forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Pytanie o perspektywy

Autor Wiadomość
jarrek 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-11-30, 01:58   Pytanie o perspektywy

Witam,
Chciałbym się zapytać jak oceniacie perspektywy znalezienia pracy przez osobę:
* znającą język niemiecki na poziomie C1, angielski ciut słabiej. Oczywiście polski.
* posiadającą prawo jazdy kat. B
* która ukończyła lo, zdała maturę
* ma 19 lat, jest facetem
* poza wolontariatem brak doświadczenia zawodowego

Branża - dowolna
Rejon - Berlin lub Brandenburgia

Z góry dzięki za odpowiedź.

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2011-11-30, 09:38   

bez doświadczenia zawodowego to troche słabo... ale skoro znasz język i masz prawko, to pierwsze, co mi przychodzi na myśl,to gdzieś do rozwożenia pizzy (tudzież innych rzeczy) czy pomocnik na budowe coś byś znalazł...

Maq 
Super Dyskutant
Antagonist

Wysłany: 2011-11-30, 09:50   

ch....owe .

1.Uni/Hohschule/Studium/Ausbildung - musisz miec zawod , albo byc z....iscie dobrym kombinatorem.
2.Praktyka - musisz miec jakies doswiadczenie. Malo komu chce sie tlumaczyc Twoja robote.

No i wszystko zalezy od tego CO CHCESZ robic . Jako Historyk , Socjolog mozesz sobie strzelic w leb , bo tacy to na dzien dzisiejszy pracuja jako taksowkarze itp. branzach.

ata
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2011-11-30, 20:49   

jarrek, wszystko zalezy od determinacji w dazeniu do celu. Czasem wystarczy tylko byc w odpowiednim czasie, w odpowiednim miejscu i z odpowiednia osoba;) Powodzenia!

asiaplomyk 
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2011-12-01, 16:50   :)

Jak przede mna ktos pisal, odpowiedni czas, odpowiednie okolicznosci, czyli troche szczescia Ci potrzeba. Matura nie daje zadnych perspektyw, chyba, ze w dalszym ksztalceniu, bo otwiera Ci drzwi. Rob jakis zawod i badz w nim dobry, liczy sie doswiadczenie.
Niestety mysle, ze musisz od podstaw zaczac prace, jako pomocnik pomocnika a potem tylko sie ucz, wtedy jest szansa:)
Znajomosc jezyka Ci pomoze, ale beda to prace fizyczne, bo trzeba sie na czyms znac zanim ktos zatrudni Cie na lepszym stanowisku.
Moja rada - ucz sie ile dasz rade - to poplaca!

Pozdrawiam i zycze Ci powodzenia i wytrwalosci:)

malinaandtom 
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2011-12-01, 22:40   

Dasz rade. Man faengt immer klein an :) Trzymam kciuki!

Kania77
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2011-12-06, 16:11   

Zgadzam sie, ze warto sie zahaczyc gdzies do rozwozenia zarcia. Dodatkowo uderz gdzies do Jobcenter? W sumie nie wiem gdzie, ale znajac jezyk moze dostaniesz oferte jakiegos kursu, po ktorym bedzie Ci latwiej znalezc prace. Tam powinni wiedziec, kogo najbardziej szukaja pracodawcy.

Od razu zaznacze, ze nie mam pojecia, czy takiej porady JC albo Arbeit Agentur moga Ci udzielic, ale wydaje mi sie, ze oni powinni wiedziec najlepiej.

vivien24
Uzytkownik

Wysłany: 2011-12-07, 23:33   

Zarejestruj się w Agentur fuer Arbiet, maja oferty ksztalcenia, a teraz jeszcze dysponuja dodatkowo ofertami finansowanymi z EU dzieki ktorym mozna sobie prawie kazdy zawod wybrac. Podczas meldowania się, jeśli urzędniczka sama nie zaproponuje terminu z Arbeitsberater - poprosic o to, czeka się około 2 tygodnie i zgłasza się na godzinne spotkanie podczas którego wspólnie kombinuje się co zrobić żeby było dobrze, żeby coś robić, na życie zarobić i państwu niemieckiemu się przydać.

Odpowiedz do tematu