JajoWasz
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-09-11, 22:49 Ubezpieczenie
|

|
|
Na dniach mam rozpocząć pracę w McDonald's. Wszystkie potrzebne dokumenty wydawało mi się, że już zebrałem, tj. zameldowałem się, czekam na Identifikationsnummer by wyrobić Lohnstuerekarte no i Gesundheitspass też mam. W Maku powiedziano mi jednak, że potrzebne mi jest jakieś ubezpieczenie. Niestety mój niemiecki nie jest jeszcze na tyle perfekcyjny, bym wyłapał każde słowo z tej urzędniczej, oficjalnej terminologii, a też nie chciałem głupa zgrywać, że nie wiem co się do mnie mówi.
Supervisor mówił coś o Krankenhausie, AOK itd. czyli przypuszczam, że chodzi o krankenversicherung. Szczerze mówiąc, nie wiem dlaczego, ale wydawało mi się, a być może bardziej miałem taką nadzieję, że to pracodawca ubezpiecza. I wszystko byłoby ok, ale z tego co mówił o kwotach, to przewinęło się 10 euro. Tylko, że to wydaje się niemożliwe, i teraz pytanie o jakie inne ubezpieczenie może mu chodzić proszę państwa? Czy po prostu facet nie zna realiów, bo słyszałem, że takie zdrowotne to tutaj koszt nawet 80/100 euro!
I jeszcze jedno pytanie - podobno NFZ pokrywa koszty leczenie od czasu wejścia do Unii, a ubezpieczony w Polsce naturalnie jestem. Jak to wygląda w rzeczywistości? Czy nie byłoby łatwiej i taniej w Polsce na wyjazd zagraniczny + praca niż w Niemczech to robić za te 100 euro miesięcznie?
Tak dla informacji, cobyście mieli lepszy pogląd na sytuację i mi bardziej pomogli, to jestem studentem poniżej 25. roku życia (bo słyszałem, że poniżej płaci się mniej). Studentem polskim, nie niemieckim. |
|