forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Pytanie

Autor Wiadomość
Kania77
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2012-01-18, 18:06   

Dzieki sunny_boy :) Teraz mam sie nad czym zastanawiac

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2012-01-18, 18:13   

@Kania: po przedstawieniu dokumentow o ktorych pisze sunny boy bank wyliczy wam dochd miesieczny netto oraz maksymalna kwote kredytu, jaka mozecie splacac z tych dochodow, ALE banki niemieckie generalnie wola dawac kredyty tylko osobom, ktore maja 40% wkladu wlasnego (czyli kwota kredytu maksymalnie 60%). W przypadku szczegolnie dobrej prognozy kredytowej moga pojsc na 80% kredytu przy 20% wkladzie wlasnym. Wyzsze kredyty to wyjatki.

I pamietaj, ze oprocz kosztow samego mieszkania dochodzi notariusz, ksiega wieczysta, podatek od zakupu nieruchomosci i z reguly rowniez prowizja dla maklera, bo mieszkania bezposrednio od wlasciciela do raczej rzadkosc, a wiec do kwoty samego mieszkania trzeba doliczyc jakies 10% minimum na oplaty, ktore tez trzeba pokryc z wkladu wlasnego

sunny_boy 

Wysłany: 2012-01-18, 18:27   

Kania77,
• 3,5 % auf den Kaufpreis. seit 2009: Hamburg und Berlin 4,5%; ab 2011: Brandenburg 5%
•Notarkosten ca. 1-2 % des Kaufpreises
•Grunderwerbsteuer 3,5%-5% des Kaufpreises je nach Bundesland
•Grundbuchamt ca. 0,5% des Kaufpreises, jedoch meist in den Notarkosten enthalten.
•Finanzierungskosten ca. 1% des Kaufpreises
•Maklergebühren 7,14% inkl. der ges. MwSt. auf den Kaufpreises, je nach Region unterschiedlich
•ggf. Genehmigung des Verwalters 0,2% des Kaufpreises

asiaplomyk 
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2012-01-18, 18:37   

Kania77, w sumie nie jest to dla banku zbyt wazne ile lat pracujesz, bo teoretycznie moga Cie za pol roku zwolnic i o to tez chodzi, nikt nie ma zadnej pewnosci. Twoja dzialalnosc freelancerska to tak jak praca na zlecenie, wiec stabilna ona dla banku nie jest. Moze lepiej poczekac rok dwa i zebrac troche gotowki, a reszte ewentualnie skredytowac. Przy tak duzym kredycie, jak hipoteczny nie chodzi tylko o stabilnosc pracy ale rowniez o zdrowie, nikt nie wie, czy za jakis czas zdrowie mu pozwoli pracowac. Zycie plata nam rozne figle, nawet jak nam sie wydaje, ze jestesmy czegos na 100% pewni!
Swoja droga ja nie odradzam nikomu kupna mieszkania brania kredytu, ale sprawe nalezy dobrze przemyslec i wziac pod uwage wszystkie ewentualnosci (ciaze, choroby etc.).
Zycze powodzenia:)

Kania77
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2012-01-18, 19:55   

Ja to wszystko rozumiem :) Mam swiadomosc, ze bez wkladu wlasnego to moge zapomniec, ale chodzilo mi o to w jaki sposob sie dokumentuje takie sprawy jak dzialanosc freelancerska czy praca na etacie. Wiem rowniez, ze praca na etat w znanej duzej stabilnej korporacji tez jest liczona na plus. Ze tak powiem chodzi mi tylko o sprawy zwiazane z papierkami dla bankow. Taki "szczegol" jak wklad wlasny, poki co pomijam, bo go po prostu nie mam :) I raczej nastawiam sie na dluuugoterminowy wynajem niz na kupno, aczkolwiek lubie byc dobrze poinformowana, nawet jesli jakas opcja jest bardzo malo prawdopodobna.

Tak wiec bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi i informacje. Jestem rownoczesnie otwarta na Wasze rady i doswiadczenia w tej kwestii.

Odpowiedz do tematu