forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Pytanie

Autor Wiadomość
firstcommunion 
Nowy

Wysłany: 2012-01-17, 21:39   Pytanie

Witam. Mam parę pytań odnośnie życia w Berlinie. Obecnie prowadzę działalność gospodarczą w Polsce i świadczę usługi budowlane dla firmy niemieckiej jako podwykonawca (jako murarz). Firma niemiecka, dla której robię, poinformowała mnie ze po 3ech miesiącach musze zamknąć działalność w Polsce, a otworzyć w Niemczech(podobno czepiają się urzędy). Obecnie pracuję koło Duisburga, ale następna budowa szykuje się w Berlinie, stąd pomysł, żeby zamieszkać tam z dziewczyną i dzieckiem (które jest jeszcze w brzuszku) po urodzeniu.
1. Mam pytanie odnośnie prowadzenia działalności w Berlinie: Czy macie kogoś godnego polecenia, kto pomaga załatwić formalności(ciężko u mnie z Niemieckim, ale cały czas się uczę)?
2. Jak wygląda sprawa kupna mieszkania w Berlinie na raty (myślę że zamiast wynajmować warto jest spłacać sobie mieszkanie, ale czy mając działalność w Niemczech przez około miesiąc ma się taką zdolność że tak powiem kredytową)?
3.Jak wygląda sprawa ubezpieczenia narzeczonej i dziecka na własnej działalności niemieckiej (czy może opłacalniej jest, żeby była moją małżonką?)
4.Czy narzeczona będzie się kwalifikować na jakiś socjal wychowawczy?

To takie pare pytań które nie dają mi spać, więc jeśli znajdzie się ktoś mądrzejszy, kto potrafi doradzić będę wdzięczny. Pozdrawiam Mariusz :)

carlla 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2012-01-17, 21:59   

odnoscie pytania 1.bardzo duzo roznych fachowcow oglasza sie sie w kontaktach to taka gazeta polonijna w Berlinie...2.mentalnosc typowo polska ...kupic mieszkanie na raty..(ale co maja Ci biedni ludzie zrobic w Polsce)..tu sie mieszkan nie kupuje tylko wynajmuje ,no chyba,ze masz 100tys minimun euro..3.nie wiem czy narzeczona ubezpieczysz,raczej nie..bardziej zone...4.na jaki socjal wychowawczy ma sie niby narzeczona zalapac i niby dalaczego...za darmo tu nic nie daja

sunny_boy 

Wysłany: 2012-01-17, 22:11   

Nie, do bez przesady, kawalerk, lub male 2-pokojowe w nienajlepszej dzielnicy sa za ok. 42.000€, ale to na tyle, trzeba miec gotówke, bo zaden bank nie da Ci kredytu, ktos tez nie rozlozy Ci na raty.
Co zrobisz z tym mieszkaniem jak stracisz prace? Sprzedac nie latwo, wlasnie dlatego ze tu sie normalnie nie kupuje mieszkan.
Dziewczyny nigdzie nie ubezpieczysz za darmo na swoim ubezpieczeniu, trzeba bedzie jej wlasne ubezpieczenie zalozyc, ale to po ciazy - w ciazy raczej zadne ubezpieczenie dziewuchy nie przyjmie, a socjal? Hmmm, pracujesz, chcesz kupic mieszkanie, to stac Cie na wychowanie dziewczyny, oraz wlasnego dziecka.
carlla, Wlasnie takie jest polskie wychowanie - mam, ale chce jeszcze wiecej :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

xortha 
Bardzo czesto tu bywa
that's me

Wysłany: 2012-01-17, 22:52   

sunny_boy napisał/a:
Nie, do bez przesady, kawalerk, lub male 2-pokojowe w nienajlepszej dzielnicy sa za ok. 42.000€, ale to na tyle, trzeba miec gotówke, bo zaden bank nie da Ci kredytu, ktos tez nie rozlozy Ci na raty.
Co zrobisz z tym mieszkaniem jak stracisz prace? Sprzedac nie latwo, wlasnie dlatego ze tu sie normalnie nie kupuje mieszkan.
Dziewczyny nigdzie nie ubezpieczysz za darmo na swoim ubezpieczeniu, trzeba bedzie jej wlasne ubezpieczenie zalozyc, ale to po ciazy - w ciazy raczej zadne ubezpieczenie dziewuchy nie przyjmie, a socjal? Hmmm, pracujesz, chcesz kupic mieszkanie, to stac Cie na wychowanie dziewczyny, oraz wlasnego dziecka.
carlla, Wlasnie takie jest polskie wychowanie - mam, ale chce jeszcze wiecej :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

bez przesady z tym ubezpieczeniem - dobrowolne ubezp zdrowotne to koszt ok 150 eur/mc - to nie jakies powalajace koszty. Łaski nie robia (o ile ma sie ciaglosc ubezp zdrowotnego np z PL).

xortha

sunny_boy 

Wysłany: 2012-01-17, 23:01   

xortha, O kosztach nie wspomnialem ani slowa, napisalem jedynie ze nie ma za darmo, a tak nawiasem to prywatne ubezpieczenie zawsze daje wieksze skladki dla kobiet niz dla mezczyzn w tej samej grupie wiekowej - wlasnie z tego wzgledu ze czesciej uczeszczaja do lekarza (ginekolog), jak i wlasnie w ciaze zachodza, a to dla ubezpieczenia zawsze jakis extra wydatek.
Tak czy inaczej, myslalem ze cos przeoczylem i czytajac dwa razy nie znalazlem miejsca w którym bym koszta wspomnial- no cóz, starosc nie radosc i moje oczy juz tez nie sa tyml czym kiedys byly :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

xortha 
Bardzo czesto tu bywa
that's me

Wysłany: 2012-01-17, 23:08   

sunny_boy napisał/a:
xortha, O kosztach nie wspomnialem ani slowa, napisalem jedynie ze nie ma za darmo, a tak nawiasem to prywatne ubezpieczenie zawsze daje wieksze skladki dla kobiet niz dla mezczyzn w tej samej grupie wiekowej - wlasnie z tego wzgledu ze czesciej uczeszczaja do lekarza (ginekolog), jak i wlasnie w ciaze zachodza, a to dla ubezpieczenia zawsze jakis extra wydatek.

100% racji, jesli chodzi ubezpieczenie prywatne.
Pisalem jednak o ubezpieczeniu w publicznej kasie, odnoszac sie do:
Cytat:
trzeba bedzie jej wlasne ubezpieczenie zalozyc, ale to po ciazy - w ciazy raczej zadne ubezpieczenie dziewuchy nie przyjmie

sunny_boy napisał/a:
Tak czy inaczej, myslalem ze cos przeoczylem i czytajac dwa razy nie znalazlem miejsca w którym bym koszta wspomnial- no cóz, starosc nie radosc i moje oczy juz tez nie sa tyml czym kiedys byly :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

:)

xortha

sunny_boy 

Wysłany: 2012-01-17, 23:16   

xortha, Uffff, to mnie uspokoiles, juz sie rzeczywiscie balem ze z wiekiem zaczynam sie sypac :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Pozdróffka :twisted: :twisted:

xortha 
Bardzo czesto tu bywa
that's me

Wysłany: 2012-01-17, 23:17   

sunny_boy napisał/a:
xortha, Uffff, to mnie uspokoiles, juz sie rzeczywiscie balem ze z wiekiem zaczynam sie sypac :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Pozdróffka :twisted: :twisted:

spoko spoko, najgorzej ze wzrokiem jest, jak sie juz zupelnie $$$ nie widzi ;)

xortha

firstcommunion 
Nowy

Wysłany: 2012-01-17, 23:37   

ok z socjalem tak jak myslalem, chciwos moja i mentalnosc polska :twisted: , co do mieszkania, pytam o raty, bo np na stronie z mieszkaniami http://www.immobilienscout24.de/expose/47171922 pod cena mieszkania jest Monatliche Rate (geschätzt) i sadzilem, ze jest to rata w splacie kredytowej mieszkania.

xortha 
Bardzo czesto tu bywa
that's me

Wysłany: 2012-01-17, 23:41   

firstcommunion napisał/a:
ok z socjalem tak jak myslalem, chciwos moja i mentalnosc polska :twisted: , co do mieszkania, pytam o raty, bo np na stronie z mieszkaniami http://www.immobilienscout24.de/expose/47171922 pod cena mieszkania jest Monatliche Rate (geschätzt) i sadzilem, ze jest to rata w splacie kredytowej mieszkania.

owszem, to rata. Ale najpierw musisz byc wiarygodnym partnerem dla niemieckiego banku, zeby chcial Ci skredytowac zakup mieszkania. A czesto banki nie chca Polakom otwierac nawet girokont...

xortha

sunny_boy 

Wysłany: 2012-01-17, 23:42   

firstcommunion, Nie- na portalacz handlu samochodów znajdziesz takie samo cos - to bank ma umowe z tym portalem ze powiazal ich "porównywarke" rat kredytowych i jak wszystko wypelnisz to przechodzisz na strone tego banku i skladasz podanie o kredyt, a kredyt niestety-musisz spelniac pewne kryteria jak na calym swiecie,trzeba miec dobre zarobki i stala prace - na gGewerbe musisz przedstawic ostatni bilans ROCZNY.

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2012-01-18, 00:06   

Generalnie po ostatnich kryzysach finansowych banki daja kredyty mieszkaniowe nawet rodowitym Niemcom z reguly tylko wtedy, gdy maja minimum 40% wkladu wlasnego, chyba ze ktos ma od kilkunastu lat prace w tym samym zakladzie i mozna przyjac, ze go juz nie zwolnia, ale nawet wtedy banki chca, zeby klient zawar ubezpieczenie na zycie zabezpieczajace ich ryzyko.

Osoba, ktora przyjechala dopiero zza granicy i jest na Gwerbie, i nie ma wysokiego ("wieksza polowa") wkladu wylasnego, nie ma co marzyc o kredycie mieszkaniowym.

firstcommunion 
Nowy

Wysłany: 2012-01-18, 00:30   

dzięki wielkie za informacje, już wszystko wiem :) Pozdrawiam!

helena
Nowy

Wysłany: 2012-01-18, 01:44   

Pogodniak napisał/a:
Generalnie po ostatnich kryzysach finansowych banki daja kredyty mieszkaniowe nawet rodowitym Niemcom z reguly tylko wtedy, gdy maja minimum 40% wkladu wlasnego, chyba ze ktos ma od kilkunastu lat prace w tym samym zakladzie i mozna przyjac, ze go juz nie zwolnia, ale nawet wtedy banki chca, zeby klient zawar ubezpieczenie na zycie zabezpieczajace ich ryzyko.

Osoba, ktora przyjechala dopiero zza granicy i jest na Gwerbie, i nie ma wysokiego ("wieksza polowa") wkladu wylasnego, nie ma co marzyc o kredycie mieszkaniowym.

Dokladnie tak jest. Osoby ktore mieszkaja krocej niz 3 lata w DE nie maja zadnych szans na taki kredyt, chyba ze wklad wlasny jest minimum 2/3 sumy. Kilka znajomych osob pod koniec 2011 roku staralo sie w wielu bankach o kredyt mieszkaniowy i okazalo sie ze bez naprawde solidnego zabezpieczenia nie ma szans aby taki kredyt otrzymac. Kolezanka (Polka) ktora jest tu okolo 3 lata i ma gewerbe otrzymala kredyt na kawalerke ale musiala wplacic wlasnie ta "wieksza polowe" (okolo 25tys z 35tys EURO)
Przed tzw."kryzysem" bylo oczywiscie duzo duzo latwiej. :grin:

asiaplomyk 
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2012-01-18, 06:50   

Podoba mi sie w Niemczech, ze sie wynajmuje mieszkania...mialam wlasnosc w Polsce i myslalam, ze bede tam mieszkac do konca zycia. Ludzie w Polsce marza o mieszkaniu i splacaja potem kredyty ze strasznym oprocentowaniem tylko po to, aby miec ten upragniony akt notarialny. To jest totalna bzdura. Wynajmowanie ma wiele plusow, jesli nie ma sie pracy mozna sie przeprowadzic do innego miasta, sprzedaz nie jest taka prosta i szybka, jest bieda, nikt nie ma gotowki w skarpecie, prawie nikt;)
Jesli wynajmujesz, to nie martwisz sie o wiele spraw typu dach, naprawa rur itd., placisz czynsz i tyle. A myslenie, ze lepiej splacac i potem cos miec jest nie z tych czasow. Nie majac mieszkania wlasnosciowego jest sie wolnym, w razie czego, "gasisz swiatlo" i szukasz czegos nowego:)
Czy wiesz, ze jak przyjedziesz do Berlina to bedziesz chcial tu zakotwiczyc na cale zycie?
jak odpowiesz sobie na to pytanie to znajdziesz rozwiazanie.
O kredycie zapomnij, w Polsce jest ciezko a tuuu? Nie jestes wiarygodny jako firma, raz do przodz raz do tylu. Poza tym ja bym nie chciala splacac cale zycie jakiejs kawalerki, ktorej potem nikt ode mnie nie bedzie chcial kupic.
pozdrawiam

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2012-01-18, 09:40   

Z tym "trudno sprzedac" to zalezy od dzielnicy. Ja sam kupilem mieszkanie w Prenzlauer Berg i to wcale nie bylo takie proste, bo bylo o wiele wiecej zainteresowanych kupnem niz sprzedajacych. Ja musialem oczywiscie brac kredyt i udalo mi sie kupic dopiero za 4-tym razym, inne mieszkania kupowali wlasnie za pieniadze "ze skarpety" adwokaci, lekarze, zamozni rodzice swoim dzieciom rozpoczynajacym studia w Berlinie itd itp. Poza tym jest tu duzo zagranicznych inwestorow, dla ktorych ceny w Berlinie sa bardzo atrakcyjne.

Mieszkam teraz jakis 1 km od granicy z Weddingiem. w banku wyraznie mi powiedzieli, ze kredytu na mieszkanie w Weddingu bym nie dostal, bo tam jest odwrotnie: duza podaz, maly popyt. Podobnie jest z Neukölln.

W Prenzlauer Berg jak buduja jakis apartamentowiec w plombie, to mimo NIEBOTYCZNYCH cen wszystkie mieszkania (oprocz tych mniej atrakcyjnych na parterze) sa wyprzedane przed wylaniem fundamentow!

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2012-01-18, 11:04   

asiaplomyk napisał/a:
ja bym nie chciala splacac cale zycie jakiejs kawalerki, ktorej potem nikt ode mnie nie bedzie chcial kupic.

Mozesz wynajac.

helena
Nowy

Wysłany: 2012-01-18, 16:27   

asiaplomyk napisał/a:
Ludzie w Polsce marza o mieszkaniu i splacaja potem kredyty ze strasznym oprocentowaniem tylko po to, aby miec ten upragniony akt notarialny. To jest totalna bzdura.
Jest to rzeczywiscie przerazajace jesli ktos bierze kredyt na 20-30 lat kiedy tak naprawde nie wiadomo co bedzie za rok lub dwa. Nie do pomyslenia dla przecietnego Niemca - kredyt na tak dlugi okres. Z drugiej strony gdyby mieszkania byly w Polsce tak samo latwo dostepne tzn bylo ich az tak duzo i mialy w miare przystepne ceny do wynajecia w stosunku do zarobkow - tak jak tutaj to ludzie rowniez az tak by ich nie kupowali. Podejrzwewam ze w Polsce za jakis czas bedzie podobnie jezeli w ciagu nastepnych lat wybudowanych zostanie duzo nowych osiedli.

Kania77
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2012-01-18, 17:09   

Ja sie podlacze do pytania o kupno mieszkania - przeczytalam za i przeciw, natomiast interesuje mnie co trzeba przedstawic bankom, jesli jest malzenstwo, jedna osoba pracuje na stale w firmie (duzej, stabilnej), druga ma kontrakty w ramach dzialanosci freelancerskiej. Ile wstecz trzeba okazac historie wplat? Jakiej wysokosci dochody itp? Chodzi mi o informacje, ktore pomoga mi przygotowac sie na rozmowe z bankiem.

sunny_boy 

Wysłany: 2012-01-18, 17:31   

Kania77,
- In jedem Fall muss sich der Kreditantragsteller mit einem Ausweis, einem Reisepass oder einer Identitätskarte persönlich ausweisen. Meist wird eine Kopie des Dokuments bei der Bank hinterlegt. Anzugeben sind außerdem Familienstand und der derzeitige Wohnort sowie die Anzahl der sorgeberechtigten Kinder.

- Für die Prüfung der Bonität ist es außerdem erforderlich, dass Sie einen Nachweis über die Höhe Ihres Privatvermögens, Ihr monatliches Einkommen oder die monatliche Rente erbringen. Ein Rentenbescheid oder eine Lohnbescheinigung des Arbeitgebers sind dafür ausreichend, gültig ist oftmals auch ein Kontoauszug. Weitere Einnahmen wie Unterhalt oder Mieteinkünfte sowie eventuell vorhandene Versicherungen sind außerdem anzugeben. Da eine Einnahmen/Ausgaben-Rechnung erstellt wird, sollte der Antragssteller die ungefähre Höhe seiner monatlichen Ausgaben kennen.
Wenn Sie selbstständig oder freiberuflich tätig sind, müssen Sie neben den Einkommenssteuererklärungen und -bescheide der letzten drei Jahre eine Einnahmen- und Ausgabenrechnung (Überschussrechnung) erbringen. Als mögliche Variante können Sie eine unterschriebene Gewinn- und Verlustrechnung oder die Bilanzen einreichen.

- Ebenfalls nachzuweisen sind bestehende Finanzierungen, entweder anhand von Kontoauszügen oder Kreditverträgen.

- Dient der Kredit einer Baufinanzierung, sind Unterlagen wie Grundbuchauszug, Objektfotos und die Flurkarte vorzuweisen.

Odpowiedz do tematu