Umowa o pracę i czy coś z tego wynika
| Autor |
Wiadomość |
Cyniek
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-08-31, 11:08 Umowa o pracę i czy coś z tego wynika
|

|
|
Witam!
Mam małe pytanie. Pracuję w Berlinie na etat na umowę o pracę od czerwca tego roku. Pracodawca odprowadza za mnie wszystkie podatki (Rentenversichierung, Kranken-, itp). Czy jeżeli straciłbym tę pracę czy w takim przypadku mogę iść i zarejstrować się w Arbeitsamcie (i czy wtedy Arbeitsamt będzie chociaż opłacał mi ubezpieczenie do czasu aż nie znajdę nowej pracy?. DOdam tylko, że nie mam niemickiego obywatelstwa. Po prostu korzystam z otwarcia rynku pracy po 1 maja 2011. |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2288 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2011-08-31, 11:51
|

|
|
| nie jestem pewna, czy nie musisz mieć ciągłości przepracowanego roku (czy teraz 2 lat?),żeby cokolwiek od państwa dostać... |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
Cyniek
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-08-31, 16:03
|

|
|
| ja właśnie od znajomej słyszałem, że niby już po 3 miesiącach A-amt będzie płacił za mnie ubezpiecznie i chciałem to sprawdzić (szukałem na internecie informacji na ten temat ale na razie nic nie znalazłem...albo wyszukac nie umiem)...wiem, że ponoć po roku już da radę dostać Arbeitslosengeld... |
|
|
|
 |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 1 raz Posty: 104 Skąd: Dresden
|
Wysłany: 2011-08-31, 19:56
|

|
|
| Jesli jesteś zameldowany to nawet nie po 3 m-cach. Mnie od razu chcieli ubep w Arbeitsamcie po przyjezdzie. Nie wiem jakim cudem ale tak było. Nawet im mówiłam, że nie mieszkam tu jeszcze 3 m-cy a oni, że to nic. A jak nie mam pracy, zebym złożyła Antrag auf ALG2 to jeszcze coś mi kapnie. |
|
|
|
 |
Sterka
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-08-31, 20:06
|

|
|
| A moj brat pracowal 8 miesiecy i pracodawca robil redukcje etatow i go zwolnil. W Arbeitsamt wyslali go do Job Center bo nie mial przepracowanych dwoch lat, dodam ze sprawa jest z lutego tego roku. Ale moze sa rozne przypadki.... |
_________________ Pozdrawiam, Agnieszka |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2011-08-31, 20:35
|

|
|
Jesli jesteś zameldowany to nawet nie po 3 m-cach. Mnie od razu chcieli ubep w Arbeitsamcie po przyjezdzie.
ciekawe gdzie :
to by sie kazdy ubezpieczyl w ten sposob!!!
Arbeitslosengeld
http://www.arbeitsagentur...r-Nav.html#d1.2
Bez prawa do zasilku ALGI lub ALGII nie ma ubezpieczenia w DE;chyba ze sobie ktos oplaci sam
ostatnio byl program o Niemcach bez ubezpieczenia
Mieli Gewerbe ,ale nie stac ich bylo na oplacenie ubezpieczenia..
znowu dochod byl o kilka euro za wysoki zeby uzyskac ALGII ..wiec zyli nieubezpieczeni i nawet sam Peter Zwegat nie byl w stanie im pomoc
kein Anspruch auf alg II, keine Krankenversicherung
Państwowym ubezpieczeniem zdrowotnym(Gesetzliche Krankenkasse, GKV) objęci są:
- zatrudnieni zarabiający poniżej rocznej granicy dochodowej (Jahresarbeitsentgeltgrenze) 49.500€ brutto lub poniżej 4.125€ brutto miesiecznie),
- studenci (do ukończenia 14-go semestru lub 30-go roku życia),
- renciści,
- pobierający zasiłki chorobowe, zasiłki dla bezrobotnych
- niektórzy członkowie rodziny osoby objętej ubezpieczeniem państwowym.
Po spełnieniu pewnych warunków istnieje możliwość dobrowolnego ubezpieczenia się państwowo dla:
- osób prowadzących własną dzialalność gospodarczą
- osób zatrudnionych z dochodami rocznymi (Jahresarbeitsentgeltgrenze) powyżej 49.500 € brutto (2011), miesięcznymi powyżej 4.125€ brutto
- osób, którym wygasa prawo ubezpieczenia państwowego (np. rozdwiedzeni, bezrobotni bez prawa na zasiłku )
http://nazachodzie.de/ube...-niemczech.html |
|
|
|
 |
Cyniek
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-09-01, 17:00
|

|
|
| czyli wynika z tego, że aby mieć płacone ubezpieczenie przez państwo muszę mieć ALG/// co nie zdaży się szybciej póki nie przepracuję pełnego roku (czy dwóch?) |
|
|
|
 |
Cyniek
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-09-01, 18:12
|

|
|
| malinaandtom napisał/a: | | Jesli jesteś zameldowany to nawet nie po 3 m-cach. Mnie od razu chcieli ubep w Arbeitsamcie po przyjezdzie. Nie wiem jakim cudem ale tak było. |
DO tego jeszcze znalazłem taki link w internecie
http://www.krankenkassen..../arbeit-suchen/
Arbeitslose EU-Ausländer erhalten Krankenversicherung in Deutschland
Mit dem Formular S1 werden Polen, Tschechen, Ungarn und andere EU-Ausländer aber nicht Mitglied einer deutschen Krankenkasse. Die Mitgliedschaft in der deutschen Krankenkasse wird meistens erst dann hergestellt, wenn ein EU-Bürger in Deutschland einen Arbeitsplatz hat. Wer noch auf der Suche nach einer Stelle ist, kann sich unter Umständen trotzdem in Deutschland krankenversichern. Dazu muss man sich bei der Arbeitsagentur arbeitslos melden. Denn EU-Bürger, die dem deutschen Arbeitsmarkt zur Verfügung stehen, können Mitglied einer deutschen Krankenkasse werden. Das gilt für die Staatsbürger der 15 "alten" EU-Mitgliedsländer wie Griechenland oder Irland ebenso wie für die Bürger der 2004 beigetretenen Länder wie Estland, Lettland, Litauen, Ungarn oder Polen.
Voraussetzung für die Aufnahme in eine deutsche gesetzliche Krankenkasse ist, dass der EU-Ausländer bereits vorher in einem System gesetzlicher Krankenversicherungen versichert war. Das wird zum Beispiel mit dem Structured Electronic Document SED 040 oder SED 041 nachgewiesen.
hmm wynika z tego, jeśli dobrze zrozumiałem, że przyjazdni poszukujący pracy w Niemczech także, mogą zostać ubezpieczeni...jeśli wcześnij byli w jakimś systemie....co zaświadcza dokument SED041 (tylko co to jest?:) |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-09-01, 18:41
|

|
|
albo pracuje albo pobiera zasilek lub dobrowolnie ubezpiecza sie..
innej mozliwosci nie ma w DE..
tu chyba info znajdziesz kto moze przenies ubezp.do DE(emeryt,rencista itd)
http://www.nfz.gov.pl/ue/...nr=4&artnr=4077 |
|
|
|
 |
Cyniek
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-09-03, 12:15
|

|
|
| ok...tylko, że dalej nie dowiedziałem się jak to wygląda z tym ubezpieczniem...czy rzeczywiscie po 3 miesiącach A-amt by mi płacił w razie utraty pracy |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-09-03, 22:28
|

|
|
jezeli bedziesz mial prawo do zasilku
a tego nie wiem,bo trzeba przepracowac najpierw 2 lata zeby nabyc prawo do niego..
wtedy zasilek jest od razu a nie po 3 miesiacach w razie utraty pracy..
jezeli po tych 2 latach zwolnisz sie sam,,wtedy 3 miesiace kara(zero zasilku)
http://www.arbeitsagentur...r-Nav.html#d1.2
Wer keinen Leistungsanspruch hat, wird auch nicht über
die Bundesagentur für Arbeit krankenversichert. Für diesen betroffenen Personenkreis ist es wichtig, sich sofort
bei einer Krankenkasse zu melden und eine freiwillige
Mitgliedschaft zu beantragen
http://www.zwd.de/zwd/pdf/A8Krank.pdf |
|
|
|
 |
|
|