| Autor |
Wiadomość |
hrabina
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-03-06, 15:16 Umowa o pracę + Gewerba
|

|
|
| Mając umowę o pracę, Gewerbę i umowę z państwową Krankenkasse, składkę na Kasę Chorych odprowadza się z umowy o pracę. A co się dzieje z Gewerbą? Czy z dochodów z Gewerby też trzeba odprowadzać jakiś procent do Kasy? Składkę ubezpieczeniową płaci się wtedy z tych dwóch źródeł zarobku czy tylko z jednego można? |
|
|
|
 |
blitzputz
Staly bywalec forum Integrationszentrum

|
Wysłany: 2010-03-07, 12:51
|

|
|
W przypadku zatrudnienia na umowe o prace i dzialalnosci gospodarczej, jest tak, ze decyduje wysokosc zarobkow z obu zrodel.
Jesli dochody z dzialalnosci gospodarczej sa wieksze, to niestety ale panstwowa kasa oddali wniosek o ubezpieczenie, stwierdzajac, ze oplacanie skladek z umowa o prace jest niezgodna z prawem. To naturalnie dotyczy osob, ktore skladaja dopiero wniosek o ubezpieczenie i posiadaja dochody z tych dwoch zrodel. Np. jest sie przyjetym na 420,00€ na umowe o prace, a z gewerbe osiaga sie dochody po prostu wyzsze.
Jesli natomiast jest sie juz ubezpieczonym na umowe o prace i pozniej otwiera sie firme, to przechodzi sie niezwlocznie na ubezpieczenie na "Gewerbe". |
|
|
|
 |
hrabina
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-03-07, 14:38
|

|
|
| To jak by było w moim przypadku? Gewerbę mam juz otwartą i jestem w Państw. Kasie. Załóżmy, że za parę miesięcy zatrudnię się na pełny etat z umową o pracę w jakiejś firmie, Gewerba będzie mi służyła tylko jako dorabianie do pensji np. miesięcznie z 200-300 Euro i nie będzie ona miała żadnego związku z etatową pracą. Na dzień dzisiejszy z tytułu Gewerby mam płacić 200 E na Krankenkasse. Czy potem będę musiała płacić składkę na Kasę z tytułu umowy o pracę + te 200 E składki z tyt. Gewerby? |
|
|
|
 |
blitzputz
Staly bywalec forum Integrationszentrum

|
Wysłany: 2010-03-08, 10:07
|

|
|
Tak jak napisalam powyzej.
Skoro bedzie Pani zatrudniona na umowe o prace, to pracodawca odprowadzi skladki, zgodne z wysokoscia zatrudnienia. Natomiast Pani powinna zglosic sie do Krankenkassy po odpowiedni formularz, ktory zmieni Pani status jako czlonka tej kasy. Po wypelnieniu formularzy kasa sprawdzi wszystko i zmieni status czlonka, na odpowiedni.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|