forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Urząd pracy a absolwenci szkół wyższych

Autor Wiadomość
kaha. 
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2010-10-28, 14:52   Urząd pracy a absolwenci szkół wyższych

Moi Drodzy,
skończyłam studia w Berlinie i planuję zarejestrować się w Arbeitsamt jako bezrobotna/szukająca pracy.
Czy ktoś z Was mógłby mi poradzić gdzie mam to zrobić (czy każda agencja ma dział dla Akademiker? Mieszkam na Prenzlauer Berg). Jakie dokumenty są potrzebne i czy to ma w ogóle sens?
Macie jakieś doświadczenia, uwagi, rady w tym temacie?
Pozdrawiam!

grzesiok 
Nowy

Wysłany: 2010-11-03, 14:07   Re: Urząd pracy a absolwenci szkół wyższych

Osobom posiadającm dyplom niemieckich uczelni wyższych udziela się zezwolenia na pracę bez przeprowadzania testu rynku pracy

goszi 
Nowy

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2010-11-12, 11:32   

hej
dla ludzi z wyzszym wyksztalceniem jest BA Mitte, chyba przystanek U-Bhf.Kochstr. sprawdz w necie. Mozesz sie zameldowac i tkwic w statystykach. Oni wychodza z zalozenia ze ludzie po studiach sobie poradza:) chyba ze przysluguja ci jakies swiadczenia Arbeitslosengeld 1- to sie toba zajma, a jak Arbeitslosengeld 2 to wtedy zalatwiasz to przez BA twojego Bezirku
gosia

kaha. 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2010-11-12, 15:53   

To jest, muszę przyznać, ciekawe - każdy ma inne informacje.
W każdym razie poszłam do AA koło mnie i jak usłyszeli Akademiker, to od razu odesłali mnie do Agentur fuer Arbeit Berlin Nord in Charlottenburg-Wilmersdorf (Koenigin-Elisabeth-Str. 49) z informacją, że wszycy po studiach powinni meldować się tam. Taką zmianę wprowadzono od września 2005.

Mimo wszystko dzięki za odpowiedzi.

kyniekk 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2010-11-13, 12:54   

Napisz, co Ci się udało załatwić.
A mam jeszze pytanie, ile jako absolwent niemieciej uczelni będę czekał na pozwolenie na pracę? Czy ogólnie musze mieć najpierw pracowdawcę, czy jak to wogóle wygląda?

Pozdrawiam:)

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-11-13, 18:01   

Absolwenci wyzszych uczelni z obywatelstwem nowych panstw czlonkowskich Unii Europejskiej nie potrzebuja w ogole zezwolenia na prace, bez wzgledu na to, czy studiowali u siebie czy w Niemczech, pod warunkiem ze znajda sobie prace odpowiadajaca (pod wgzledem stanowiska) kierunkowi studiow przez nie ukonczonych

PatrycjaBerlin 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2010-11-13, 18:14   

Pogodniak napisał/a:
Absolwenci wyzszych uczelni z obywatelstwem nowych panstw czlonkowskich Unii Europejskiej nie potrzebuja w ogole zezwolenia na prace, bez wzgledu na to, czy studiowali u siebie czy w Niemczech, pod warunkiem ze znajda sobie prace odpowiadajaca (pod wgzledem stanowiska) kierunkowi studiow przez nie ukonczonych

Powaznie? Pierwsze slysze o czyms takim. Gdzie moge znalecz cos wiecej na ten temat? A moze Ty sie orientujesz i moglbys cos napisac jeszcze :)

kaha. 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2010-11-13, 18:19   

Mnie szczerze mówiąc zagadnienie pozwolenia na pracę nie interesuje, bo już mam i nie orientuję się jak to jest. Mi chodziło raczej o pomoc w szukaniu pracy. Na razie się zameldowałam i dostałam zaproszenie na rozmowę. Nie wiem czy coś mi to da, dlatego pytałam o doświadczenia.

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-11-13, 21:20   

patrycja, na stronie arbeitsagentur jest informator o procedurach udzielania pozwolenia na prace dla obywateli nowych panstw czlonkowskich i tam gdzies w srodku tego informatora jest ifnormacja o absolwentach uczelni wyzszych, ale nie chce mi sie tego szukac po raz n-ty. Ale powtarzam, rodzaj pracy i stanowisko musi byc adekwatne do ukonczonych studiow, a wiec mgr historii sztuki nie moze sie zatrudnic w domu opieki dla osob starszych jako pielegniarz :wink:

@kaha: nie chce cie dolowac, ale ja skonczylem studia w Niemczech i bylem w takim Fachvermittlungsdienst für Akademiker, w zyciu gorszych bdzur nie uslyszalem na temat moich szans zawodowych niz tam. Jakbym ich wtedy poslucha, do dzis bylbym bezrobotny...

kaha. 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2010-11-13, 23:12   

Pogodniak, nie zdołowałeś mnie, ani nawet nie zaskoczyłeś. Kilka podobnych opinii już słyszałam, niestety. Ciekawa jestem, czy ktokolwiek jednak jakoś skorzystał?! Jedna osoba? Ktoś? No naprawdę nikt?

PatrycjaBerlin 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2010-11-14, 00:02   

Pogodniak napisał/a:
patrycja, na stronie arbeitsagentur jest informator o procedurach udzielania pozwolenia na prace dla obywateli nowych panstw czlonkowskich i tam gdzies w srodku tego informatora jest ifnormacja o absolwentach uczelni wyzszych, ale nie chce mi sie tego szukac po raz n-ty. Ale powtarzam, rodzaj pracy i stanowisko musi byc adekwatne do ukonczonych studiow, a wiec mgr historii sztuki nie moze sie zatrudnic w domu opieki dla osob starszych jako pielegniarz :wink: ...

Dziekuje za info :) Sama sobie juz dalej jakos poszukam. Z wyksztalcenia jestem pedagogiem wiec super mi sie sklada :)

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-11-14, 00:51   

Znalazlem przypadkiem tego linka

Fachkräfte mit einem Hochschulabschluss oder einer vergleichbaren Qualifikation sowie deren freizügigkeitsberechtigte Familienangehörige erhalten für eine ihrer beruflichen Qualifikation entsprechende Beschäftigung ohne Vorrangprüfung eine Arbeitserlaubnis-EU.

str. 22

http://www.arbeitsagentur...ftigung-ausl-AN

Odpowiedz do tematu