|
szukam info jak otworzyc oddzial firmy polskiej w berlinie
| Autor |
Wiadomość |
georgina
Nowy

|
Wysłany: 2004-09-17, 19:18 szukam info jak otworzyc oddzial firmy polskiej w berlinie
|

|
|
szukam info jak otworzyc oddzial firmy polskiej w berlinie. jest to firma produkcyjno-uslugowa i chcialaby wejsc ze swoimi produktami na rynek niemiecki. w niemczech firma ta nie chcialaby produkowac a jedynie sprzedawac. gdzie mam sie zgloscic, do jakiej placowki w niemczech i jakie formalnosci trzeba wypelnic? jak szukac lokalu pod oddzial firmy?dzieki |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

Pomogła: 40 razy Posty: 1549 Skąd: ???
|
Wysłany: 2004-09-17, 20:08 Re: szukam info jak otworzyc oddzial firmy polskiej w berlin
|

|
|
| georgina napisał/a: | szukam info jak otworzyc oddzial firmy polskiej w berlinie. jest to firma produkcyjno-uslugowa i chcialaby wejsc ze swoimi produktami na rynek niemiecki. w niemczech firma ta nie chcialaby produkowac a jedynie sprzedawac. gdzie mam sie zgloscic, do jakiej placowki w niemczech i jakie formalnosci trzeba wypelnic? jak szukac lokalu pod oddzial firmy?dzieki |
a w jakiej wysokości przewidujesz prowizję dla tego ,kto udzieli Ci tych wszystkich informacji? |
|
|
|
 |
Marcin
Administrator

|
Wysłany: 2004-09-18, 09:30
|

|
|
Najwiecej informacji otrzymasz w konsulacie RFN w Warszawie a tutaj w Ausländerbehörde
Landeseinwohneramt Berlin
Abteilung Ausländerangelegenheiten (Abt. IV)
Friedrich-Krause-Ufer 24
13353 Berlin
Telefon: (030) 90269 - 0
FAX: (030) 90269-4099 |
|
|
|
 |
Bosch
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-09-18, 18:56 od innej strony spojrzenie::::::::::::::
|

|
|
| alisa napisał/a: | a w jakiej wysokości przewidujesz prowizję dla tego, kto udzieli Ci tych wszystkich informacji? |
Alisa..., to nie jest kancelaria doradcza, tylko Forum dla Polonii i o Polonii. Kazdy ma prawo sie dowiedziec informacji, jesli sie o to zapyta. Troche mnie rozczarowalo Twoje zachowanie, bo.....w ten sposob postepuja polacy, ktorzy wykorzystuja fakt, niewiedzy innych mniej uswiadomionych czyli wg dewizy:
"chesz wiedziec..to zaplac mi ..wowczas ci powiem" -
Ja takich ludzi sie wystrzegam na odleglosc.... Polacy powinni sobie pomagac za granica, a nie czerpac z tego korzysci, ze ktos nie wie czegos. (...)
Pozniej jest taka sytuacja np. jaka miala miejsce w Londynie, ze Polak potrafi oszukiwac, wykorzystac Polaka, a caly swiat patrzy na to jak narod Papieza szanuje sie. Jest mi wystyd wowczas ze jestem POLAKIEM
jestem w szoku ! |
_________________ Niemcy -Polska, droga 93
http://www.youtube.com/wa...layer_embedded# |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-09-18, 21:30
|

|
|
| Bosch ,spoko ,spoko,weź najpierw głęboki oddech ,pomyśl,przeczytaj i jeszcze raz pomyśl.Chyba nie sądzisz że napisałam to na poważnie?! Bardzo słusznie wyraziłeś w pierwszym zdaniu pogląd że to nie biuro informacyjne ,kursy prowadzenia "byznesu"czy też firma zajmująca się fachowym doradztwem z dziedziny gospodarki,handlu i bóg wie czego jeszcze.To FORUM DYSKUSYJNE!dla Polonii i o Polonii.Można tu zdobyć informacje bardzo ogólne,dotyczące codziennego życia.Jedni stawiają pytania dotyczące adresów sklepów ,placówek kulturalnych,terminów takich czy innych imprez,pytania dotyczące komunikacji,lokalizacji ,bywają drobne ogłoszenia prywatne i cała masa innych SENSOWNYCH i zgodnych z ideą działalności Forum Dyskusyjnego pytań.Ponadto prowadzone są dyskusje na przeróżne tematy począwszy od polityki a skończywszy na ......................przepisach kulinarnych.Tak jest słusznie i dobrze....według mnie.Z tego co zaobserwowaliśmy ,nie tylko ja ,bo Ty również,pojawiają się posty-pytania w/g mnie wykraczające poza te ramy.Jak choćby właśnie ten post ,na który żartobliwo-ironicznie odpowiedziałam a co z koleji Ciebie"zszokowało".Mnie "zszokowały" te pytania.Nie jestem w stanie sobie wyobrazić że ktoś zajmujący się na serio działalnością gospodarczą ,chcący wejść ze swoją firmą na zagraniczny rynek ,nie ma bladego pojęcia jak się do tego zabrać.Beztrosko i radośnie stawia pytania dotyczące funkcjonowania jego firmy!!! i to w zasadzie od A do Z na forum dyskusyjnym.Bosch ,przeczytaj dokładnie te pytania i pomyśl....."jak mam otworzyć odział firmy polskiej w Berlinie"!!! jakie i gdzie formalności mam załatwić!gdzie i jak mam szukać siedziby dla swojej firmy"!! Naprawdę nie wiem czy to szczyt naiwności czy bezczelności?Przecież to są pytania dla profesjonalistów z dziedziny ekonomii ,organizacji i zarządzania! Jak można być tak naiwnym i wierzyć że ktoś na forum odpowie na takie pytania szczegółowo z podaniem detali?popatrz....Marcin bez zbędnych komentarzy podał adresy placówek gdzie powinno się zwrócić,dla każdego rozsądnego człowieka jest to oczywiste......w pierwszej kolejności muszę udać się do urzędów zajmującymi się interesującymi mnie formalnościami.Skoro nie wiem gdzie takie placówki są ,logicznym następstwem jest pytanie o adresy tych urzędów a nie prośba o poradę "jak mam otworzyć odział firmy"i kolejne bezsensowne w tym miejscu pytania.Bosch ,naprawdę niepotrzebnie się aż tak unosisz .Nie zrozumiałeś moich intencji,piszesz o żerowaniu na tragicznej sytuacji Polaków ,o wyzyskiwaniu o oszustwach.Słusznie masz racje,to godne najwyższego potępienia i pogardy.Ale spróbujmy teoretycznie odwrócić sytuacje..........ktoś z Polski chce ,tak jak w tym przypadku ,wprowadzić swoją firmę na rynek niemiecki,nie wie jak się do tego zabrać ,jest nieudolny ,nie chce mu się osobiście poświęcać czasu na załatwianie ,z tym załatwianiem związane są oczywiście wydatki i to nie małe i cała masa innych spraw .Po co ma się trudzić i wdawać w koszty ? Przecież można to załatwić inaczej ,wystarczy na Forum Polonii postawić konkretne pytania i oczekiwać że znajdzie się filantrop ,który za niego to załatwi,dowie się gdzie i co mu potrzebne ,udzieli porady profesjonalnej ,poświęci swój czas ,bezpłatnie i tak dalej i tak dalej.Bosch ......mam dla Ciebie propozycje;-)skoro tak oburzyłeś się moją odpowiedzią .....okaż swoją dobrą wolę i wielkie serce.Idź załatwiaj ,zdobywaj informacje,telefonuj ,ślij faxy,pisz podania ,wypełniaj ankiety i formularze ,rób tłumaczenia,wędruj od urzędu do urzędu i pertraktuj z władzami,dawaj na własny koszt ogłoszenia o poszukiwaniu lokalu na firmę,możesz nawet maklera zapłacić z własnej kieszeni,no i takie inne "drobiażdżki" z tym związane.I co Ty na to? zamiast się tu oburzać ,poświęć się w imię solidarności z rodakami.To tyle teoretyzowania.Bosch ,ja rozumiem o co Tobie chodzi,szkoda że Ty nie rozumiesz mnie.Podobnie jak podejrzewam że autorka tego postu miała właśnie na myśli pytania o adresy placówek do których powinna się udać.Strasznie jednak nieudolnie jej to wyszło.Więc pozwoliłam sobie na żart typu "na głupie pytania dostaje się głupią odpowiedź".Uważam że nasi rodacy w kraju też powinni sobie trochę trudu zadać by jasno ,konkretnie ,zrozumiale i przedewszystkim sensownie komunikować się z rodakami z zagranicy.Może to moje subiektywne odczucie ,ale często je miewam gdy czytam posty osób z Polski .Rzucają pytaniami niczym przy okienku informacyjnym w jakimś urzędzie,bardzo rzadko zdarzy się by ktoś podziękował ,napisał coś uprzejmego sympatycznego i nie związanego z jego własnym interesem.Mówiąc pospolicie .......uzyskali to co chcieli poczym zabierają "dupe w troki" i tyle ich widać.....aż do następnego razu.gdy znowu czegoś od nas potrzebują. |
|
|
|
 |
Bosch
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-09-18, 22:07
|

|
|
Moze masz racje, ale nie nalezy sie unosic czolem do gory.
Rozni ludzi sa, roznych informacji poszukuja.Oczywiscie, takie sprawy musza zalatwiac sobie sami. Nikt tego za nich nie zrobi. Ale zawsze odrobina dobrej woli, tj. podawajac adresy urzedow, to jak przyznasz wysilku.... nie kosztuje zadnego. Zgadza sie, Marcin podal adres i wszystko jest porzadku.
Tak wiec na przyszlosc mozna w inny sposob tzn, bardziej jaskrywy odpowiedziec na post od ktoregokolwiek z rodakow, a nie od razu wyjsc ze slowem NIE !. Ja w ten sposob to odebralem, niestety. |
_________________ Niemcy -Polska, droga 93
http://www.youtube.com/wa...layer_embedded# |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-09-18, 22:25
|

|
|
| Bosch ,już nie wiem jak mam Ci jaśniej tłumaczyć żebyś mnie zrozumiał?!Czy ja powiedziałam że nie powinniśmy udzielać odpowiedzi na pytania ,skoro możemy to zrobić?jeśli Ci się chce przeglądnij moje posty ,obecne ,dawniejsze.Jeśli jestem w stanie przekazać komuś informacje o jaką pyta, to robię to z ochotą ,bezinteresownie ,zgodnie ze stanem mojej wiedzy.Generalnie chodzi mi o to że ludzie czasem stawiają pytania tak durne i bezsensowne ,że jedyną odpowiedzią jest taka riposta by trochę się zastanowili.Chociaż wątpie by to coś pomogło ,mądry rady nie potrzebuje a głupi i tak niezrozumie. |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-09-19, 08:08
|

|
|
Bosch-ek wyluzuj
Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę |
_________________ KochamFotografie |
|
|
|
 |
Anetta
Super Dyskutant

Pomogła: 8 razy Posty: 1317 Skąd: Berlin i okolice
|
Wysłany: 2004-09-19, 09:46
|

|
|
Uhhhh.... Milej niedzieli |
_________________ pozdrawiam
 |
|
|
|
 |
georgina
Nowy

|
Wysłany: 2004-09-19, 13:54
|

|
|
przepraszam was bardzo ze jestem tematem waszych kłotni nie taki byl moj zamiar...to fakt moze niejasno wyrazilam swoje pytanie, dziekuje za odpowiedzi...to moj pierwszy raz w wystapieniu na forum i w sumie nie bardzo wiedzialam jak mam opisac to o co mi chodzi..jeszcze raz dziekuje |
|
|
|
 |
Bosch
Super Dyskutant

|
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2004-09-19, 15:45
|

|
|
Racja! Zawsze ,chętnie i w miarę możliwości !
Pozatym to nie jest żadna kłótnia ,tylko rzeczowa dyskusja ludzi o odmiennych poglądach |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|