|
Rozmowa przez tel. z pracodawca
| Autor |
Wiadomość |
one_way_ticket
Nowy

|
Wysłany: 2009-11-11, 17:07 Rozmowa przez tel. z pracodawca
|

|
|
witam,
czy wypada rozmawiac od razu po angielsku z pracodawca - firma miedzynarodowa z niemczech ? (maja str w jez ang i niem). bo ja wyraznie zaznaczylem w CV, ze angielski mam lepszy, niz niemiecki a mimo to, odezwali sie do mnie. i z pania od rekrutacji po angielsku sobie rozmawialem. i rozmowe mam miec za kilka dni. jest to firma z branzy inzynierskiej.
jesli tak, to nastepne pytanie. jak powinien wygladac przebieg takiej rozmowy ?
czy wolno mi sie "wtracac" a jesli tak, to w jakich moementach ? czy najpierw zostane przesluchany, poproszony o przedstawienie siebie + swojego doswiadczenia ?
czy taktowne/nietaktowne wydaje sie zadawanie pytan typu:
-czy to praca bardziej na miejscu/biurowa, czy tez moze jezdzenie do fizycznych obiektow/klientow i opieka nad systemami.
-w jakich godzinach sie pracuje ? (w ogl. o prace niby napisane ze musisz byc "fleksyjny" - czy to od razu oznacza, ze czeka mnie duzo nadgodzin, czy standardowe 40h ) ?
-czy firma pomaga w znalezieniu zakwaterowania ?
-czy w firmie sa posilki/obiady?
rekrutacja wyglada tak, ze ja siedze na miejscu w PL jak przejde etap tel. to mnie zapraszaja do niemiec i tam jest jeszcze rozmowa. moze wiec wtedy te pytania zadawac ? a moze nie, bo przynajmniej sobie oszczedze czas/koszty dojazdu, gdyby na miejscu nie wypalilo ? |
|
|
|
 |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-11-12, 11:16
|

|
|
| one_way_ticket napisał/a: | | czy wypada rozmawiac od razu po angielsku z pracodawca - firma miedzynarodowa z niemczech ? | w Niemczech prawie każdy mówi po angielsku, a już na pewno ludzie w międzynarodowej firmie, która planuje zatrudnić kogoś "nie z Niemiec", więc bez obaw możesz mówić p0o angielsku, chyba że wyraźnie zaznaczą, że chcą po niemiecku.
| Cytat: | jesli tak, to nastepne pytanie. jak powinien wygladac przebieg takiej rozmowy ?
czy wolno mi sie "wtracac" a jesli tak, to w jakich moementach ? czy najpierw zostane przesluchany, poproszony o przedstawienie siebie + swojego doswiadczenia ? | Nie ma konkretnego scenariusza, po prostu musisz się przygotować na pytania w stylu "dlaczego chce pan pracować w naszej firmie", "dlaczego powinniśmy pana zatrudnić".
| one_way_ticket napisał/a: | czy taktowne/nietaktowne wydaje sie zadawanie pytan typu:
-czy to praca bardziej na miejscu/biurowa, czy tez moze jezdzenie do fizycznych obiektow/klientow i opieka nad systemami.
-w jakich godzinach sie pracuje ? (w ogl. o prace niby napisane ze musisz byc "fleksyjny" - czy to od razu oznacza, ze czeka mnie duzo nadgodzin, czy standardowe 40h ) ? | zwykle pytają, czy "ma pan jakieś pytania" i wtedy możesz je zadać
| Cytat: | -czy firma pomaga w znalezieniu zakwaterowania ?
-czy w firmie sa posilki/obiady? | te pytania zostawiłabym na moment, kiedy zostaniesz już przyjęty
Powodzenia! |
_________________ Come on and do the jailhouse rock with me! |
|
|
|
 |
malyberlin
Dyskutant

|
Wysłany: 2009-12-20, 02:41
|

|
|
[quote="irmencja666"] | one_way_ticket napisał/a: | | czy wypada rozmawiac od razu po angielsku z pracodawca - firma miedzynarodowa z niemczech ? | w Niemczech prawie każdy mówi po angielsku,
Wiekszej bzdury juz dawno nie slyszalem |
|
|
|
 |
Bosch
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-12-20, 11:02
|

|
|
Powiedzmy ze w duzych miastach lielu ludzi bez problemu mowi po angielsku, a juz w firmach miedzynardowych to raczej podstawa.
U mnie tez w firmie trzeba mowic po angielsku, bo sa sprawy miedzynarodowe i czeste wyjazdy zagranczne, wiec jak bedziesz miec podobna firme, to angielski jest waznejszy niz niemiecki.
Choc pare niemcow znajdzie sie zawisnych, ze nie umieja angielskiego dobrze jak np ty. |
_________________ Niemcy -Polska, droga 93
http://www.youtube.com/wa...layer_embedded# |
|
|
|
 |
Krawczyk Muller
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2010-01-29, 00:06
|

|
|
No własnie, z tym angielskim różnie bywa, ale nie w tym rzecz -
- zapamiętajcie na wieki:
Tyle znaczysz dla pracodawcy / takie masz szanse na pracę , ile jesteś dla niego wart, na ile pasujesz do jego potrzeb -
- trzeba poszukać takiego pracodawcy, który potrzebuje takiego człowieka jak ty, potem mu to uświadomić i przedstawić się jako osoba, która przyniesie mu , w efekcie, furę pieniędzy, ewentualnie - rozwiąże jego problemy.
Nie bójcie się rozmawiać. |
_________________ Krawczyk & Muller - Niemiecka jakość - Polskie ceny. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|