Uznanie zawodu nauczyciela
| Autor |
Wiadomość |
Gosilla
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-10-05, 15:51 Uznanie zawodu nauczyciela
|

|
|
Witam!!!
Posiadam dyplom nauczyciela nauczania zintegrowanego (edukacji wczesnoszkolnej). Bardzo chciałabym podjąć w Niemczech pracę w swoim zawodzie, jednak z tego, co się do tej pory zorientowałam, w Niemczech nie istnieje dla niego żaden odpowiednik. Cała procedura uznawania jeszcze przede mną i na wstępie zostałam już przez panią z senatu zniechęcona, gdyż istnieje duże prawdopodobieństwo, że moje kwalifikacje zostaną obniżone do zawodu "Erzieherin".
Chciałam się dowiedzieć, czy ktoś z forumowiczów miał już podobny problem i jeśli tak, to jak udało mu się go rozwiązać? Szczególnie interesuje mnie to, jak ogólnie wygląda tutaj sprawa uznawania zawodów nauczycielskich.
Będę wdzięczna za każdą informację!!!
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2009-10-05, 16:15 Re: Uznanie zawodu nauczyciela
|

|
|
| Gosilla napisał/a: | Witam!!!
Posiadam dyplom nauczyciela nauczania zintegrowanego (edukacji wczesnoszkolnej). Bardzo chciałabym podjąć w Niemczech pracę w swoim zawodzie, jednak z tego, co się do tej pory zorientowałam, w Niemczech nie istnieje dla niego żaden odpowiednik. Cała procedura uznawania jeszcze przede mną i na wstępie zostałam już przez panią z senatu zniechęcona, gdyż istnieje duże prawdopodobieństwo, że moje kwalifikacje zostaną obniżone do zawodu "Erzieherin".
Chciałam się dowiedzieć, czy ktoś z forumowiczów miał już podobny problem i jeśli tak, to jak udało mu się go rozwiązać? Szczególnie interesuje mnie to, jak ogólnie wygląda tutaj sprawa uznawania zawodów nauczycielskich.
Będę wdzięczna za każdą informację!!!
Pozdrawiam! |
Hejka, nie siedze juz w temacie, ale niestety i moj zawod nauczyciela nie zostal uznany. Aby pracowac jako nauczyciel w panstwowej szkole w Niemczech trzeba skonczyc dodatkowe studia. Niestety nie pamietam, jak sie one dokladnie nazywaly, gdyz jak sie o tym dowiedzialam, przestalam sie interesowac tematem i zajelam sie czyms innym Studia skladaja sie z dwoch stopni. Pierwszy stopien daje oczywiscie mniej uprawnien niz drugi Ale na czym to dokladnie polega i ile te studia trwaja to nie mam pojecia (cos mi sie obilo o uszy, ze okolo 3 lat)
Sprawa nie jest wiec dla nauczycieli prosta
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Gosilla
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-10-05, 16:30
|

|
|
Dziękuję za info...obawiałam się właśnie, że z nauczycielami najprościej nie jest
Studiowania się nie boję, ze dwa/trzy lata bym jeszcze nawet chętnie pociągła, gdybym coś nowego mogła poznać...ale jak to jest, tak jak piszesz sisi zaledwie jeden stopień, to trochę lipa...Całe studia znowu powtarzać to nienajfajniejsza perspektywa |
|
|
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2009-10-05, 17:46
|

|
|
| Gosilla napisał/a: | Dziękuję za info...obawiałam się właśnie, że z nauczycielami najprościej nie jest
Studiowania się nie boję, ze dwa/trzy lata bym jeszcze nawet chętnie pociągła, gdybym coś nowego mogła poznać...ale jak to jest, tak jak piszesz sisi zaledwie jeden stopień, to trochę lipa...Całe studia znowu powtarzać to nienajfajniejsza perspektywa |
No wlasnie nie wiem jak to dokladnie jest, chyba dwa stopnie trwaja lacznie 3 lata... czyli w sumie nie tak dlugo. Niemniej jednak zycze powodzenia. A jak sie juz bys czego dowiedziala, to chetnie poslucham, bo tez jestem mimo wszystko zainteresowana |
|
|
|
 |
Zofija1
Bardzo Aktywny

Pomogła: 19 razy Posty: 347 Skąd: zza krzaka
|
Wysłany: 2009-10-06, 08:34
|

|
|
| Nie wszyscy nauczyciele musza sie doksztalcac, Ci od przedmiotow scislych,musza sie wykazac tylko znajomoscia jezyka. W nauczaniu poczatkowym nie brakuje kadry, stad problemy, za to jest coraz mniej opiekunek w przedszkolach, niskie pensje w Berlinie, powoduja ze kadra jedzie do innych landow a to powoduje niedobor. Stad chetne obnizenie kwalifikacji ( choc nie zawsze, bo przedszkolanki coraz czesciej maja wyzsze wyksztalcenie). |
|
|
|
 |
agunne
Uzytkownik

|
Wysłany: 2009-10-08, 16:37
|

|
|
hej Gosia, najprosciej i najlepiej jest udac sie do Senatsvewaltug fur Bildung etc http://www.berlin.de/sen/bwf/
ja jestem pedagogiem z wyksztalcenia, rok temu kiedy tu sie zjawilam zawitalam w sencie i dowiedzialam sie ze musze robic annerkenung aby moj dyplom byl uznany jako soziapedagogin, wiec do tego potrzebuje zrobic 6 godzin z prawa opieki nad dziecmi i mlodzieza w niemczech + kleines deutsches sprach diplom, zeby zrobic te studia z prawa na fachhohschule musze miec zdany DSH, i u mnie to nie wyglada ciekawie bo niemiecki nie jest moim ulubionym jezykim. ale wracajac do tematu, jesli jestes nauczycielka nauczania zintegrowanego to koniecznie udaj sie do sentu np ja chodze do pani Christine Sagebiel http://www.berlin.ihk24.d...g_Zeugnisse.jsp o ona cie tez moze pokierowac gdzie trzeba bo w tym urzedzie sie zgubic idzie. i jeszcze jedno pytaj i dopytuj po 1000 razy i zawsze pytaj o inne mozliwosci jak ci powiedza cos na nie.
zycze powodzenia i do napisania
ps mozliwe ze jestes Erzieherin ale to na poczatek wcale nie jest zle, czy jak ty uwazasz? |
_________________ Agnieszka W |
|
|
|
 |
Zofija1
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2009-10-09, 08:32
|

|
|
| A ja uwazam, ze nawet dobrze, bo przedszkola nie maja kadry, a zarobki sa porownywalne. Problem w nauczaniu poczatkowym polega na tym, ze sa zbyt duze roznice pomiedzy Polska a Niemcami, dlatego nalezy przejsc tutejsze kursy. |
|
|
|
 |
Gosilla
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-10-12, 15:12
|

|
|
Dziewczyny, dziekuje bardzo za wskazowki!!!
Pozbieram jeszcze dokumentacje i niedlugo wybiore sie do Senatu...
A tu jeszcze mam pytanie do osob, ktore juz uznawaly dyplomy: Dyplomy musza byc przetlumaczoone i poswiadczone- czy ktos wie, gdzie ja to mam poswiadczyc i ile to kosztuje??? |
|
|
|
 |
agunne
Uzytkownik

|
Wysłany: 2009-10-12, 16:22
|

|
|
hej, ja moj dyplom mgr tlumaczylam u tlumacza przysieglego, znajdz kogos w poblizu twojego miejsca zamieszkania, ja placilam 100€ za czesc A i B.
pozdr
ps zapytaj w senacie czy moze szybciej uznaja twoj dyplom w brandenburgi. |
|
|
|
 |
babsi
Nowy

|
Wysłany: 2009-10-13, 22:16
|

|
|
Moze zorientuj sie na Twojej uczelni czy program Twoich studiow jest zgodny z programem unijnym. Ja nie mialam z uznaniem dyplomu zadnych problemow po wejsciu Polski do EU.
pozdrowienia |
_________________ babsi |
|
|
|
 |
agunne
Uzytkownik

|
Wysłany: 2009-10-13, 22:43 jeszcze raz uznanie dyplomu
|

|
|
Czesc babsi, mozesz napisac jakie studia i gdzie konczylas?
moj dyplom tez jest uznany tyle ze jeszcze musze robic nostryfikacje, czyli annerkenung. nie wszystkie zawody tego wymagaja, napewno lekarz i prawnik i nauczyciel, kto jeszcze nie wiem... moze niektore kierunki nie potrzebuja annerkenung. w senacie wytlumaczyli mi ze praca z dziecmi wymaga znajomosci prawa i jezyka wiec ucze sie do KSD i musze odbyc 6 godzin seminarium z prawa opieki nad dziecmi.
pozdr |
|
|
|
 |
babsi
Nowy

|
Wysłany: 2009-10-15, 00:03
|

|
|
| Skonczylam medycyne weterynaryjna we Wroclawiu. |
_________________ babsi |
|
|
|
 |
agunne
Uzytkownik

|
Wysłany: 2009-10-15, 02:02
|

|
|
| aha, dzienks |
|
|
|
 |
Zofija1
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2009-10-15, 08:16
|

|
|
| babsi leczysz tez male zwierzatka? |
|
|
|
 |
na86
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 4 razy Posty: 196 Skąd: OPOLE
|
Wysłany: 2009-10-15, 10:48
|

|
|
| babsi czy przyjmujesz gdzies w Berlinie swoich pacjentów??? Moze zamierzasz??? Jesli tak to koniecznie daj namiary:) A moze znasz jaichs dobrych weterynarzy w Berlinie??? |
_________________ Gravitation cannot be held responsible for people falling in love. |
|
|
|
 |
|
|