzieckiem i tutaj zamieszkac.Czy wowczas jego malzonka moze sie starac tutaj o bezplatny kurs by tez moc podjac prace tutaj?Czy moga sie oni wowczas starac o kindergeld i czy maga sie starac o jeszcze jakas pomoc?Nigdy nie korzystalam z pomocy panstwa dlatego tez nie orientuje sie w temacie a chcialabym moc udzielic jakis informycji znajomym.Prosze rowniez ,o zachowanie dla siebie jakis zbednych komentarzy bo obydwoje pracuja w Polsce , z tym ze chlopak dostal lepsza propozycje pracy i moze maja szanse na lepszy start.Z gory dziekuje za odpowiedzi |
_________________ Wenn das Leben dir eine Zitrone gibt, frag nach Salz und Tequila;p |
|
|
|
 |
Mesher
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-08-26, 22:24
|

|
|
| Kindergeld napewno beda mogli pobierac co do reszty nie wiem. |
_________________ mesher |
|
|
|
 |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 1 raz Posty: 104 Skąd: Dresden
|
Wysłany: 2011-08-27, 00:29
|

|
|
Są takie kursy dla Imgrantów- Sprachwerkstatt Gmbh jakos tak, niech spytają w Urzędzie Pracy. Lekcja kosztuje symbolicznie 1 euro lub jeśli się ma ALG2 (zasiłek dla szukających pracy) to za free.
O Kindergeld chyba po jakimś czasie dopiero mogą się starać (niby 3 m-ce) ale mi się wydaje że to zależy od humoru pani urzędniczki. Ja też niby mogłam się starać o ALG2 po 3 m-cach a miłe panie w urzędzie proponowały mi od razu to zrobić
Czy mogą się starać o pomoc zależy od zarobków twojego znajomego. Jak się zameldują i pokażą że się staraja a nie chcą tylko żerowac na socjalu, to nie powinni zginąć. Obliczą ich zarobki, i wydatki na mieszkanie i na życie i jeśli coś by miało nie stykać to dają resztę. Tzn jeśli chodzi o ALG2 bo tylko o to by się mogli starać.
A i lepiej by było jeśli ten twój znajomy bardzo dobrze zna niemiecki, w przeciwnym razie będzie ciężko. |
|
|
|
 |
|
|