pytanie dotyczace gewerby i pozwolen
| Autor |
Wiadomość |
grzegorz510
Nowy

|
Wysłany: 2010-05-18, 20:08 pytanie dotyczace gewerby i pozwolen
|

|
|
posiadam gewerbe i chciałbym sie zapytać czy moge u osoby prywatnej stawiać mieszkanie
czy musze o jakieś pozwolenie sie starać |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

Pomogła: 73 razy Posty: 2598 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2010-05-18, 20:23
|

|
|
| grzegorz510 napisał/a: | | stawiać mieszkanie |
co to znaczy???? remontowac,czy dom budowac??,bo chyba mieszkan samotnie sie nie buduje??? |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 39 razy Posty: 2177 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2010-05-18, 20:26
|

|
|
| Malgorzata napisał/a: | | grzegorz510 napisał/a: | | stawiać mieszkanie |
co to znaczy???? remontowac,czy dom budowac??,bo chyba mieszkan samotnie sie nie buduje??? |
alez ty jestes czepialska hehe |
_________________ Mamy prawo popełniać w życiu wiele błędów. Oprócz jednego: tego, który niszczy nas samych...
愛與被愛 |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-05-18, 20:28
|

|
|
| SoNja napisał/a: | | Malgorzata napisał/a: | | grzegorz510 napisał/a: | | stawiać mieszkanie |
alez ty jestes czepialska hehe |
hmmmm,ja mysle,ze Ty po prostu sie czepiasz zawsze mnie,jesli o cos spytam ,zadalam normalne pytanie,bo nie znam takiego wyrazenia "stawiac mieszkanie"-jesli taka przemarda jestes,to mozesz ty mi to wytlumaczyc,nie musi autor tego posta |
|
|
|
 |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-05-18, 20:43
|

|
|
| Malgorzata napisał/a: | | hmmmm,ja mysle,ze Ty po prostu sie czepiasz zawsze mnie | myślę że Sonja ma rację |
_________________ Come on and do the jailhouse rock with me! |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 39 razy Posty: 2177 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2010-05-18, 20:51
|

|
|
| irmencja666 napisał/a: | | Malgorzata napisał/a: | | hmmmm,ja mysle,ze Ty po prostu sie czepiasz zawsze mnie | myślę że Sonja ma rację |
i to nie jest tylko moje zdanie
Malgorzata, kiedys raz ci zwrocilam uwage i od razu ZAWSZE? zbastuj troche!
| Malgorzata napisał/a: | | jesli taka przemarda jestes,to mozesz ty mi to wytlumaczyc,nie musi autor tego posta |
a co ja takiego przemądrego napisalam? tylko,ze znow sie czepiasz biednych,niewinnych ludzi,ktorzy prawdopodobnie sie "vertippneli" |
_________________ Mamy prawo popełniać w życiu wiele błędów. Oprócz jednego: tego, który niszczy nas samych...
愛與被愛 |
| |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-05-18, 20:52
|

|
|
| irmencja666 napisał/a: | | Malgorzata napisał/a: | | hmmmm,ja mysle,ze Ty po prostu sie czepiasz zawsze mnie | myślę że Sonja ma rację |
tja...moze przezyje,ze Sonji sie nie podobaja moje posty........czyli sie nie dowiem,co to jest stawianie mieszkan musze poczekac w takim badz razie na autora postu |
|
|
|
 |
danutann
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2010-05-18, 22:44
|

|
|
| Zakładam, że chodzi albo o stworzenie czegoś w mieszkaniu / domu. Mam na myśli remont tudzież budowę czegoś. Biorę to za skrót myślowy i wedle tego informuję, iż możesz wykonywać taką działalność jaką w Gewerbie masz wpisaną. |
_________________ Potowrnie zadowoleni z potworka. |
|
|
|
 |
Maq
Super Dyskutant Herr Batka :)

|
Wysłany: 2010-05-19, 05:42
|

|
|
| Malgorzata napisał/a: | SoNja napisał/a:
Malgorzata napisał/a:
grzegorz510 napisał/a:
stawiać mieszkanie
co to znaczy???? remontowac,czy dom budowac??,bo chyba mieszkan samotnie sie nie buduje???
alez ty jestes czepialska hehe
hmmmm,ja mysle,ze Ty po prostu sie czepiasz zawsze mnie,jesli o cos spytam | Oj tak Ci sie tylko wydaje tutaj sie czepiaja o wszystko i o nic i tak jakos leci
co do samego pytania w temacie . tez sadze ze chodzi o jego remontowanie.
| grzegorz510 napisał/a: | | czy musze o jakieś pozwolenie sie starać |
zalezy co bedziesz w tym mieszkaniu robic. Jak to ma byc firma od ogolnie pojetego remontowania to chyba jako dzialalnosc 1 osobowa nie mozesz tego wykonywac (choc moge sie mylic). |
_________________ Endorphin |
|
|
|
 |
Michael
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-05-28, 13:12
|

|
|
grzegorz510,
Witam
ja tez nie do konca rozumiem co oznacza zwrot "stawiac mieszkanie".... Ale mam mozg, aby zamiast sie czepiac postarac sie domyslec, ze chodzi o jakis wiekszy remont?
Jesli tak, to - w praktyce - mozesz brac cie do roboty, jesli tylko klientowi wystarczy Twoja "Gewerbe". Podatki rozliczasz, na czarno nie pracujesz, wiec chocby nawet cos przekraczalo zakres Twojej Gewerbe, to masz do tego prawo - tzn. do mniej wiecej 25% robot moze wykraczac poza Twoja Gewerbe. Np. jako malarz czy tapeciarz mozesz przymurowac kawalek sciany - nie bedzie przeciez klient extra do tego zlecal firmie budowlanej tej robty, prawda?
A te 25% - coz, kto juz tam bedzie chodzil i mierzyl... A wiadomo, gdzie nie ma prokuratora, tam i sedziego nie ma.
Jednak jesli masz dzialanosc jako np. jakis Reinigungsdienst (sprzatanie) a wezmiesz sie za kompletny remont mieszkania, to jest to juz inna sytuacja. Ale i wtedy mozesz po prostu zawrzec umowe z klientem o remont tego mieszkania, pokwitowac mu platnosci i rozliczyc je podatkowo w rozliczeniu rocznym. Z tym, ze troche inaczej trzeba to rozliczac, ale to juz sprawa dla fachowcow od podatkow W kazdym razie jednorazowy remont to jeszcze nie "gewerbsmäßige Tätigkeit" - czyli stala dzialanosc, a tylko jednorazowa sprawa i meldowac tego nie trzeba. Nb. takie jednorazowe zlecenie moze wykonywac kazdy, jak mi np. sasiad zaplaci za to, ze mu mieszkanie wytapetuje i wymaluje, to wcale do tego nie musze meldowac Gewerbe, byle tylko pokwitowac platnosci i rozliczyc je w rozliczeniu rocznym, wtedy jest legalnie.
Pozdrowienia
Michael |
|
|
|
 |
|
|