| Autor |
Wiadomość |
Raider
Nowy

|
Wysłany: 2010-04-29, 14:18 Start w berlinie?
|

|
|
Witam serdecznie. To mój pierwszy post na tym forum, choć przeglądam Wasze posty od kilku miesięcy. Nazywam się Damian i pochodzę z Opole.
Opiszę teraz jak wygląda moja sytuacja i chciałbym Was poprosić o jakieś wskazówki, rady czy coś co ułatwi "start w berlinie"
Mam 20 lat w czerwcu dokładnie 19 biorę ślub z moją ukochaną perełką.
Posiadam czerwony paszport po dziadku, a w Niemczech pracowałem przez 5 miesięcy. W kwietniu br. musiałem się zwolnić z tego względu, ze dużo pracy jest przed ślubem a szef nie chciałby mi dać tyle wolnego ile potrzebuje. Praca to porażka polegała na realizacji zamówień dla sklepów. Nieważne czy środa czy niedziela do pracy trzeba isc 7 dni w tygodniu jeszcze w godzinach 16-1 (do końca, aż skończą się zalecenia) no i praca na akord, dziennie 5 ton przerzucałem ziemniaków marchewki itd. za naprawdę nie duże pieniądz. Wiem ze już tam nie wrócę. Podczas pobytu w Niemczech udało mi się poznać Panią Grażyna Lasek która zajmuje się przeprowadzka. Na spotkaniu udało się ustalić ze najlepiej będzie abym pracował cały czas, miedzy czasie ślub a po ślubie załatwianie mieszkania. Jednak te plany się pozmieniały w końcu Ślub jest tylko jeden raz w życiu.
I warto naprawdę skutecznie się przygotować.
Nie wiem jak to rozstrzygnąć. Nie mam rodziny w Niemczech ani nikogo kto mógłby przenocować mnie i przyszłą zonę. Proszę mi powiedzieć jak zacząć. Chcielibyśmy dostać jakieś mieszkanie na początek, nie musi być super. No i zapisać się na kurs niemieckiego bo ja średnio się komunikuje tyle co nauczyłem się w pracy przez kilka miesięcy.
Chce dodać na koniec że my po ślubie nie mamy mieszkania dlatego nam zależny na wyjeździe do Niemiec .
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
pingwinek
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-04-30, 21:15
|

|
|
| Powiem tobie tyle że bedzie tobie bardzo cieżko bo jak niemasz rodziny lub znajomych w berlinie to nie bedziesz miał sie gdzie zameldować i zacząc załatwiac wszystkich spraw związanych z zamieszkaniem w berlinie a twoje przyszłej żonie nic tutaj nie przysługuje chociaż ty masz niemiecki paszport,dlatego popełniłes bład że stracileś prace i meldunek i zrobiłes sobie pod górke i nie posuchałes rad pani Grażyny Lasek,która bardzo dobrze tobie radziła ze masz wziaść slub w berlinie i pożniej do siebie sprowadzić przyszła żone,szkoda ze uczysz się na błedach to teraz będziesz musiał cierpiec za swoje głupoty.. |
|
|
|
 |
malyberlin
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2010-05-01, 00:06
|

|
|
| pingwinek napisał/a: | | Powiem tobie tyle że bedzie tobie bardzo cieżko bo jak niemasz rodziny lub znajomych w berlinie to nie bedziesz miał sie gdzie zameldować i zacząc załatwiac wszystkich spraw związanych z zamieszkaniem w berlinie a twoje przyszłej żonie nic tutaj nie przysługuje chociaż ty masz niemiecki paszport,dlatego popełniłes bład że stracileś prace i meldunek i zrobiłes sobie pod górke i nie posuchałes rad pani Grażyny Lasek,która bardzo dobrze tobie radziła ze masz wziaść slub w berlinie i pożniej do siebie sprowadzić przyszła żone,szkoda ze uczysz się na błedach to teraz będziesz musiał cierpiec za swoje głupoty.. |
pingwinek kto ci takich glupot naopowiadal ze jego zonie nic tutaj nie przysługuje,jako zonie Niemca przysluguja jej wszystkie prawa jakie przysluguja niemcowi oprocz prawa go glosowania ale to akurat nie jest im potrzebne do szczescia przynajmniej na początku ale masz racje ze bez znajomych,rodziny i jezyka bedzie im bardzo ciezko pozalatwiac wszystko co potrzebne na nowej drodze zycia.
Raider moja rada powinienes na poczatek znalezc w Berlinie jakas bratnia dusze najlepiej na JB bo taka osoba ma duzo czasu i bedzie ci mogla pomoc przynajmniej na poczatku..
Czekam na burze chociaz deszczu nie widze ...... |
|
|
|
 |
*Lena*
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 2 razy Posty: 50 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-05-01, 14:20
|

|
|
| ???? tzn. |
|
|
|
 |
pingwinek
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-05-01, 14:23
|

|
|
| Sam przesto przeszedłem także wiem jak to jest z tym zalatwianiem,a niemcy to tacy biurokraci,że głowa boli,i bedą tobie robic z wszystkim podgórke,zobaczysz jak przyjedziesz i przekonasz sie na własnej skórze.a co do osby to sie zgadzam żebyś sobie znalazł kogos kto jest na job center i ma bardzo dużo czasu bo troszke czasu zmarnujesz czym wszystko załatwisz dla swojej przyszłej żony.życze powodzenia. |
|
|
|
 |
Raider
Nowy

|
Wysłany: 2010-05-03, 07:58
|

|
|
pingwinek - nie mialem wyboru, slub chyba jest wazniejszy niz praca w light firmie.
A nawet jesli zostałbym w niemczech to co? Slubu w niemczech bysmy nie wzieli bo totalnie tego bym nie widzial, wiec w Polsce by byl, moze szef dalby mi akurat wolne zeby sie wstawic na własne wesele (nic po nim nie wiadomo poza tym ze zawsze moze załadowac Cie w H...) . A po slubie co? Mieszkanie moze udalo by sie załatawić ale z pracy by mnie nie zwolnili tylko sam bym musial sie zwolinic a w tedy to NAPEWNO mi nic nie przysługuje.
A sa moze na forum osoby ktore sie zajmuja zalatwianiem takich spraw i maja mozliwosc udostepnic jakas przejsciowke. Z tego co wiem to kiedys byly takie mieszkanka na jakis czas z Czerwonego Krzyża
Czy Job Center (JC) to instytucja ktora zalatwia socjal bo myslalem ze to Arbaitzone czy jakos tak |
|
|
|
 |
blitzputz
Staly bywalec forum Integrationszentrum

|
Wysłany: 2010-05-03, 11:08
|

|
|
Chetnie pomozemy. Nawet z lokum.
Beratung in Berlin
Büro:
Thulestr. 54-64, II OG
13189 Berlin
Telefon: 030/ 64 83 02 58
Mobil: 0176/ 61 28 64 55 |
|
|
|
 |
berlinoffice
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz Posty: 22 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-05-24, 15:15
|

|
|
zostancie u pani Grazyny.
Ta kobieta pomogla juz nie jednemu i zna sie na zeczy!! |
|
|
|
 |
Igulinka
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-05-26, 09:54
|

|
|
| A co to za kobieta? w czym ona pomaga? (oprocz przeprowadzek tak jak to wyżej jest napisane) jest jakimś doradcą? |
|
|
|
 |
klaudia2010
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-05-26, 11:12
|

|
|
| Ale Pani ciekawa, nowa na forum, a taka ciekawa, prosze poczytac wszystkie posty to bedzie Pani wiedziala wiecej . Dziwny ten Swiat, sa ludzie , ktorzy chca pomoc z serca i zaraz sa brani pod LUPE !!!!!!!! |
|
|
|
 |
Igulinka
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-05-26, 12:05
|

|
|
broń boże nikogo pod lupę nie biorę! Pytam bo sama potrzebuję pomocy i szukam wszelkich możliwych dróg...
Nie wiedziałam że ta pani ma swój własny wątek na forum. Szkoda że takie pytania są brane za atak |
|
|
|
 |
Alislaw
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2010-05-26, 17:07
|

|
|
| Raider przygotuj sie ze to wszystko troszke potrfa .Najwazniejszy jest meldunek dla Ciebie i zony .Pozniej zgloszenie do Job Center ,zalatwienie ubezpieczenia ,szukanie mieszkania.Wszystko moze potrfac jakies 6 tyg. |
|
|
|
 |
|
|