Przeprowadzka do Niemiec - od czego zaczac
| Autor |
Wiadomość |
BEATKA12071966
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-09-04, 12:16 Przeprowadzka do Niemiec - od czego zaczac
|

|
|
| Jestem samotną matką.Mam na utrzymaniu trojr małych dzieci chciałabym przeniesc sie do niemiec ale niemam pojęcia jak to zrobić moze ktos da mi wskazówki.Dzieci to chłopcy w wieku 9,7 i 4 lat.Ja mam 43 lata.Moge pracować jako pomoc kuchenna domowa lub opiekunka do dzieci.Prosze o pomoc w przeprowadzce i załatwieniu wszystkich potrzebnych spraw. |
_________________ Beatka |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy Posty: 2160 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2009-09-04, 12:25
|

|
|
Masz papiery niemieckie???prawo pobytu??? znasz niemiecki??? piszesz,jakby to chodzilo o przeprowadzke do sasiedniego bloku.
Co z dziecmi???musza (dwojka starszych) isc do szkoly tutaj przeciez.Masz mieszkanie juz???Musisz ubezpieczenie zdrowotne dla siebie i dzieci wykupic. |
|
|
|
 |
BEATKA12071966
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-09-04, 12:34
|

|
|
| nie niemam obywatelstw ale moja babcia urodziła sie własnie w berlinie.Chcę wyjechać z polski bo tu sie nieda żyć.A szczególnie z dziećmi.Wiem że niejest łatwo zaczynać nowe zycie w nowym miejscu ale moze ktos wie jak mam to załatwic i gdzie sie najpierw zgłosić.Gdzie zacząc załatwiać te sprawy od czego zaczac.Moze ktoś mi podpowie. |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-09-04, 13:30
|

|
|
nooo,babcia niewiele ci pomoze raczej,rozumiem twoja desperacje,bo samej z 3 dzieci latwo nie jest.
Nie odpowiedzialas na moje pytanie-czy znasz jezyk???bo nawet ,jesli znajdziesz kogos,kto ci pomoze w biurokratycznych sprawach,co nie bedzie na pewno tanie,biorac pod uwage ogrom spraw zwiazanych z taka przeprowadzka dla 4 osob, to wiele rzeczy i tak sama musisz zalatwiac tutaj |
|
|
|
 |
BEATKA12071966
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-09-04, 19:10
|

|
|
| Jezyk znam tyle oile.Kiedyś byłam pół roku więc dogadać się dogadam. |
|
|
|
 |
Kasia Ch.
Nowy

|
Wysłany: 2009-09-17, 09:30
|

|
|
| BEATKA12071966 napisał/a: | | Jezyk znam tyle oile.Kiedyś byłam pół roku więc dogadać się dogadam. |
... no nie wiem. Lepiej najpierw kup sobie jakies samouczki i siedz i kuj, bo bez jezyka (wychodzacego poza poziom guten morgen, ich brauche eine Arbeit, ich kann putzen) jestes narazona na mnostwo oszustow, znacznie gorsze traktowanie i wiele utrudnien.
Ja bym radzila pojechac najpierw samej, bez dzieci i zalatwic wszystko, meldunek, gewerbe, poszukac szkoly dla dzieci. Dzieki temu mozesz im oszczedzic mnostwo stresu i problemow.
A odnosnie gewerbe i innych papierow na forum zostalo juz tyle napisane, ze mozna by z tego poradnik wydac, wiec po prostu poszukaj.
ps. to, ze w Polsce nie jest lekko, nie znaczy, ze gdy tu przyjedziesz praca bedzie na Ciebie czekala na kazdym rogu, wszyscy beda przyjazni pomocni i uczciwi, a Ty w szybkim czasie dorobisz sie bogactwa. American dream to zdecydowanie nie to. |
|
|
|
 |
dorota_p82
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2009-09-17, 11:59
|

|
|
jest tu kilka osob, ktore pomagaja w sprawach papierkowych za darmo,
a jesli bedzies miala obywatelstwo, to bedzie mogla zarejestrowac sie w job center, wtedy i caritas jej pomoze i juz bedzie lzej, prace dostac to nie tak latwo, ale na poczatek socjal wystraczy, w tym czasie bys mogla robic np. kurs jezyka,
nie musicie kazdego atakowac, dziewczyna poprostu szuka pomocy! |
|
|
|
 |
joolita
Staly bywalec forum

Pomogła: 3 razy Posty: 240 Skąd: Berlin Spandau
|
Wysłany: 2009-09-17, 12:21
|

|
|
Ja dodam od siebie ze bedzie ci bardzo ciezko ,pewnie ze sa instytucje co za darmo pomagaja ale za wiekszosc trzeba placic ja juz wydalam kupe kasy a to przeciez nie koniec wrrrrrrr .
Ale jak masz tyle odwagi to przyjezdzaj
Kasia Ch .nawet jak znajdzie szkole to bez socjalu sobie nie poradzi taka prawda ,a jak masz obywatelstwo to przyjedz najpierw sama .
powodzenia zycze |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-09-17, 13:18
|

|
|
| dorota_p82 napisał/a: | | nie musicie kazdego atakowac, dziewczyna poprostu szuka pomocy! |
atak??? gdzie ty atak tu widzisz??? piszemy o realiach zycia tutaj,a Kasia bardzo dobrze i konkretnie napisala-uwazam.... |
|
|
|
 |
bunnything
Dyskutant

Pomogła: 8 razy Posty: 552 Skąd: Waidmannslust
|
Wysłany: 2009-09-17, 17:22
|

|
|
Zgadzam się z dziewczynami.Niestety, wielu ludzi myśli, że za granicą jest różowiutko Tak naprawdę,początki potrafią być ciężkie, okrutnie ciężkie.Można trafić na na oszustów-tym bardziej jeśli znajomość języka jest słaba. Na samym początku każdy grosz trzeba obrócić kilka razy,bo tutaj nikt niczego za darmo nie rozdaje.Uważam, że założycielka tematu powinna wziąć sobie tę radę (post Kasi Ch.,)do serca, jeśli chce uniknąć rozczarowania.
Pozdrawiam |
_________________ Wenn das Leben dir eine Zitrone gibt, frag nach Salz und Tequila;p |
|
|
|
 |
Kasia Ch.
Nowy

|
Wysłany: 2009-09-19, 09:12
|

|
|
| joolita napisał/a: |
Ale jak masz tyle odwagi to przyjezdzaj
|
Ja mysle, ze moze to nie tyle odwaga co desperacja. Nie mowie, ze to zle, tylko w gruncie rzeczy dosyc smutne.
Kto wie, moze sie uda?
Ja zycze powodzenia.
ps. niech tylko dodam, ze wczesniejszy post nie mial na celu nikogo atakowac. |
|
|
|
 |
|
|