Urząd pracy a absolwenci szkół wyższych
| Autor |
Wiadomość |
kaha.
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 2 razy Posty: 151 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-10-28, 14:52 Urząd pracy a absolwenci szkół wyższych
|

|
|
Moi Drodzy,
skończyłam studia w Berlinie i planuję zarejestrować się w Arbeitsamt jako bezrobotna/szukająca pracy.
Czy ktoś z Was mógłby mi poradzić gdzie mam to zrobić (czy każda agencja ma dział dla Akademiker? Mieszkam na Prenzlauer Berg). Jakie dokumenty są potrzebne i czy to ma w ogóle sens?
Macie jakieś doświadczenia, uwagi, rady w tym temacie?
Pozdrawiam! |
_________________ "alle sind wir Ausländer übersetzt ins Deutsche" |
|
|
|
 |
grzesiok
Nowy

|
Wysłany: 2010-11-03, 14:07 Re: Urząd pracy a absolwenci szkół wyższych
|

|
|
| Osobom posiadającm dyplom niemieckich uczelni wyższych udziela się zezwolenia na pracę bez przeprowadzania testu rynku pracy |
|
|
|
 |
goszi
Nowy

Pomogła: 1 raz Posty: 8 Skąd: berlin
|
Wysłany: 2010-11-12, 11:32
|

|
|
hej
dla ludzi z wyzszym wyksztalceniem jest BA Mitte, chyba przystanek U-Bhf.Kochstr. sprawdz w necie. Mozesz sie zameldowac i tkwic w statystykach. Oni wychodza z zalozenia ze ludzie po studiach sobie poradza:) chyba ze przysluguja ci jakies swiadczenia Arbeitslosengeld 1- to sie toba zajma, a jak Arbeitslosengeld 2 to wtedy zalatwiasz to przez BA twojego Bezirku
gosia |
|
|
|
 |
kaha.
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2010-11-12, 15:53
|

|
|
To jest, muszę przyznać, ciekawe - każdy ma inne informacje.
W każdym razie poszłam do AA koło mnie i jak usłyszeli Akademiker, to od razu odesłali mnie do Agentur fuer Arbeit Berlin Nord in Charlottenburg-Wilmersdorf (Koenigin-Elisabeth-Str. 49) z informacją, że wszycy po studiach powinni meldować się tam. Taką zmianę wprowadzono od września 2005.
Mimo wszystko dzięki za odpowiedzi. |
|
|
|
 |
kyniekk
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2010-11-13, 12:54
|

|
|
Napisz, co Ci się udało załatwić.
A mam jeszze pytanie, ile jako absolwent niemieciej uczelni będę czekał na pozwolenie na pracę? Czy ogólnie musze mieć najpierw pracowdawcę, czy jak to wogóle wygląda?
Pozdrawiam:) |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-11-13, 18:01
|

|
|
| Absolwenci wyzszych uczelni z obywatelstwem nowych panstw czlonkowskich Unii Europejskiej nie potrzebuja w ogole zezwolenia na prace, bez wzgledu na to, czy studiowali u siebie czy w Niemczech, pod warunkiem ze znajda sobie prace odpowiadajaca (pod wgzledem stanowiska) kierunkowi studiow przez nie ukonczonych |
|
|
|
 |
PatrycjaBerlin
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2010-11-13, 18:14
|

|
|
| Pogodniak napisał/a: | | Absolwenci wyzszych uczelni z obywatelstwem nowych panstw czlonkowskich Unii Europejskiej nie potrzebuja w ogole zezwolenia na prace, bez wzgledu na to, czy studiowali u siebie czy w Niemczech, pod warunkiem ze znajda sobie prace odpowiadajaca (pod wgzledem stanowiska) kierunkowi studiow przez nie ukonczonych |
Powaznie? Pierwsze slysze o czyms takim. Gdzie moge znalecz cos wiecej na ten temat? A moze Ty sie orientujesz i moglbys cos napisac jeszcze |
|
|
|
 |
kaha.
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2010-11-13, 18:19
|

|
|
| Mnie szczerze mówiąc zagadnienie pozwolenia na pracę nie interesuje, bo już mam i nie orientuję się jak to jest. Mi chodziło raczej o pomoc w szukaniu pracy. Na razie się zameldowałam i dostałam zaproszenie na rozmowę. Nie wiem czy coś mi to da, dlatego pytałam o doświadczenia. |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-11-13, 21:20
|

|
|
patrycja, na stronie arbeitsagentur jest informator o procedurach udzielania pozwolenia na prace dla obywateli nowych panstw czlonkowskich i tam gdzies w srodku tego informatora jest ifnormacja o absolwentach uczelni wyzszych, ale nie chce mi sie tego szukac po raz n-ty. Ale powtarzam, rodzaj pracy i stanowisko musi byc adekwatne do ukonczonych studiow, a wiec mgr historii sztuki nie moze sie zatrudnic w domu opieki dla osob starszych jako pielegniarz
@kaha: nie chce cie dolowac, ale ja skonczylem studia w Niemczech i bylem w takim Fachvermittlungsdienst für Akademiker, w zyciu gorszych bdzur nie uslyszalem na temat moich szans zawodowych niz tam. Jakbym ich wtedy poslucha, do dzis bylbym bezrobotny... |
|
|
|
 |
kaha.
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2010-11-13, 23:12
|

|
|
| Pogodniak, nie zdołowałeś mnie, ani nawet nie zaskoczyłeś. Kilka podobnych opinii już słyszałam, niestety. Ciekawa jestem, czy ktokolwiek jednak jakoś skorzystał?! Jedna osoba? Ktoś? No naprawdę nikt? |
|
|
|
 |
PatrycjaBerlin
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2010-11-14, 00:02
|

|
|
| Pogodniak napisał/a: | patrycja, na stronie arbeitsagentur jest informator o procedurach udzielania pozwolenia na prace dla obywateli nowych panstw czlonkowskich i tam gdzies w srodku tego informatora jest ifnormacja o absolwentach uczelni wyzszych, ale nie chce mi sie tego szukac po raz n-ty. Ale powtarzam, rodzaj pracy i stanowisko musi byc adekwatne do ukonczonych studiow, a wiec mgr historii sztuki nie moze sie zatrudnic w domu opieki dla osob starszych jako pielegniarz ... |
Dziekuje za info Sama sobie juz dalej jakos poszukam. Z wyksztalcenia jestem pedagogiem wiec super mi sie sklada |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-11-14, 00:51
|

|
|
Znalazlem przypadkiem tego linka
Fachkräfte mit einem Hochschulabschluss oder einer vergleichbaren Qualifikation sowie deren freizügigkeitsberechtigte Familienangehörige erhalten für eine ihrer beruflichen Qualifikation entsprechende Beschäftigung ohne Vorrangprüfung eine Arbeitserlaubnis-EU.
str. 22
http://www.arbeitsagentur...ftigung-ausl-AN |
|
|
|
 |
|
|