forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Rozmowa przez tel. z pracodawca

Autor Wiadomość
one_way_ticket 
Nowy

Wysłany: 2009-11-11, 17:07   Rozmowa przez tel. z pracodawca

witam,

czy wypada rozmawiac od razu po angielsku z pracodawca - firma miedzynarodowa z niemczech ? (maja str w jez ang i niem). bo ja wyraznie zaznaczylem w CV, ze angielski mam lepszy, niz niemiecki a mimo to, odezwali sie do mnie. i z pania od rekrutacji po angielsku sobie rozmawialem. i rozmowe mam miec za kilka dni. jest to firma z branzy inzynierskiej.

jesli tak, to nastepne pytanie. jak powinien wygladac przebieg takiej rozmowy :grin: ?

czy wolno mi sie "wtracac" a jesli tak, to w jakich moementach ? czy najpierw zostane przesluchany, poproszony o przedstawienie siebie + swojego doswiadczenia ?

czy taktowne/nietaktowne wydaje sie zadawanie pytan typu:
-czy to praca bardziej na miejscu/biurowa, czy tez moze jezdzenie do fizycznych obiektow/klientow i opieka nad systemami.
-w jakich godzinach sie pracuje ? (w ogl. o prace niby napisane ze musisz byc "fleksyjny" - czy to od razu oznacza, ze czeka mnie duzo nadgodzin, czy standardowe 40h ) ?
-czy firma pomaga w znalezieniu zakwaterowania ?
-czy w firmie sa posilki/obiady?

rekrutacja wyglada tak, ze ja siedze na miejscu w PL jak przejde etap tel. to mnie zapraszaja do niemiec i tam jest jeszcze rozmowa. moze wiec wtedy te pytania zadawac ? a moze nie, bo przynajmniej sobie oszczedze czas/koszty dojazdu, gdyby na miejscu nie wypalilo ?

irmencja666
Super Dyskutant

Wysłany: 2009-11-12, 11:16   

one_way_ticket napisał/a:
czy wypada rozmawiac od razu po angielsku z pracodawca - firma miedzynarodowa z niemczech ?
w Niemczech prawie każdy mówi po angielsku, a już na pewno ludzie w międzynarodowej firmie, która planuje zatrudnić kogoś "nie z Niemiec", więc bez obaw możesz mówić p0o angielsku, chyba że wyraźnie zaznaczą, że chcą po niemiecku.
Cytat:
jesli tak, to nastepne pytanie. jak powinien wygladac przebieg takiej rozmowy :grin: ?

czy wolno mi sie "wtracac" a jesli tak, to w jakich moementach ? czy najpierw zostane przesluchany, poproszony o przedstawienie siebie + swojego doswiadczenia ?
Nie ma konkretnego scenariusza, po prostu musisz się przygotować na pytania w stylu "dlaczego chce pan pracować w naszej firmie", "dlaczego powinniśmy pana zatrudnić".
czy taktowne/nietaktowne wydaje sie zadawanie pytan typu:
-czy to praca bardziej na miejscu/biurowa, czy tez moze jezdzenie do fizycznych obiektow/klientow i opieka nad systemami.
-w jakich godzinach sie pracuje ? (w ogl. o prace niby napisane ze musisz byc "fleksyjny" - czy to od razu oznacza, ze czeka mnie duzo nadgodzin, czy standardowe 40h ) ?
zwykle pytają, czy "ma pan jakieś pytania" i wtedy możesz je zadać
Cytat:
-czy firma pomaga w znalezieniu zakwaterowania ?
-czy w firmie sa posilki/obiady?
te pytania zostawiłabym na moment, kiedy zostaniesz już przyjęty

Powodzenia! :D

malyberlin 
Dyskutant

Wysłany: 2009-12-20, 02:41   

[quote="irmencja666"]
czy wypada rozmawiac od razu po angielsku z pracodawca - firma miedzynarodowa z niemczech ?
w Niemczech prawie każdy mówi po angielsku,

Wiekszej bzdury juz dawno nie slyszalem :lol:

Bosch
Super Dyskutant

Wysłany: 2009-12-20, 11:02   

Powiedzmy ze w duzych miastach lielu ludzi bez problemu mowi po angielsku, a juz w firmach miedzynardowych to raczej podstawa.
U mnie tez w firmie trzeba mowic po angielsku, bo sa sprawy miedzynarodowe i czeste wyjazdy zagranczne, wiec jak bedziesz miec podobna firme, to angielski jest waznejszy niz niemiecki.
Choc pare niemcow znajdzie sie zawisnych, ze nie umieja angielskiego dobrze jak np ty.

Krawczyk Muller 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2010-01-29, 00:06   

No własnie, z tym angielskim różnie bywa, ale nie w tym rzecz -

- zapamiętajcie na wieki:

Tyle znaczysz dla pracodawcy / takie masz szanse na pracę , ile jesteś dla niego wart, na ile pasujesz do jego potrzeb -

- trzeba poszukać takiego pracodawcy, który potrzebuje takiego człowieka jak ty, potem mu to uświadomić i przedstawić się jako osoba, która przyniesie mu , w efekcie, furę pieniędzy, ewentualnie - rozwiąże jego problemy.

Nie bójcie się rozmawiać.

Odpowiedz do tematu