Pytanie odnośnie pracy dla informatyków w Berlinie.
| Autor |
Wiadomość |
dardab
Nowy

|
Wysłany: 2009-10-29, 14:29 Pytanie odnośnie pracy dla informatyków w Berlinie.
|

|
|
Witam Was !
Mam pytanie odnośnie informatyków w Berlinie.
Czy na rynku pracy w Niemczech jest popyt na informatyków? Chodzi mi dokładnie o specjalistów w dziedzinie sieci komputerowych. Pytam, ponieważ na tym właśnie rynku chciałbym szukać pracy. Oczywiście jestem po Uniwerku, ale za to mam spory minus - nie znam języka niemieckiego, tylko i wyłącznie angielski.
Podsumowując - czy tego typu człowiek ma szanse znaleźć pracę właśnie na tym rynku i normalnie, godnie żyć?
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2009-10-29, 14:40
|

|
|
No akurat w Twoim przypadku jezyk niemiecki nie jest az tak bardzo potrzebny. Wielu informatykow pracuje w Niemczech, znajac jedynie jezyk angielski. Swiadcza o tym chociazby ogloszenia o prace, ktore w tego typu zawodach anonsowane sa po angielsku. W tego typu firmach obowiazuje czesto jedynie ten jezyk, a na kurs niemieckiego wysylaja na koszt wlasny.
A czy jest zapotrzebowanie? Na fachowcow zawsze i wszedzie |
|
|
|
 |
dardab
Nowy

|
Wysłany: 2009-10-29, 14:46
|

|
|
Tyle tylko, że jestem człowiekiem bez doświadczenia, a wiemy jaki to jest ważny element...
Automatycznie wychodzę z założenia, że nie zatrudniłaby mnie firma, aż tak "profesjonalna", żeby od razu wysłać mnie na kurs języka.
Czy Informatyk w Niemczech zarabia godne pieniądze? Tzn. chodzi mi o gotówkę dzięki, której można spać spokojnie, a nie jeździć Porshe.
[ Dodano: 2009-10-29, 14:56 ]
I mam jeszcze jedną prośbę - podajcie jakieś linki, gdzie są zamieszczone oferty dla informatyków.
Dzięki z góry!
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Dziku
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-10-29, 15:22
|

|
|
A musi to byc Berlin?
Polecalbym Bawarie (przemysl) albo Frankfurt (bankowosc).
Jako absolwent (i bez jezyka) mysle ze powyzej 35k€ brutto rocznie bedzie ciezko cos znalezc. A juz na pewno nie w Berlinie
Moja pierwsza prace znalazlem w Niemczech poprzez:
http://www.it-jobs.stepstone.de/ |
|
|
|
 |
dardab
Nowy

|
Wysłany: 2009-10-29, 15:29
|

|
|
Oczywiście, że nie musi być Berlin. Chodź wolałbym nawet blisko Polskiej granicy...
Pytam orientacyjnie, bo jak na razie jestem zielony jeśli chodzi o całe te procedury papierkowe w Niemczech.
Dzięki za link! |
|
|
|
 |
|
|