|
Steuernummer a agencje pracy tymczasowej w PL???
| Autor |
Wiadomość |
thomasz90
Nowy

|
Wysłany: 2011-02-15, 12:25 Steuernummer a agencje pracy tymczasowej w PL???
|

|
|
Witam,
Aktualnie przebywam w polsce i pracowałem w październiku-listopadzie 2010r. w Niemczech przez agencję pracy tymczasowej (dla posiadaczy niemieckiego paszportu lub nawet samego "sztatu niemieckiego").
Lecz agencja ta nie wydała mi żadnego Steuernummer'u ani nic podobnego. A mieszkanie, a raczej psełdo-radziecki-hotel na 40 ludzi, były raczej bez meldunku, to czy pracodawca powinien mi wydać jakiś dokument jak np. odpowiednik polskiego NIP'u czy nawet jakiś papier ile zarobiłem?, czy bez meldunku nie dostaje się czegoś takiego??????
<u>( To gdzie się mam niby z tego rozliczyć w Polsce, czy w Niemczech czy o co chodzi??? ) </u>
Szczerze powiedziawszy zaczynam myśleć, że firma z biurem w polsce mogła wysyłać ludzi "na czarno" do pracy, bo żadnych papierów nie dali, a nawet kopii umowy, a zarobione pieniądze do ręki.
Bardzo mi na waszej pomocy zależy, ponieważ za niedługo mam wyjechać do Niemiec już na dobre, lecz jeżeli te biuro pośredniczące wyrobiło mi jakiś Steuernummer, a mi tego nie dali, to raczej będę mieć problem z podjęciem nowej pracy.
Przecież w Polsce też dwa razy NIP'u mi nie wyrobią .
Bardzo bym prosił o poradę. |
|
|
|
 |
slaw3k3
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-02-23, 23:02
|

|
|
| o sztojanumer bez meldunku ciężko.. prawdopodobnie na czarno Was zatrudnili, a jaka to agencja jak można wiedzieć dla potomnych? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|